Puig: "Les bandes de música són un fenomen cultural, artístic i educatiu de primera magnitud"

Guardar

191120_PRE-FOTO_1__PREMIS_EUTERP
191120_PRE-FOTO_1__PREMIS_EUTERP

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància cultural de les bandes de música i societats musicals com a part important del patrimoni "ric, dinàmic i singular" de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha afirmat durant la seua intervenció en el Palau de la Generalitat durant la gala de lliurament dels XX Premis Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

El president ha destacat la gran implantació territorial de les societats musicals en la Comunitat i ha subratllat que aquestes es troben distribuïdes de forma "equilibrada" en el territori.

En aquest sentit, ha indicat que la rellevància d'aquestes agrupacions ha anat en augment, així com la seua consideració en l'"imaginari col·lectiu", també "en alça".

"Les bandes de música són un fenomen cultural, artístic i educatiu de primera magnitud", ha manifestat Puig, que s'ha referit també a la federació que les agrupa per a assegurar que la Generalitat continuarà "col·laborant de manera molt estreta" amb ella.

El responsable del Consell ha ressaltat la "funció educativa" de la música de banda, així com el seu "paper vertebrador" del territori, ja que, ha subratllat, la Comunitat és "una terra de música".

En aquest sentit, ha explicat que, coincidint amb els actes organitzats amb motiu del dia de santa Cecilia, patrona de la música, la Generalitat ha editat un mapa autonòmic amb tants punts com bandes de música existeixen en la Comunitat Valenciana, a més d'un llibre i una exposició sobre les compositores valencianes oblidades.

Persones i institucions premiades

Durant la gala, s'ha entregat el Premi Euterpe a la Dedicació a la seua Societat Musical a Ricardo Ibáñez, de l'Associació Cultural Amics de la Música de Sant Joan de Moro; Benedicto Ripoll, del Taller de Música Castell Vermell d´Ibi, i Francisco Torres, de la Societat Instructiva.

Així mateix, s'ha atorgat el Premi Euterpe a la Participació Federal a la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, mentre que el guardó a la Institució o Empresa Pública o Privada s'ha entregat a la Traca Publicacions Valencianes.

Per part seua, el Premi Euterpe a la Contribució a la Igualtat de Gènere en l'Àmbit de la Música Valenciana ha recaigut en la Banda de Música de Campanar, en tant que el Premi Euterpe Extraordinari de la Junta Directiva s'ha entregat a Octavio Hernández Bolín.

Finalment, el Premi Euterpe Extraordinari de la Junta Directiva s'ha entregat al president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Pedro Rodríguez Navarro.

Més de 500 societats musicals

En la Comunitat Valenciana existeixen 554 societats musicals, la meitat de totes les registrades a Espanya. A més, en el 95% dels municipis valencians de més de 50 habitants existeix almenys una banda.

Segons ha explicat el president, en tota la Comunitat existeixen més de 40.000 músics i músiques, 200.000 persones sòcies de bandes de música i societats musicals i 60.000 estudiants de música, que reben classes impartides per més de 4.000 docents en 500 escoles de música.

En 2018, la tradició musical popular valenciana va ser declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial per part de la Generalitat. Enguany, a més, la localitat de Llíria ha sigut declarada Ciutat Creativa de la Música per la Unesco, amb el que s'ha convertit en el segon municipi de tota Espanya a rebre aquesta distinció.

Arxivat a:

Destacats