25n
25N
25N

Ximo Puig assegura que la Generalitat 'complirà en 2019 amb els seus compromisos' després de garantir el Govern central la tresoreria de la Comunitat

Ximo Puig assegura que la Generalitat 'complirà en 2019 amb els seus compromisos' després de garantir el Govern central la tresoreria de la Comunitat
16/09/2019 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el Consell “complirà en 2019 amb els seus compromisos” financers i ha anunciat que el Govern central ha manifestat el seu compromís de garantir la tresoreria autonòmica.

En aquest sentit, ha explicat que el Ministeri d’Hisenda farà efectives els lliuraments a compte de la Comunitat “al més prompte possible” durant aquest trimestre, així com que el finançament ordinari via entregues a compte millorarà en 278 milions respecte a 2018, a pesar que els Pressupostos Generals de l’Estat estiguen prorrogats.

Així ho ha afirmat després de la reunió celebrada en el Ministeri d’Hisenda a Madrid amb la ministra María Jesús Montero, una trobada que ha qualificat com a “‘positiu” i “d’avanç”.

“Hem recordat la situació de la Comunitat en aspectes com el finançament, que és bé especifica, i la ministra és conscient de la situació que viu la Comunitat”, ha assegurat Puig.

Puig ha explicat que el Ministeri “s’ha oferit a garantir la tresoreria de la Generalitat a través dels mecanismes que ja estan articulats”. D’una banda, ha afegit, a través de les liquidacions a compte i, per una altra, a través de l’extra-FLA.

Així, les liquidacions a compte, que ascendeixen a 450 milions d’euros per a la Comunitat, s’alliberaran “en aquest trimestre” i, per a això, ha afegit el cap del Consell, “el Govern està buscant quina és la via més ràpida”.

“Però hi ha una garantia que en aquest trimestre, el més ràpidament possible, s’alliberaran aquests lliuraments a compte”, ha assegurat.

En segon lloc, “també per a millorar la tresoreria de la Generalitat i complint la normativa vigent”, segons ha explicat Puig, Montero s’ha compromés a avançar la injecció del extraFLA, que suposa 250 milions addicionals per a la Comunitat. En concret, la ministra s’ha compromés al fet que, abans del 9 d’Octubre, es traslladarà a la tresoreria de la Generalitat aqueix FLA extraordinari. El Consell presentarà prèviament el Pla Econòmic Financer.

D’altra banda, el president ha destacat que, quant al finançament ordinari sota la forma de lliuraments a compte, les arques autonòmiques rebran 278 milions d’euros més que l’any passat. Per a Puig, és “un fet extraordinàriament positiu” aquest augment, aconseguit “a pesar que els Pressupostos Generals de l’Estat estan prorrogats”.

Subvenció al transport urbà i fons de compensació

“Hem parlat també d’altres qüestions que estan en via de solució”, ha detallat el titular del Consell, que ha afegit que en la reunió s’ha tractat la subvenció al transport urbà, “que en aquests moments està paralitzada per no haver-hi Pressuposats”. “S’està estudiant quina solució pot haver-hi”, ha afirmat.

A més, s’ha tractat l’assumpte del fons de compensació interterritorial, pel qual a la Comunitat li corresponen 55 milions d’euros, bloquejats per la no aprovació d’uns nous comptes generals i que, ha declarat el president, està en vies de desbloqueig.

“En definitiva, en les urgències que tenim, derivades de la nostra tresoreria i que no hi haja Pressupost, crec que es podran salvar”, ha manifestat Puig, que ha conclòs que “la Generalitat podrà complir amb els seus compromisos”.

Nou sistema de finançament autonòmic

Quant al resultat de la trobada, el president ha considerat que s’ha avançat en “el que és transitar en aquest temps amb un Govern en funcions, que pot fer el que pot fer”.

“Hem parlat d’allò que és l’estructural, del necessari”, ha explicat Puig, que ha considerat que s’ha d’avançar “d’una manera absolutament prioritària en el nou sistema de finançament, perquè parlar de sistema de finançament és parlar de garantia de l’Estat del Benestar”.

Així mateix, ha afirmat que s’han abordat “eixes inequitats, aqueixes desigualtats enormes que existeixen entre les comunitats autònomes”.

“Nosaltres tenim una situació molt més difícil perquè, juntament amb Múrcia, som les comunitats pitjor finançades, i això ha generat un problema de deute derivat precisament de l”infrafinançament, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =