Puig desitja que en el primer any de govern hi haja una proposta de reforma del finançament

Guardar

puig_elecciones
puig_elecciones

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, vol i desitja que en el primer any del nou govern central que sorgisca després de les eleccions del 10N "hi haja una proposta" per al canvi del model de finançament, i després dels comicis començarà una ronda de reunions amb presidents autonòmics per a "intentar confluir en propostes comunes".

Així ho ha avançat en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha reiterat que la Comunitat Valenciana no pot esperar "en aquestes condicions ni un minut" perquè s'execute aqueixa reforma del model, que data de 2009, encara que ha admés que perquè es produïsca ha d'haver-hi un acord en el Consell de Política Fiscal i Financera i també en el Congrés, amb una majoria suficient.

"Som conscients que exigeix uns acords, per això li exigirem al govern que estiga el que venim exigint sempre, però al mateix temps també al conjunt de forces, perquè seran moltes forces polítiques les determinants en aquesta qüestió", ha advertit.

Després de recordar que la Comunitat Valenciana ja ha fet una proposta per al canvi de model no sols per a ella, sinó per a tota Espanya amb la població com a "element clau" i altres paràmetres a tindre també en compte, ha subratllat la necessitat que es garantisca la suficiència financera per al conjunt del sistema autonòmic.

"Nosaltres estem pitjor perquè tenim una pitjor situació particular, però el conjunt del sistema té un dèficit que oscil·la entre els 10.000 i els 16.000 milions d'euros, que és molt important. Cal donar-li cobertura per a la sanitat, educació, protecció social i resta de competències de les comunitats", ha incidit. Tot això, ha destacat Puig, és també "clau" per a resoldre el problema territorial d'Espanya, "que no és sols Catalunya".

CRITICA Al PP: DEFENSEN LA UNITAT I FAN DÚMPING

Així mateix, també ha respost a les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, instant-li que rebaixara impostos i del president del PP, Pablo Casado, rebutjant l'harmonització fiscal que ha defensat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, perquè considera que cal promoure just el contrari, la "competència".

"És un debat que ja està damunt de la taula", ha valorat, per a criticar que Madrid està exercint dúmping fiscal i aquesta és una qüestió que "cal solucionar" perquè es val d'un efecte capitalitat que atrau inversions i també implica que allí hi haja "més funcionaris de l'Administració General de l'Estat que cotitzadors a la Seguretat Social en tota la província de Castelló".

Això, ha dit, "genera moltíssims recursos i, a més són sous mig alts". Per això, ha continuat, "la qual cosa no és possible és que quan tu, per raons d'Estat, tens una situació millor, produïsques dúmping fiscal, és una irresponsabilitat manifesta".

COMPETIR "DES DE LA IGUALTAT DE PARTIDA"

Al seu judici, hi ha imposats que "han d'estar harmonitzats" en tota Espanya: "Si no ha d'haver imposat de Patrimoni, perquè no ha d'haver-hi; sinó de Successions, que no n'hi haja, però el que no pot ser és que una part del nostre finançament s'haja de basar en aqueixos impostos i hi haja una comunitat que puga, sense cap cost perquè té recursos suficients, exercir aqueixa competència fiscal".

Per a Puig "és bastant curiós que aquells que apel·len a la unitat de mercat, a la unitat de tot, ara intenten generar competència fiscal entre comunitats". "Competim des d'una situació d'igualtat, si estem en igualtat, estem disposats a competir. Estem competint a millorar serveis públics, que Madrid no ho està fent. Si no hi ha una situació d'igualtat de partida, és impossible competir", ha conclòs.

Destacats