Puig defensa l'accés universal a les vacunes contra la Covid-19 durant els premis Rei Jaume I

Hui s'han donat a conéixer els guardonats en un acte en el qual el president de la Generalitat ha mostrat el seu suport a la ciència i la innovació i als joves talents

Guardar

premios rei jaume I 2021
premios rei jaume I 2021
Els jurats dels Premis Rei Jaume I han donat a conéixer aquest matí als guanyadors de les sis categories en les quals es divideixen els premis. Els guardonats han sigut anunciats en un acte celebrat en el Palau de la Generalitat, presidit pel president Ximo Puig, que ha comptat amb la presència del president fundador, Santiago Grisolía, a més del vicepresident de la Fundació Premis Rei Jaume I i president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda, entre altres autoritats.La 33a edició dels Premis Rei Jaume I, que enguany s'han realitzat també en format híbrid, de manera online i presencial, encara que amb més presència física que l'any anterior, ha comptat amb un jurat de 22 Premis Nobel.El president executiu de la Fundació Premis Jaume I, Javier Quesada, ha anunciat als premiats d'aquest 2021: Licia Verde, en la categoria d'Investigació Bàsica; Antonio Cabrales Goitia, en Economia; Eduard Batllé Gómez, en Investigació Mèdica; Fernando Valladares Ros, en Protecció del Medi Ambient; Nuria Oliver Ramírez, en Noves Tecnologies; i Benito Jiménez Cambra, en el premi a l'Emprenedor.

"CONEIXEMENT ACCESSIBLE A TOTS"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha recordat que "fa just 33 setmanes ens reunirem ací per a celebrar l'anterior edició, moment en el qual començava la tardor, la pandèmia avançava i el món només pensava en una meta: la vacuna". En aquest sentit, ha destacat que "la incertesa era absoluta i 33 setmanes després la ciència ha complit. Gràcies a la gran gesta del coneixement, que passarà a la història, la foto actual és molt diferent de la de fa uns mesos".El cap del Consell ha afirmat que "la ciència, la sanitat i la societat han estat a l'altura" per a llançar la pregunta de si ho estaran, també, els governs del món. Sobre aquest tema, Puig ha insistit que la vacuna ha d'arribar a tots els racons del món com més prompte millor: "el coneixement ha de ser accessible a tots, sense mercantilismes ni proteccionismes nacionalistes". El president ha defensat "l'alliberament de patents, llicències obligatòries a preus assequibles o l'exigència d'una cooperació entre innovadors i productors per a accelerar la producció". "No poden continuar morint milers de persones cada dia per la incapacitat de la democràcia o per egoismes injustificables", ha lamentat.Per al president, el segon repte al qual s'enfronten les administracions és "finançar com és just" a aquesta pota de l'estat del benestar "que ens ha salvat de la pandèmia i que ens salvarà en el futur: la ciència i la innovació". Puig ha recordat que en la Comunitat Valenciana "hem augmentat un 19% el nombre d'investigadors en l'últim lustre, i la despesa d'I+D ha augmentat un 7,6%, però estem molt lluny de l'objectiu".El tercer repte per a les institucions, segons el cap del Consell, "té noms i cognoms: José Ramón Trillo", al qui ha posat d'exemple com a jove investigador, unes persones "que s'esforcen al límit en la seua vocació", proposant un pla que minimitze la burocràcia, que incentive l'activitat investigadora i ajude a atraure i retenir talent.

UN JURAT D'ALTURA INTERNACIONAL

Ahir va tindre lloc la reunió del jurat en l'Antic Convent de Santo Domingo, acte que va servir per a triar als guardonats. Aquesta edició compta amb representants d'especialitats molt diverses: quatre Premis Nobel de Medicina, nou Nobel de Química, cinc de Física i quatre d'Economia. Tots ells ja han participat com a jurat en anteriors ocasions. A més, com cada any, el jurat ha comptat amb la presència dels principals empresaris del país.La totalitat de jurats, presents o no, es van connectar per videoconferència per a les deliberacions, per al que es va realitzar un ampli dispositiu tecnològic per a comptar amb els nombrosos membres d'aquest, situats en diferents ciutats d'un total de nou països de diferents parts del món, entre ells els Estats Units, França, Dinamarca, Israel, el Regne Unit, Suïssa o Països Baixos.Concretament, a la seu oficial de l'Antic Convent de Santo Domingo van assistir al voltant de 50 jurats de manera presencial, distribuïts en les sis sales que conformen cada categoria. La resta, fins a un total de 80 jurats, ho va fer telemàticament.

Arxivat a:

Destacats