25n
25N
25N

Puig defensa una "nova visió de la fiscalitat" amb progressivitat i que evite el dúmping fiscal

Puig defensa una "nova visió de la fiscalitat" amb progressivitat i que evite el dúmping fiscal
23/07/2020 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mostrat el seu desig que s’aborde a Espanya una “reactualització de la fiscalitat” amb una “nova visió” que evite el dúmping fiscal entre comunitats i que també s’aposte per la progressivitat.

Així ho ha afirmat en la sessió de control de les Corts davant la pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre el full de ruta del Consell per a lluitar contra el frau fiscal i aconseguir així recursos per a mantenir i reforçar els serveis públics.

Puig ha assenyalat que la pandèmia de Covid-19 “ha demostrat que l’individualisme radical no porta més que a misèria” i cal ser “honestos” i dir d’on es trauran els recursos per a mantenir l’Estat del Benestar. “La màgia fiscal no existeix”, ha dit, i una política fiscal justa passa per la progressivitat, de manera que “han de pagar més els que més tenen”.

No obstant això, ha apuntat als “grans forats” que existeixen en aquest camp, ja que les grans multinacionals nord-americanes, per exemple, “no paguen impostos a Europa” i dins de la mateixa UE hi ha paradisos fiscals que després, en el cas d’Holanda, “intenten donar lliçons de rigor fiscal”.

“Estem treballant i fent el que toca per a lluitar contra el frau fiscal”, ha recalcat el ‘president’, que ha recordat que en 2019 es van recuperar 101 milions en aqueixa ofensiva.

Fran Ferri, per part seua, ha assenyalat que aquest dimarts en el ple l’oposició “va llançar vives a qui guarda diners en paradisos fiscals”, en referència al rei emèrit, i s’ha preguntat quin missatge es dóna amb aqueixos “vives al gran defraudador”.

Ha defensat la necessitat d'”explorar totes les competències” per a aconseguir la fiscalitat justa i lluitar contra el frau perquè la falta d’inspectors acaba beneficiant “a grans multinacionals i grans fortunes”. “Ha de ser una prioritat total per a dir viva la sanitat pública i l’Estat del Benestar, i viva als quals paguen impostos i no defrauden a Hisenda”, ha conclòs.

EIXIDA A la CRISI “OPOSADA” A la de 2008

Per part seua, la síndica de Unides Podem, Naiara Davó, ha preguntat a Puig si creu que l’eixida de la crisi causada per la pandèmia de coronavirus ha de ser diferent de la de 2008 i ha incidit en la necessitat de “no mirar arrere” i treballar per a la reconstrucció “al servei de les majories”.

“Molts han qüestionat com finançarem aqueixa reconstrucció”, ha ressaltat, però ha remarcat tant el fons Covid del Govern central com els fons que arribaran d’Europa. Ara, ha advertit, “toca fer que la veu valenciana se senta a Espanya”.

Puig ha asseverat que l’eixida a aquesta crisi “ha de ser diametralment oposada” perquè en 2008 va comportar “pobresa, exclusió i desigualtat” que encara no s’havien acabat de superar quan ha arribat el “colp” d’aquesta pandèmia.

Ha remarcat que s’ha donat un canvi substancial en la resposta europea, ja que en 2008 “l’eixida de la dreta va ser retallar, retallar i retallar”, i també en la del Govern central, que ha llançat un fons no reembossable de 16.000 milions.

El president ha assenyalat que alguns “diuen que no ha arribat suficient” a la Comunitat i els ha preguntat quan va arribar amb el PP, per a respondre tot seguit: “Zero”.

Puig ha reiterat que el més important és reforçar el sistema de salut i la prevenció per a la reactivació econòmica, i també ha destacat la necessitat d’acordar, com ha fet el Consell amb sindicats i patronal. Ha instat als grups del parlament a arribar a un acord de reconstrucció encara que siga en “unes quantes qüestions”.

Segons ha dit, el seu govern està “absolutament disposat” a acordar si es busca defensar els interessos dels valencians i ha criticat que es faça de la pandèmia “un espai de confrontació”.

DEFENSA DE LA LEGALITAT

Per part seua, la portaveu de Vox, Ana Vega, ha preguntat a Puig “a què dóna més importància, als interessos polítics de partits o a la legalitat i l’Estat de Dret com a garantia fonamental de les llibertats i drets dels ciutadans”.

Ha exposat algunes sentències contràries a decrets del Consell com els de plurilingüisme, els usos del valencià en l’administració o l’oficina de drets lingüístics, que ha qualificat de la “Gestapo o Stasi lingüística”, tot això amb “la perversió de la llei fins a l’extrem per a imposar la immersió”.

A més, ha assegurat que el decret que permet la compra d’habitatge mitjançant tanteig i retracte és “inconstitucional” i suposa “una intervenció al més pur estil chavista”. “No permetrem les seues polítiques sectàries, denunciarem ací i en els tribunals fins a l’última irregularitat comesa”, ha advertit Vega.

Sobre aquest tema, Puig ha assegurat que el Consell “sempre defensarà la legalitat” i també els interessos generals i d’aquells que “tenen més dificultats”. I ha afegit que en una democràcia sempre hi ha dret a acudir als tribunals quan un “se sent no complagut” amb una decisió, però ha advertit a Vega que quan parla d’una Stasi o Gestapo està insultant a la intel·ligència dels valencians”.

A més, ha preguntat en relació amb els decrets que aborden l’ús del valencià si “algú cree sincerament que el castellà en aquesta comunitat està discriminat” perquè no és així, però sí que hi ha una cooficialitat que és “el que no volen” des de Vox.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =

torrent