25n
25N
25N

Puig creu imperatiu superar el confinament per a evitar "danys irreversibles" i de forma descentralitzada

Recalca que “necessitem un acord de país, sense vassallatges i amb idees diferents, però un acord”

Puig creu imperatiu superar el confinament per a evitar "danys irreversibles" i de forma descentralitzada
19/04/2020 -

El cap del Consell, Ximo Puig, ha traslladat aquest diumenge al president de Govern, Pedro Sánchez, que és “imperatiu superar el període de confinament” després del 9 de maig per a evitar “danys irreversibles” i ha exigit que aquesta desescalada es produïsca adaptant-se tant a Espanya com dins de la Comunitat Valenciana “al mapa real” de la pandèmia perquè “el centralisme no és intel·ligent”.

Puig, en la roda de premsa per a explicar la videoreunió que mantingut amb Sánchez i la resta de presidents de les comunitats autònomes, ha constatat que el confinament està afectant “tota la població, al teixit social i econòmic”, per la qual cosa pot “provocar danys irreversibles i és “imperatiu” superar-la”.

No obstant això, ha assenyalat que és un “error” plantejar l’eixida entre una disjuntiva de seguretat de salut o economia sinó que hi ha “dotant la màxima seguretat sanitària a l’activitat econòmica’.
En aqueix sentit, ha defensat un desconfinament que s’ajuste a les raons geogràfiques, sectorials i demogràfiques. En suma, adaptar-ho al “mapa real” de la pandèmia. Tanmateix, ha apostat per “un sistema d’obertura i tancament dinàmic i flexible” per a ser “eficient” i poder detectar nou focus.

De la mateixa manera, ha defensat que tampoc serà homogeni dins de la pròpia Comunitat, si no caldrà estudiar la situació en cada departament de salut per a “donar la millor solució possible” i sobretot sap explicar bé les mesures a la població perquè entenga que són “tècniques” i evitar així tensions. Pare això, es farà “un gra esforç” per a “enfortir” l’Atenció Primària per a poder encarar bé aquesta obertura gradual i evitar reculades.

En aqueix sentit, ha destacat que Sánchez s’ha compromés a escoltar a les comunitats per a veure, a partir de mediats de maig, després de la nova pròrroga, com torna a “la normalitat”, que serà “una nova normalitat, no com abans, encara que jo aspire al fet que siga el més semblant”, però “com i quan no se sap”. De fet, ha assenyalat reunions aquesta setmana amb el ministre de Sanitat però també amb la ministra de Transició, Teresa Ribera.

UNITAT D’ACCIÓ

Tanmateix, ha explicat que en la reunió ha donat suport a “la unitat d’acció” perquè s’ha demostrat que “funciona” i ha advertit que encara que el confinament està donant els seus “fruits”, “el final encara està lluny”. En aqueix sentit, ha mantingut que d’aquesta crisi ha d’aprendre’s que sale amb un Estat del benestar “reforçat” i un sistema públic sanitari i social “cada vegada més potent”.

Per això, ha qüestionat que si en una crisi “tan dramàtica” com aquesta no es pot defugir dels partidismes “quan serà possible” i ha reivindicat que és el moment d’evitar les confrontacions tant entre comunitats com amb el Govern central i d'”ajudar a qui ha de pilotar” l’eixida “sense vassallatges, però cal aconseguir un acord polític, en el qual participen els partits, amb les seues diferències, així com també aconseguir la concertació d’empresaris i sindicats”.

Puig, preguntat per la seua opinió que Sánchez anuncie un dia abans les mesures que va adoptar abans de la conferència de presidents, ha assenyalat que a Espanya falten “instruments federals” perquè hi ha competències de l’Estat del benestar que són autonòmica. Sobre aquest tema, ha assenyalat que encara que “s’està millorant” cal continuar “millorant en la coordinació”.

CONTROL DE DADES

D’altra banda, ha explicat que s’està valorant la conveniència de publicar les dades per municipis en atenció a la transparència però tenint en compte els problemes d’estigmatització que poden crear, especialment en les poblacions més xicotetes.

De la mateixa manera, ha descartat un estudi autonòmic de seroprevalença, com ha plantejat Galícia, perquè, ha argumentat, el problema és perquè volem les dades i com s’usen. “Hem de tindre la màxima informació possible però de manera ordenada i coordinada perquè si no podem autoenganyar-nos”, ha advertit.

Així mateix, ha apuntat que en la reunió es va destacar que els menors puguen començar a eixir al carrer a partir del 27 d’abril i que alguns presidents han demanat elevar l’edat als 14 anys i que es permeta també l’exercici exterior de manera individual.

Finalment, ha demanat evitar les aglomeracions per a acudir a les farmàcies a recollir les màscares que es repartiran de manera gratuïta als majors de 65 anys i col·lectius vulnerables i ha recordat que pot anar un familiar amb el SIP del beneficiari.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 11 =