Puig defensa la necessitat de destinar més fons europeus en la xarxa supranacional de transports en la UE

Afirma que la Comunitat té dipositades “moltes de les seues esperances de futur en grans infraestructures europees” com el Corredor Mediterrani

Guardar

puig-ue
puig-ue

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat davant el Comité Europeu de les Regions la necessitat de destinar una major dotació de fons de caràcter europeu per a accelerar l'execució d'una xarxa supranacional de transports que permeta promoure polítiques d'inclusió i lliure circulació de persones i béns en l'àmbit de la Unió Europea.

El cap del Consell ha comparegut en la Comissió de Política de Cohesió Territorial i Pressupost de la UE (Coter) del Comité Europeu de les Regions, on ha presentat l'informe 'El futur del Mecanisme Connectar Europa', del que és ponent. Aquest dictamen ha sigut aprovat pràcticament per unanimitat.

Durant la seua intervenció, Puig ha reclamat una "autèntica xarxa europea de transports" que aconseguisca un estàndard de qualitat "elevat", alguna cosa que solament pot aconseguir-se a partir de la cooperació entre les regions i Estats que formen la Unió Europea. "Una xarxa amb colls de botella i amb falta de connexions no és autènticament una xarxa", ha apuntat en relació amb la situació actual.

Així, el President s'ha pronunciat a favor d'un major nivell de participació i de responsabilitat regional en la gestió dels projectes associats a la Xarxa Europea de Transports, la qual cosa suposarà "més control, supervisió i eficàcia" d'aquests, així com acostar-los a la ciutadania.

Vertebrar el territori europeu permetrà, segons ha afirmat, augmentar la competitivitat i impulsar el creixement econòmic i la creació d'ocupació, però el desenvolupament de les comunicacions ha de prioritzar la cohesió social i territorial. "Les perifèries socials i geogràfiques han d'integrar-se en un esquema de desenvolupament coordinat", ha asseverat el President sobre aquest tema.

D'igual manera, s'ha mostrat partidari també de promoure "la retroalimentació dels projectes que alimenten la xarxa bàsica i la xarxa global", així com d'establir sinergies entre ambdues xarxes que repercutisquen positivament en els ciutadans i ciutadanes. "Més enllà de la visió global, el projecte europeu es caracteritza també per tenir a les persones en el centre de la seua perspectiva", ha afegit.

Una infraestructura clau per a la Comunitat Valenciana

En la seua compareixença davant el Comité de les Regions, el cap de l'Executiu valencià ha subratllat que la Comunitat Valenciana té dipositades "moltes de les seues esperances de futur en les grans infraestructures europees", ja que aquest territori està travessat pel Corredor Mediterrani, una infraestructura "que té la seua fortalesa en l'associació amb els ports i nodes urbans del litoral" i que s'erigeix com un dels nou eixos definits per la Xarxa Europea de Transport.

En aqueix sentit, el President ha manifestat que des de la Generalitat s'assumeixen com a propis els tres pilars que la Unió Europea defineix per a un Corredor Transeuropeu: la integració modal, la interoperabilitat i el desenvolupament coordinat de la infraestructura.

Així mateix, Puig ha presentat al Govern valencià com "un dels impulsors més convençuts d'una nova integració" en l'àmbit europeu, al mateix temps que ha recordat que la Comunitat Valenciana "ha sigut sempre una regió europeista" i partidària de potenciar la relació de cooperació amb les regions de l'arc mediterrani europeu.

Destacats