Puig avisa a Ayuso: "Si jugues amb la demagògia fiscal, no podràs finançar el sistema social"

Guardar

Ximo Puig
Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advertit aquest divendres que "les dretes que estan governant en aquest moment a Madrid volen desmantellar l'estat de benestar i potenciar la prestació de serveis públics privatitzats". Al seu entendre si es vol un estat de benestar fort amb una sanitat que és "un exemple" a tot el món, "no es pot jugar a la demagògia fiscal perquè si jugues amb la demagògia fiscal, no podràs finançar el sistema social".

Així ho ha manifestat en una entrevista a la Cadena Ser recollida per Europa Press, després que Isabel Díaz Ayuso, en el seu discurs com a candidata, anunciara que com a presidenta de la Comunitat de Madrid anava a dur a terme a la regió "la rebaixa més gran" d'impostos de la història i "compensar la voracitat fiscal" del Govern central del PSOE.

Puig, que ja va emetre aquest dijous un comunicat crític amb les intencions d'Ayuso, ha insistit de nou en el fet que "en un moment en què regions com la Comunitat de Madrid o la Comunitat Valenciana estan generant un "deute enorme", la qual cosa no es pot fer és "abandonar la nostra responsabilitat fiscal". "Això no és raonable", ha insistit.

Al seu judici, "cal analitzar bé la situació i sobretot quin estat de benestar volem i ací sí que hi ha una qüestió ideològica" on "les dretes que estan governant en aquest moment a Madrid volen desmantellar l'estat de benestar i potenciar la prestació de serveis públics privatitzats", ha lamentat.

En aquest sentit ha apuntat que "la qüestió impositiva no pot ser abordada des de la falta de rigor" i "en una situació en la qual necessitem tindre suficients recursos per a mantindre l'estat de benestar, la qual cosa no es pot fer és política partidista en aquesta qüestió".

Així ha advocat perquè "al mateix temps que s'aborde la reforma del sistema autonòmic de finançament s'aborde també la reforma fiscal" i creu que hi ha imposats com els de patrimoni, successions i donacions que "probablement han de ser estatals perquè si no es generen competències que no tenen cap mena de sentit entre CCAA d'un país.

LA CAPITALITAT DE MADRID, UN EFECTE A TINDRE EN COMPTE

Al seu entendre, la qüestió dels impostos "s'ha d'abordar amb rigor", de manera que ha criticat "aquesta sort de rebaixes d'estiu impositiva" proposta per Ayuso "absolutament irresponsable, sobretot perquè part de Madrid, l'efecte de la qual capitalitat té un fet valoratiu positiu per a Madrid des de sempre", ha apuntat.

Segons el cap del Consell, "aqueix efecte capitalitat ha sigut capaç d'atraure en termes econòmics a empreses, les seus de moltes multinacionals i tot això té uns costos beneficiaris per a la Comunitat de Madrid però no per a la resta". En aquest context, "plantejar de manera unilateral aquesta qüestió el que està és generant una competència fiscal entre CCAA i continuant aqueixa línia de paradís fiscal que es va iniciar en el passat", ha lamentat.

Per a Puig, "la qual cosa no pot ser és que existisca un país en el qual hi haja aquesta falta d'igualtat i equitat" pel que s'ha mostrat partidari que "al mateix temps que s'aborde reforma del sistema autonòmic de finançament s'aborde també la reforma fiscal" i si finalment hi ha impostos que es considera que no han de ser aplicats "doncs que no s'apliquen per a ningú".

No obstant això, en aquest moment en el qual "algunes CCAA estem absolutament ofegades per la infrafinançament i necessitem mantindre els impostos perquè si no la sanitat, l'educació i els serveis socials se'n van en orri, la qual cosa no es pot fer és aquest 'dúmping' que genera més desigualtat", ha insistit.

De fet, preguntat per si creu que s'hauria de compensar l'"efecte capitalitat" del qual gaudeix Madrid amb una rebaixa del que rep a través del finançament, Puig ha apuntat que "tots els elements s'han de posar damunt de la taula a l'hora d'elaborar el nou sistema finançament autonòmic, tots. Tot s'ha de considerar", ha remarcat.

Al seu entendre, "l'efecte capitalitat a Espanya té unes conseqüències econòmiques, i s'ha vist aquest megacentre que s'està creant està perjudicant més seriosament que ningú fins i tot a les CCAA més pròximes a Madrid perquè hi ha una centralització objectiva. Espanya no pot continuar potenciant un centralisme que a més no és intel·ligent i no ajuda a la cohesió ni social ni territorial del país", ha conclòs.

Destacats