Puig demana que l'endeutament públic no forme part de les obligacions sobre deute

Destaca que és la primera vegada que el grup europeu de treball sobre el Corredor Mediterrani es reuneix fora de Brussel·les

Guardar

puig-corredor
puig-corredor

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha aprofitat la primera cita que es produeix fora de Brussel·les del grup de treball europeu sobre el Corredor Mediterrani per a reivindicar que s'execute i finalitze aquesta infraestructura "sense més dilacions, canvis de criteri ni regateig de dotacions pressupostàries", atès que es tracta d'una infraestructura "fonamental" no solament per a la Comunitat Valenciana i Espanya, sinó també per al conjunt de la Unió Europea.

El President ha emfatitzat que l'elecció de València per a acollir aquesta jornada de treball del grup de Nodes Urbans i Regions del Corredor Mediterrani, promoguda per la Comissió Europea, constitueix un "gest", que s'adona de "el central que és aquesta infraestructura per a la Comunitat Valenciana".

La cita compta amb l'assistència, entre altres, del coordinador europeu del Corredor Mediterrani, Laurens Jan Brinkhorst; el secretari d'estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, així com la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

El cap del Consell, que participat en l'acte d'obertura de la jornada, ha demanat que l'endeutament públic que es precise per a executar les infraestructures del Corredor no forme part de les obligacions sobre deute i dèficit actualment existents.

En aquest sentit, ha apuntat que aquesta infraestructura representa una "fita" que necessita de l'enfortiment dels instruments comunitaris utilitzables per al seu finançament, com el Mecanisme de Connexió Europea i el Pla Juncker.

Tal com ha explicat, es tractaria d'una "excepció justificada", ja que, per cada euro invertit en el Corredor Mediterrani, la tornada, en augment del PIB, seria de sis euros, segons un estudi de 2015 de l'Institut Fraunhofer.

El President ha assegurat, davant els membres del grup de Nodes Urbans i Regions del Corredor Mediterrani, que aquesta infraestructura suposarà "una influència positiva sobre la productivitat de les empreses de la Unió Europea", i permetrà la reducció d'emissions contaminants per a complir l'acordat en la Conferència de París.

Xifres

El tram genuïnament mediterrani del corredor acull a les comunitats autònomes de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, que fabriquen el 55% de la producció industrial; expedeixen el 51% de les exportacions nacionals; reben al 50% del turisme que visita Espanya i concentren el 60% del tràfic terrestre de mercaderies i el 82% del tràfic de contenidors.

A més, uneix a diverses de les més importants ciutats espanyoles, entre elles València, Barcelona, Alacant, Múrcia i Màlaga, així com als ports més actius del país.

Destacats