25n
25N
25N

Puig anuncia una compensació econòmica extraordinària per al personal que ha estat en primera línia de la lluita contra la pandèmia

Puig anuncia una compensació econòmica extraordinària per al personal que ha estat en primera línia de la lluita contra la pandèmia
18/06/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que el Consell concedirà una compensació econòmica extraordinària al personal que ha treballat en la primera línia de la lluita contra la pandèmia de COVID-19.

El president ha avançat en la sessió de control de Les Corts aquesta mesura, que tindrà com a eix central al personal sanitari, d’atenció social i d’emergències que ha estat en eixa primera línia de combat contra el coronavirus.

Puig ha ressaltat en aquest sentit que la Generalitat “està estudiant com se’ls pot compensar econòmicament també a aquells que han donat la cara per tots” en la crisi generada per l’expansió de la COVID-19.

El president ha subratllat que aquesta acció es podrà dur a terme gràcies a la consecució, per part del Govern de la Generalitat, dels recursos econòmics addicionals que atorga l’Executiu central a través del Fons No Reembossable i que permetran “donar resposta a qüestions que són absolutament vitals”.

Ximo Puig ha manifestat que la resposta donada per tots dos governs a l’actual crisi econòmica és “ben diferent” a la que es va donar en l’anterior crisi, perquè el que s’ha buscat en aquesta és “salvar a les persones”, amb mesures com l’Ingrés Mínim Vital, i també l’ocupació, mitjançant la flexibilització dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

El cap del Consell ha avançat també, durant la seua intervenció davant el ple de Les Corts, que la Generalitat ha iniciat ja el pagament de les ajudes de la Generalitat a les persones amb les rendes més baixes afectades per ERTO.

Puig ha indicat així que aquest mateix dijous el conseller d’Economia, Rafa Climent, ha assignat les ajudes, una vegada rebuts totes les dades que es requerien per a poder iniciar els pagaments, un procés en el qual ha sigut important el treball realitzat per Labora, l’Agència Tributària Valenciana i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

El president ha destacat, d’altra banda, la resposta donada pel sistema sanitari i sociosanitari públic valencià en la lluita contra la pandèmia, la qual cosa demostra, tal com ha emfatitzat, una fortalesa que s’ha vist afermada per la inversió que li ha destinat la Generalitat en els últims anys.

Despesa per càpita en atenció sociosanitària

En concret, el president ha exposat en la Cambra les últimes dades disponibles de despesa real del Ministeri d’Hisenda que acrediten que la Comunitat Valenciana és l’autonomia de règim comú que més ha incrementat la despesa per càpita en atenció sociosanitària (sanitat i atenció social), amb un augment del 20,5% en 2018 respecte a 2014. Per contra, eixa despesa es va reduir un 9% en 2014 respecte a 2009, segons eixes mateixes dades.

El president ha subratllat també que ha sigut precisament l'”extraordinari exemple” donat per la societat valenciana i el “lliurament” del personal sanitari, sociosanitari i d’emergències el que ha fet possible estar en una fase 3 avançada, amb 87 persones ingressades per coronavirus, enfront de les 2.189 que existien a principis d’abril (11 d’elles en UCI, enfront de 365), i amb una xifra d’altes que ja supera les 14.000 persones.

Puig ha argumentat també que la incidència del virus a la Comunitat Valenciana és més baixa que la mitjana d’Espanya, i ha concretat, per exemple, que el nombre de contagis per 100.000 habitants és 6 vegades menor que el que registra la més afectada (La Rioja) i 4 vegades menys que la segona (Madrid). D’altra banda, la taxa de letalitat se situa per davall de la meitat del conjunt de comunitats autònomes. És 5,4 vegades menor que la més afectada (Castella-la Manxa) i 4,8 vegades menor que la segona (Madrid).

No obstant això, com ha dit el president, no cap “triomfalisme” davant aquesta qüestió, perquè “l’ús polític del virus no salva vides ni llocs de treball”. Puig ha reiterat en aquest punt la seua voluntat de “treballar junts”, “sense partidismes” i “sense avantatge”, per a acabar amb la pandèmia i aconseguir establir les bases de la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − dos =