25n
25N
25N

Puig defensa que "federar és unir" i afirma que "l'Espanya de la uniformització no existeix"

Puig defensa que "federar és unir" i afirma que "l'Espanya de la uniformització no existeix"
09/12/2019 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dilluns en el seu defensa que “federar és unir” i, per això, ha assenyalat que no entén quin problema hi ha amb aquesta proposta de model territorial. “L’Espanya de la uniformització no existeix i la Constitució marca clarament quina és la realitat d’Espanya, una realitat diversa i plural”, ha apuntat.

Puig, abans de participar en el XXI Congrés Estatal del voluntariat, s’ha referit així preguntat per les crítiques al discurs que va pronunciar en l’acte pel dia de la Constitució celebrat en el Teatre Principal d’Alacant, en el qual va apostar pel federalisme enfront del secessionisme i centralisme i que va portar al president de la Diputació, Carlos Mazón a no aplaudir en protesta per aquesta proposta.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que no entén aquest malestar i ha assenyalat que la Constitució “parla de nacionalitats i regions” i “per tant, aqueix és l’espai institucional que expressa realment el que és la vertadera Espanya, que és una Espanya diversa i plural”.

En aqueix sentit, ha aclarit que està en contra tant de “la recentralització” i com de l'”independentisme” i ha destacat que el model “federalitzant” que planteja “està present en molts països d’Europa que funcionen extraordinàriament bé”.

Per això, ha apuntat que cal “avançar en un espai de trobada que pot estar associat a idees que estan presents en molts països d’Europa sempre desenvolupant el nostre model propi”.

NACIONALITAT HISTÒRICA

En aquesta línia, també s’ha referit a les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en les quals va afirmar que a Espanya hi ha huit nacionalitats i ha apuntat que la Comunitat Valenciana és “una nacionalitat històrica com estableix el nostre Estatut”.

“La Constitució parla de nacionalitats i regions i, per tant, aqueix és l’espai institucional que expressa realment el que és la vertadera Espanya, que és una Espanya diversa i plural”, ha assenyalat.

En aqueix sentit, ha insistit que “l’Espanya de la uniformització no existeix” i, per tant, la qual cosa sí que existeix és “la voluntat de viure junts, nacionalitats i regions diferents, amb un esperit que ens uneix, la Constitució”.

Així, ha recalcat el model territorial que propugna és el que tenen països avançats com Alemanya o el Canadà i l’objectiu és “buscar espais comuns per a les mateixes comunitats autònomes per a treballar en cooperació”. “Cal llegir bé la Constitució i buscar solucions per a avançar i aprofundir en l’Estat de les autonomies. Federar és unir, no sé on està el problema”, ha postil·lat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 12 =

CCCC
torrent