Puig defensa el Botànic: "No és un projecte de 4 anys, sinó que ha d'anar més enllà d'una legislatura"

Oltra resumeix aquests tres anys en una trajectòria “de la vergonya a l’orgull” en passar de la “mala gestió i corrupció” a ser “exemple”

Guardar

Puig_Oltra
Puig_Oltra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el compliment de l'Acord del Botànic --signat per PSPV, Compromís i Podem i que sustenta al govern autonòmic--, al mateix temps que ha defensat la necessitat de la seua "continuïtat". "No és un projecte de quatre anys, sinó que ha d'anar més enllà d'una legislatura perquè la societat necessita un rescabalament molt alt", ha subratllat.

Així ho ha indicat Puig, en una roda de premsa juntament amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per a fer un balanç dels últims tres anys del govern "del canvi" que, segons han destacat, s'ha basat en "la centralitat política, l'interés general i les persones".

Puig ha reivindicat que "no hi ha cap indicador que haja empitjorat" en aquests anys, encara que ha manifestat que qualsevol valoració la fan "sense triomfalismes" i ha assegurat que es tracta d'un executiu "cohesionat" que després de les dificultats demostra "estabilitat i diàleg".

"La Comunitat havia arribat a mínims històrics quan reputació, situació econòmica negativa i falta de credibilitat en les institucions, però amb totes les dificultats i insuficiències hem canviat el paradigma de la Comunitat en passar de l'especulació a la innovació i d'una societat que pensava que les institucions no eren les seues a una Generalitat propera amb els interessos dels valencians", ha reivindicat.

Ara, ha emfatitzat el 'president', hi ha més persones treballant que fa tres anys amb una baixada de l'atur de 10 punts i ha posat en valor algunes mesures adoptades pel seu executiu com la renda garantida de ciutadania i la "solidaritat" del poble valencià amb l'acolliment de l'Aquarius. "Afortunadament els valors de la societat són més oberts i progressistes i tenen a veure amb la construcció d'una societat més humana", ha agregat.

Per tot açò, ha emfatitzat que el projecte del Botànic té "la necessitat de continuar" perquè "no és un projecte de quatre anys, sinó que ha d'anar molt més enllà perquè la societat necessita un rescabalament molt alt". "Encara hem de superar la invisibilitat de la Comunitat i encara estem en situació de dificultat, marginació amb l'infrafinançament i infrainversió", ha remarcat.

OLTRA: NORMALITAT DEMOCRÀTICA

Per la seua banda, Mónica Oltra ha resumit els tres anys de govern en "una trajectòria de la vergonya a l'orgull" que s'ha dut a terme amb "normalitat democràtica".

Ha destacat que el Consell del Botànic ha sigut la primera experiència d'un govern "plural" entre diferents formacions a la Comunitat que ha sigut possible gràcies al mestissatge en els diferents departaments de l'administració, un "valor i una oportunitat", ha dit, que "no ha sigut difícil de gestionar" perquè hi havia una "idea molt clara": "recuperació de drets i rescatar persones abandonades en les etapes del PP".

Oltra ha assenyalat que malgrat els mals auguris del PP sobre el nou govern que "poc menys que semblava que vinguera l'Apocalipsi", ha indicat, el Consell ha aconseguit "no solament que tots els indicadors milloren, sinó també la vida de les persones". "Ara exportem prestigi i açò és un motiu d'orgull. Som exemple de bones pràctiques, eficiència, diàleg, solidaritat, hospitalitat i estabilitat", ha subratllat.

Entre les claus del canvi, ha apuntat a la "planificació" front "a les ocurrències del govern anterior", així com la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció amb l'objectiu de "posar en el centre de les polítiques a les persones".

En aquest sentit, ha explicat que el primer any va ser el de l'"inici del canvi" amb la vista posada en l'"emergència social" i la "simbologia" amb la recepció a l'Associació de les Víctimes de l'Accident de Metro (AVM3J) en el Palau de la Generalitat i mesures com la sanitat universal o el programa XarxaLlibres.

El segon any, ha puntualitzat, va ser el de "els canvis estructurals" i els "grans pactes" com el de la violència de gènere o la salut mental i amb la reclamació d'un model de finançament just que va generar una "gran mobilització" en els carrers.

Ja 2018, ha sigut l'exercici de l'"impacte dels canvis" i, en aquest sentit, ha destacat dos moments: la volta a la gestió pública del departament de salut de la Ribera i la "solidaritat dels valencians" amb l'arribada de l'Aquarius.

Així mateix, ha destacat mesurades com la Renda Valenciana d'inclusió, la incorporació al mercat laboral de 5.400 joves a través del Pla Avalem Jove; així com el Pla Edificant, la llei per la Funció Social de l'Habitatge o llei 'trans', entre altres.

PUIG: "AQUEST GOVERN NO TANCARÀ PER ELECCIONS"

Preguntat per si ha començat ja la campanya electoral per a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques de maig del pròxim any, Puig ha remarcat que el Consell "no tancarà per vacances ni per eleccions" i seguirà treballant "fins a l'últim dia amb tota la intensitat i tota la convicció".

Ha assenyalat que el pròxim any la seua aposta serà "proposar coses per a continuar aquest projecte". "Els valencians hauran de pensar si volen tornar arrere o mirar cap a davant i jo cree no volen anar arrere", ha resolt.

Destacats