Ximo Puig xifra l'impacte econòmic pel temporal en 1.500 milions d'euros i anuncia ajudes directes per a les persones i els municipis

Guardar

180919_PRE_FOTO1_OficinaPostEmergencias
180919_PRE_FOTO1_OficinaPostEmergencias

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que, des d'una primera aproximació als danys provocats pel temporal de la setmana passada, es pot xifrar l'impacte econòmic de les pluges i inundacions en al voltant de 1.500 milions d'euros, i ha anunciat que el Consell aprovarà dos decrets urgents d'ajudes directes per a les persones i els municipis.

El president ha presidit en el Palau de la Generalitat la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental per al Seguiment i la Coordinació de la postemergència. En aquesta reunió han participat també la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Així mateix, han intervingut en la Comissió representants de les secretaries autonòmiques i direccions generals de les diferents Conselleries que estan implicades en la volta a la normalitat en els territoris afectats per l'episodi de gota freda que tan devastadors efectes ha tingut a les comarques de la Vega Baixa i la Vall d'Albaida.

"Hem vist que en tots els àmbits hi ha hagut un mal gran, molt especialment en el que significa l'agricultura, també en els habitatges, i en totes les infraestructures", ha explicat Puig, que ha considerat "una gran catàstrofe" la situació que ha deixat la DANA en la Comunitat Valenciana.

Per això, ha apostat per "el suport de totes les instruccions" i ha afirmat que, "des de la responsabilitat", el Consell aprovarà aquest divendres, en la seua reunió plenària, que se celebrarà a Oriola, dos primers decrets d'ajudes.

"Un estarà dirigit directament a les persones, sobretot per a atacar inicialment el que és la necessitat peremptòria de les persones que han patit pèrdues en el seu habitatge i en els seus estris", ha detallat el titular del Consell, que també s'ha referit àdhuc segon decret d'ajuda als ajuntaments "per a anar avançant en la reparació de les qüestions bàsiques".

En aquest sentit, ha explicat que aquestes ajudes formen part d'"una actuació primera d'emergència", encara que, en les pròximes setmanes, el Govern valencià "continuarà abordant diferents actuacions per part de les Conselleries".

"També he de dir que és fonamental el concurs de totes les administracions, necessitem recursos, recursos importants de l'Estat i recursos també de la Unió Europea", ha manifestat, i ha advertit que aquestes xifres són tan sols una primera aproximació a la magnitud dels danys econòmics, i que aquests podrien ser superiors.

Quant als sectors més afectats, ha considerat que "la pitjor part és l'agricultura, sobretot a la Vega Baixa, on és el motor fonamental, juntament amb la indústria agroalimentària".

En aquesta comarca, ha explicat, les infraestructures de regadiu han patit quantiosos danys. També s'ha referit a les infraestructures viàries com el més danyat pel temporal, així com els serveis educatius i sanitaris.

Ajudes directes

Quant als dos primers decrets, el president ha explicat que seran d'ajudes directes "perquè es facen efectives com més ràpidament millor" i poder assegurar així "la primera actuació, el primer impacte, i ajudar en una situació de xoc".

A aquestes ajudes a les persones s'afegiran a les quantitats assignades als Ajuntaments "per a anar actuant sobretot en la reparació dels serveis públics fonamentals".

La Comissió també ha realitzat una anàlisi de les persones que segueixen sense serveis de llum elèctrica i aigua que, segons Puig, ascendeixen a més de 50, així com de les persones que continuen sense servei de telefonia, al voltant d'un centenar.

"Esperem la setmana vinent poder parlar d'una completa normalització", ha afirmat el president, que ha afegit que "a partir que vaja baixant l'aigua en alguns àmbits serà quan es podrà entrar i es podrà veure la profunditat dels danys".

Activació de la postemergència

L'emergència, encara que amb menor intensitat, segueix el seu curs, però és necessari iniciar la fase de la postemergència de manera progressiva i immediata amb la fi última de retornar en el termini més curt de temps possible a la normalitat les zones afectades, tal com s'ha fet en les últimes ocasions en què algun territori de la Comunitat Valenciana ha passat per una situació que requereix una resposta immediata i d'acord amb els danys patits.

La Comissió Interdepartamental és un òrgan col·legiat de l'Administració de la Generalitat al qual correspon la coordinació entre departaments del Consell en matèria de postemergència i que té, entre les seues funcions analitzar la informació disponible sobre els danys a particulars, serveis i infraestructures públics; fixar els objectius concrets de la fase postemergència garantint una visió unificada en les decisions adoptades; proposar inversions i definir projectes concrets per a aconseguir la volta a la normalitat.

Així mateix, s'encarrega d'aprovar mecanismes de difusió de la informació a la població sobre els procediments de sol·licitud d'ajudes, conéixer les actuacions de l'Administració General de l'Estat i garantir la seua complementarietat amb les decisions de la Generalitat, així com vetlar per les sinergies entre les actuacions realitzades per les diverses administracions involucrades en la gestió de la fase postemergència.

També es compta entre les seues funcions proposar l'aprovació d'un pla de recuperació amb una visió unificada aportada pels diferents departaments de la Generalitat, per a garantir la recuperació de la normalitat i assegurar la traçabilitat en cadascun dels processos executats, establint els mecanismes de control adequats.

Arxivat a:

Destacats