Puig aposta per un acord entre comunitats per a limitar la mobilitat per Pasqua

El president adverteix que Pasqua "pot ser un moment molt complex" en el qual fins i tot es podria "perdre la traçabilitat" del virus

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apostat per aconseguir un acord entre les comunitats i el Govern en el Consell Interterritorial per a limitar la mobilitat per Pasqua perquè "serà un moment molt complex" en el qual fins i tot es podria "perdre la traçabilitat" del virus que es recuperarà amb la caiguda de casos actual.

Així ho ha expressat Puig aquest divendres en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual ha defensat aquest acord en l'àmbit estatal per a aquest període festiu. "Pensem que ha d'haver-hi una posició del conjunt del sistema, perquè és molt important consolidar ara. Si consolidem, probablement els pròxims mesos tindrem més oportunitats d'anar cap a la normalització amb major vacunació i major capacitat de contenció de la pandèmia", ha explicat.

Respecte a la flexibilització de les restriccions a partir de març, ha incidit en què no es pot "malgastar" l'esforç realitzat en "uns pocs dies", i ha reiterat que la situació encara és "molt difícil".

De fet, respecte a l'alleugeriment d'aquestes mesures, ha apuntat que es prendran les decisions la setmana vinent, quan es convocarà una Comissió Interdepartamental, que tindrà en compte el "semàfor" que estableix el Consell Interterritorial de Sanitat. Així, preveu que en els pròxims dies "es vagen consolidant" les dades i espera una major "constatació de la baixada" de la incidència. No obstant això, ha recordat que "estem encara en un risc alt".

Puig ha insistit que "ningú vol restriccions", però que es fan "per a intentar evitar contagis i morts, però no perquè a ningú li produïsca cap mena de satisfacció". Per això, ha apostat per "flexibilitzar, però al mateix temps mantenir amb tota determinació la posició"

Preguntat pels àmbits en què començaran a aixecar-se les mesures, ha indicat que hi ha "una voluntat d'actuar en funció del que ja se sap que genera major sociabilitat". "No és el mateix un comerç que un bar o un restaurant, entre altres coses perquè s'està més temps junts en un bar i un restaurant i es lleva la màscara", ha apuntat.

"Hem d'insistir i encara que hi haja alguna flexibilització, que la hi haurà si tot continua igual, hem de continuar insistint en allò que ja sabem que és positiu per a superar la pandèmia, que és, per descomptat, l'ús permanent de la màscara, la neteja i la higiene de mans i la ventilació", ha apuntat. De fet, ha incidit en aquesta última qüestió, que "ara serà més fàcil perquè anem cap a un temps més favorable".

"HEM DE RESPIRAR UNA MICA"

En aquest sentit, ha defensat que "mai ens podem oblidar" que estem "en el mitjà" de la pandèmia encara que "hem de respirar una mica", alguna cosa que considera "necessari" per les conseqüències "econòmiques, socials i també psicològiques".

Respecte a aquesta última qüestió, ha remarcat que aquest virus ha afectat "tot allò que ha de veure amb la nostra manera de ser", ja que ha atacat "fonamentalment la sociabilitat, el contacte, la nostra manera de ser mediterrani". De fet, ha considerat, ara que s'acosta l'aniversari del primer estat d'alarma, que ha estat un any "realment dur", i l'ha qualificat d'"annus horribilis".

Si les flexibilitzacions es produeixen a partir de març, coincidiran amb el període festiu per les Falles o la Magdalena, sobre les quals Puig ha resolt: "No hi ha Falles ni Magdalena i hem de tenir la consciència que no hi ha espai de sociabilitat associat a la festa, perquè no hi ha festa". "Ja hi haurà festa quan podem", ha agregat.

De fet, li agradaria que "pogueren celebrar-se alguna d'aquestes festes" fins i tot enguany, però "avui dia" no. No obstant això, ha defensat el "dret al descans" encara que "és i ha de ser un descans diferent del que hem plantejat en altres ocasions".

"Encara que ara hi haja una certa flexibilització, no poden fer-se festes ni particulars ni festes en àmbits més enllà dels llocs d'oci. Hem de ser conscients de la situació: Estem millor, però fins i tot estem malament", ha agregat.

Això, afirma Puig, "costa molt", i ha agraït "sobretot als joves". "Hi ha joves que han passat els seus 18, 19 o 20 anys tancats a casa tot un any", alguna cosa que és "molt dur".

Arxivat a:

Destacats