Ximo Puig advoca per aprofitar la Capitalitat Mundial del Disseny de 2022 a València per a impulsar la transició a la nova economia

El president ha destacat que "el caràcter transformador i innovador és fonamental en una societat que ha de prendre decisions importants des de la perspectiva econòmica"

Guardar

20190910 Capital Mundial del Diseño Ayuntamiento Puig Ribo-7
20190910 Capital Mundial del Diseño Ayuntamiento Puig Ribo-7

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per aprofitar el "repte" que suposa que València siga Capital Mundial del Disseny en 2022 per a convertir-lo en un "vector" per a "l'aterratge definitiu de la Comunitat Valenciana en la nova economia".

"Aqueix caràcter transformador i innovador és fonamental en una societat que, en aquest moment, ha de prendre decisions importants des de la perspectiva econòmica", ha afirmat Puig, qui ha assegurat que "el disseny és en si mateix la mirada de la nova economia".

El titular del Consell ha assistit a l'Ajuntament de València a l'acte de presentació de la Capitalitat Mundial del Disseny de 2022, concedida a la ciutat aquest dilluns per la World Design Organization. Allí ha defensat la "gran oportunitat" que suposa aquest reconeixement per als sectors productius valencians.

En aquest sentit, Puig ha defensat la millora que s'està produint en la productivitat "gràcies al disseny, a la tecnologia i als recursos humans" i ha rebutjat que el camí per a aconseguir-la prenga la drecera dels baixos salaris o de la precarització.

Superació de la hipoteca reputacional

D'altra banda, el president ha assenyalat que aquest no és un solo "un repte de la ciutat", sinó també de tota la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que és "fonamental" que tots els sectors econòmics estiguen vinculats al projecte, com és el cas del calçat, la ceràmica o el moble.

Per això, ha ressaltat la capacitat de la capitalitat que ha obtingut València per a impulsar la cohesió territorial i econòmica "d'una manera coparticipativa i col·laborativa" i ha destacat que "empresaris i dissenyadors d'Alacant i de Castelló estiguen des del primer moment" embarcats en la candidatura.

Així mateix, el president ha explicat que aquest impuls a la modernitat i la cohesió territorial ajudarà a "alçar la hipoteca reputacional" de la Comunitat Valenciana.

Candidatura valenciana

La candidatura de la ciutat de València, que porta per lema 'El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits', reivindica una forma de mirar amb implicacions geogràfiques, estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques.

La programació, que comptarà amb exposicions, congressos, tallers i xarrades de gener a desembre, serà monopolitzada cada mes per temes com el canvi climàtic, el disseny mediterrani, la igualtat de gènere, la història, la naturalesa, l'esport o el desenvolupament industrial.

Així, València agafarà en 2022 el testimoni de mans de la ciutat francesa de Lilla, que celebrarà la seua capitalitat en 2020, i programarà esdeveniments al llarg de tot un any en què s'espera l'arribada de 50.000 visitants.

La capitalitat, concedida per la World Design Organization per "la precisió, el rigor i la professionalitat" de la candidatura, així com per la "maduresa en el disseny valencià", ha sigut promoguda per l'Associació València Capital del Disseny i impulsada, a més de per la Generalitat, per l'Ajuntament de València, Turisme València, Fira València i La Marina, amb l'objectiu de mostrar el potencial del disseny valencià i de fer perdurar el seu posicionament més enllà de 2022.

En xifres, el potencial del disseny valencià està avalat per la seua actual aportació al conjunt del sector espanyol. Per exemple, entre 2012 i 2016 les empreses valencianes van presentar a l'Oficina Europea de Propietat Industrial (EUIPO) el 13,3% de les sol·licituds de marca i el 25% dels dissenys comunitaris de totes les empreses espanyoles, i en el curs 2015-2016 la Comunitat va acollir al 26% del total d'estudiants superiors de disseny d'Espanya.

Destacats