25n
Orgull
Orgull

Puig reclama la condonació del deute històric i la fi de la competència fiscal deslleial entre autonomies

El President demana en Les Corts seguir junts en la defensa d’un model de finançament perquè “la unitat hui suposarà la igualtat per als valencians demà”. A més, anuncia que el Consell aprovarà este divendres un acord perquè es dote al Fons de Contingència dels recursos necessaris per a pal·liar danys causats pel temporal

Puig reclama la condonació del deute històric i la fi de la competència fiscal deslleial entre autonomies
27/01/2017 -

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat en el ple de les Corts “unitat” entorn de les demandes que planteja el Consell d’un model de finançament just per a la Comunitat que partisca “des de zero”, amb fórmules per a la condonació del deute històric, i que permeta acabar amb la desigualtat entre ciutadans en funció de l’autonomia en la qual han nascut.

El cap del Consell, que ha comparegut en la Càmera a petició pròpia per a informar dels resultats de la VI Conferència de Presidents, ha reivindicat la necessitat de “resetear” el sistema de finançament autonòmic perquè la Comunitat Valenciana “no pot començar esta nova etapa -ha dit- des d’una posició de partida de menys 43.000 milions”.

“Els valencians demanem alguna cosa tan elemental com un model en el qual no import en quina autonomia nasques per a tenir garantits els teus drets”, la qual cosa fa que este plantejament d’igualtat no puga construir-se “sobre la base de les injustícies heretades”. “No és conseqüent amb l’aprovació d’un nou sistema mantenir el deute acumulat pel mal funcionament dels anteriors”, ha argumentat.

El President ha destacat també que, per a avançar en la sostenibilitat del sistema, “no solament cal repartir millor els recursos; també hem d’acabar amb la competència fiscal deslleial entre autonomies”, ja que, en l’actualitat, “hi ha una autèntica deslocalització de persones cap a autonomies com la Comunitat de Madrid”.

Puig ha plantejat la necessitat de coordinar tributs per a impedir “la nefasta conclusió que el millor camí és empobrir al veí”, perquè no resulta “raonable” que es demana harmonització fiscal amb Europa i “existisca ‘dúmping fiscal’ a l’interior d’Espanya”.

La Comunitat planteja un model que “ajude a restaurar els dos pilars de la nostra arquitectura institucional: el pilar de l’Estat de les autonomies i el pilar de l’estat del benestar, perquè la sostenibilitat d’un significa la sostenibilitat de l’altre”, ha dit Puig. Això significa que “no hi ha estat del benestar sense autonomies i no podrà haver-hi autonomies sense un millor finançament”, ha indicat també.

Per açò, la Comunitat Valenciana posa damunt de la taula un model que “acabe amb la injustícia en el repartiment, no solament entre autonomies, sinó també entre autonomies i Estat”, que contemple “les qüestions de suficiència i estabilitat, equitat i solidaritat” i que “garantisca l’autonomia, la corresponsabilitat fiscal i la lleialtat institucional”.

El model que defensa el Consell, segons ha detallat, es basa en la protecció dels nivells de prestació de sanitat, educació i protecció social, amb el finançament complet d’estos, l’assignació dels ingressos tributaris (cotitzacions, IRPF, IVA i impostos especials) en funció de les competències assignades, la participació de totes les administracions en els òrgans de govern de l’Administració tributària i, finalment, l’assignació dels actuals tributs cedits al finançament de la resta de competències complementant-ho amb un fons de suficiència.

Puig ha demanat a més als grups parlamentaris i a la societat en general seguir “junts” en l'”impuls col·lectiu” per a seguir activant la representativitat de la Comunitat “en tots els escenaris” que estiguen a l’abast. “La nostra unitat hui suposarà la igualtat per als valencians demà”, ha indicat.

Acord per a pal·liar danys del temporal

El President, que ha iniciat la seua intervenció amb unes paraules de suport a totes les persones que han patit els efectes del recent temporal, ha anunciat que el Consell aprovarà este divendres un acord per a dotar al Fons de Contingència dels recursos necessaris per a pal·liar els danys causats per l’ona de fred.

Puig ha subratllat també que és la primera vegada que compareix un president de la Generalitat en Les Corts per a informar dels resultats d’una Conferència de Presidents i també la primera vegada que la màxima representació del Govern valencià ha acudit a la cita de presidents autonòmics en el Senat “amb una postura consensuada com a poble”, després de reunions amb tots els grups parlamentaris, agents socials i expresidents.

“Hui podem dir amb prudència i humilitat que la Comunitat Valenciana ha aconseguit posar data a la reforma de finançament”, ja que “en 2017 tindrem un nou model”, ha subratllat Puig sobre els avanços assolits en el cim amb els presidents autonòmics, i ha agregat: “La nostra unitat, va trencar la invisibilitat, la nostra unitat ha posat data a la reforma i ara hem de concretar les solucions”.

La Comunitat -ha exposat Puig- ha liderat en la Conferència de Presidents dos acords dels quals la Generalitat se sent particularment satisfeta, com són el pacte d’Estat contra la violència de gènere i un acord contra la dramàtica situació dels refugiats. “La veu de la Comunitat no solament ha estat, sinó que ha sigut una veu recognoscible per a fer d’eixa conferència un espai útil per als ciutadans”, ha indicat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − un =