25n
25N
25N

Puig assegura que la Generalitat continuarà recolzant les beques de formació

Anuncia que los estudiantes de FP podrán realizar sus 400 horas de prácticas en consellerias y empresas públicas

Puig assegura que la Generalitat continuarà recolzant les beques de formació
28/11/2019 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dijous que s’està estudiant el contingut de l’informe d’Inspecció de Treball sobre els becaris de la Generalitat per a “actuar en conseqüència i formular, si és necessari, les diferents al·legacions”, i ha instat a les direccions generals que “ajusten de manera immediata els plans de formació i de tutorització dels becaris actuals”. “A partir del pròxim any la Generalitat continuarà donant suport a la formació i inserció laboral dels joves a través de les fórmules legals apropiades, de plans de formació o de pràctiques”, ha asseverat.

Així s’ha pronunciat en la sessió de control en Les Corts en la seua resposta al portaveu de Ciutadans (Cs), Toni Cantó, que ha preguntat quin serà la política del ‘president’ en relació amb els becaris de Presidència de la Generalitat, després que Inspecció de Treball haja detectat “frau de llei i abús de dret” en la situació de 28 becaris de Presidència de la Generalitat Valenciana i haja resolt que aquestes persones hagen de cotitzar a la Seguretat Social com a treballadors de l’Administració.

“Què és un becari?”, s’ha limitat a preguntar Cantó en el seu primer torn d’intervenció, al que Puig ha replicat que li agraeix “que per primera vegada en molts mesos la seua pregunta no estiga relacionada amb una altra comunitat” i espera que “siga un símptoma de recol·locació al centre”.

A més, Puig ha afirmat que la formació dels joves per a millorar el seu accés al mercat laboral és una de les prioritats de la Generalitat i en aqueix objectiu s’emmarquen les beques professionals que es convoquen en la Generalitat, en ajuntaments, universitats o cambres de comerç. “Les beques de la Generalitat es convoquen des de fa quasi 30 anys, ara en una inspecció s’han detectat una sèrie de defectes fonamentalment vinculats al seguiment, tutorització i plans de formació”, ha admés.

Toni Cantó li ha recordat que “és el becari el que s’aprofita de l’empresa o administració pública” i ha definit, per oposició, la qual cosa no és un becari: “No és mà d’obra barata, repetisca amb mi, no és mà d’obra barata; un home de 37 anys no pot ser becari, és un treballador precari; algú que encadena beques quatre anys no és un becari, és un contractat que encadena treballs precaris”.

“Deixen d’explotar a la gent, tracten-los igual que als endollats que porten el carnet de partit, que no els contracten com a becaris. No és un president digne el que permet això, que el que fa quan li enxampen és a dir que acabarà amb els becaris”, ha insistit.

“NO S’ACABARÀ AMB ELS BECARIS”

Puig li ha respost que ell va ser becari en el seu moment i sap “com es tracta o es tractava, desgraciadament, en els mitjans de comunicació a molts becaris, però així no se’ls tracta en la Generalitat”. A més, ha volgut precisar: “No he dit que es vaja a acabar amb els becaris, la qual cosa s’acabarà és amb un model de beques que ve del passat i que ara, pel que sembla, no és el model adequat”.

El ‘president’ ha defensat que aquestes beques de Presidència han servit perquè moltes persones estiguen hui treballant en mitjans de comunicació: “Clar que han servit i hem de fer-ho millor, si s’ha fet malament s’actuarà en conseqüència, però parlar d’explotació és molt sobrepassat de la realitat”.

A més, ha indicat que el Botànic vol impulsar aquesta legislatura l’FP i ha anunciat que la Conselleria d’Educació portarà en les pròximes setmanes al ple un acord pel qual els alumnes que cursen Formació Professional (FP) podran realitzar les 400 hores lectives en centres de treball en conselleries i en empreses públiques, per al que s’establirà un sistema de tutories coordinat amb els tutors del centre educatiu.

També ha subratllat que Avalem ha sigut un programa “d’extraordinari èxit” pel qual la Unió Europea ha felicitat la Generalitat i aquesta setmana ha arribat l’autorització de Brussel·les per a destinar 50 milions a la contractació de més de 3.500 joves en 2020.

“En el seu conjunt, Avalem Joves ha permés en aquest temps 679.000 accions formatives en menors de 30 anys i més de 42.000 beneficiaris”, ha ressaltat, al mateix temps que ha avançat que el Consell impulsarà l’adhesió dels ajuntaments a l’acord marc amb els agents socials per a les remuneracions dels beneficiaris “perquè en tots els plans hi haja transparència en una taula salarial única”.

Puig ha remarcat que en aquesta legislatura l’atur juvenil ha disminuït 21 punts, de quasi el 60% en 2015 al 29% ara. “Aqueix 30% de joves mereix una oportunitat i aquest Consell farà el possible per donar-li-la”, ha resolt.

Així mateix, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha replicat a Cantó –qui ha preguntat a Puig si s’havia interessat personalment pels becaris– si ell va preguntar als becaris del Congrés en 2014 quan es va aprovar la seua remuneració a 1.000 euros si estaven ben tractats. A més, ha subratllat que Podem va presentar una iniciativa per a impedir la concatenació de contractes i Cs no la va donar suport.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 2 =