25n
25N
25N

Puig assegura que la Comunitat estarà preparada per a iniciar la desescalada "en els pròxims dies"

Apel·la a la responsabilitat de la ciutadania i a la claredat en els indicadors del Govern

Puig assegura que la Comunitat estarà preparada per a iniciar la desescalada "en els pròxims dies"
26/04/2020 -

El ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge que la Comunitat Valenciana estarà “en els pròxims dies” en condicions de complir els requisits per a començar la desescalada del confinament pel coronavirus. Això sí, ha defensat que “no pot ser una carrera eixelebrada entre comunitats autònomes per a veure qui arriba abans”.

En la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta d’autonòmics, Puig ha advocat perquè aquest procés és asimètric, a partir d’uns criteris homogenis i amb “extrema prudència i sentit comú”. “Només serà possible amb la màxima responsabilitat de la ciutadania”, ha recalcat en la roda de premsa posterior.

Puig ha apuntat una sèrie de “senyals que conviden a l’esperança” en l’evolució de la pandèmia en la Comunitat, com que el 62% dels municipis no registren nous casos positius, que les altes s’han triplicat o que la taxa d’incidència és de 26 valencians per cada 100.000, “la tercera part de la mitjana d’Espanya”.

Per tant, a l’espera del pla que aprove el dimarts el Govern, ha confiat que la Comunitat disposarà en deu o 15 dies d'”una atenció primària en condicions”, a més de tindre capacitat de detectar els casos precoços o suficients llits en les UCI. Són criteris que passen aquest dilluns pel consell interterritorial del Ministeri de Sanitat.

En tot cas, ha posat l’accent que vénen setmanes d'”avanços i reculades” perquè no hi ha “cap catecisme ni itinerari” fix. Sí que ha “apostat clarament” per anar cap a la nova normalitat tant a nivell econòmic com social, recordant que “el confinament no és gratis” i té conseqüències a nivell psicològic.

Ha tornat a defensar unitat d’acció i avançar en la singularització, tant entre CCAA com entre municipis urbans i d’interior, mitjançant un procés “molt dinàmic”. El criteri “més raonable”, al seu judici, és més la distribució dels departaments sanitaris que les províncies, sobretot en una regió com la Comunitat amb grans diferències entre les tres.

MÉS CORRESPONSABILITAT: “TOCA CONFIAR EN LA GENT”

Fins llavors, Puig ha lloat la responsabilitat i “maduresa enorme” de la ciutadania, “en tota Espanya i més en la Comunitat Valenciana”. “Ara toca confiar en la gent”, ha reivindicat, amb mesures de corresponsabilitat i no tan coercitives per a evitar rebrots.

Les seues tres ‘receptes’ per al pla que pretén aprovar el Consell de Ministres són indicadors clars i determinants per a tots que “donen seguretat i impedisquen qualsevol reculada”, una estratègia “clara” en els tests i buscar fórmules tecnològiques per a l’atenció precoç dels nous contagis.

El també líder del PSPV ha tornat a cridar a un acord de país que mantinga la discussió i la “vitalitat de la democràcia”, respectant el paper del Govern i l’oposició. “Ara és el moment de la unitat política social, econòmica i cívica”, ha asseverat, i ha demanat que totes les mesures s’aborden amb “una claredat enorme” per a no crear “més problemes que solucions”.

Encara que ha reconegut que “algun president té una visió més sobiranista, per dir-ho d’alguna manera”, ha celebrat que la majoria de CCAA comparteixen la unitat d’acció i que ho han demostrat en la setena trobada amb Sánchez. Un tarannà que ha instat que arribe a l’àmbit europeu per a no “marejar a la gent”.

També ha demanat “prudència, empatia i bona voluntat” en el pacte valencià de reconstrucció, per al qual preveu començar aquesta setmana els contactes amb la resta de partits polítics i agents socials després de reunir-se aquest dissabte amb els ajuntaments. “El diàleg per si mateix ja és un valor previ a aqueixa gran operació de renaixement de la Comunitat”, ha manifestat.

ENFORTIR LA SANITAT

De cara al futur, ha advocat per avançar en la normalització el sistema sanitari, fins ara centrat en la Covid-19, mitjançant els tres hospitals de referència de la Comunitat, els hotels medicalitzars i el “paper fonamental” de l’atenció primària. També vol enfortir-ho i mantindre els contractes de personal derivats de la pandèmia “com a mínim fins a cap d’any; és una qüestió de justícia”.

Puig ha assegurat que la Comunitat ja disposa d’un estoc de material que “dóna garanties” i que segueixen les compres per a atendre la major necessitat de màscares, segons la gent vaja eixint, i no generar “cap mena d’estrés”. Aquest dilluns previsiblement arriba un nou avió de la Xina.

Dirigint-se als valencians, ha celebrat aquest diumenge de “nova alegria i esperança” amb els xiquets al carrer, en un “magnífic dia de primavera valenciana”, encara que ha posat l’accent que no es pot “xafar l’accelerador” de la recuperació: “No hem eixit del túnel; no ens podem relaxar, només podem viure”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos − 2 =