25n
25N
25N

Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència

Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència
10/02/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència, amb l’objectiu d'”inspirar el canvi des de les institucions”, “conscienciar en el canvi cultural” i fer visible el talent de dones de la Comunitat Valenciana.

El Consell planteja un treball conjunt amb universitats, agents socials, institucions i associacions per a acabar amb la bretxa entre homes i dones que es dona també en els àmbits científic i tecnològic.

En aquest context, el responsable de la Generalitat ha explicat que la Conselleria d’Innovació, en col·laboració amb les conselleries d’Educació i Igualtat, organitzarà la primera Trobada de Xiquetes i Dones Investigadores “per a fomentar la inclusió femenina en aquesta àrea”, d’acord amb els objectius marcats en el Seminari d’Hivern de Dénia.

Aquest tipus d’iniciatives, ha explicat Puig, tindran la finalitat de “millorar la participació, la culminació i la continuació de xiquetes i dones en carreres i estudis vinculats a les àrees de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques”, els estudis coneguts com a STEM.

El president ho ha anunciat en l’acte d’homenatge del Consell Valencià de Cultura a la biòloga Margarita Salas, morta el novembre passat, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

A l’acte han assistit el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i les investigadores María Blasco i Ana Lluch, a més del president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía. Per part del Consell, han acompanyat al president les conselleres de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i d’Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Puig ha afirmat que la Generalitat serà “un agent actiu del canvi necessari per a impulsar una presència femenina activa i de lideratge en els àmbits de les ciències i la tecnologia”.

La igualtat en la ciència està lluny de produir-se“, ha lamentat el president, que ha recordat que, malgrat que “des de l’any 1978 fins ara hi ha hagut un creixement de més de 30 punts” en el nombre de dones que han acabat una carrera universitària, en les carreres tècniques, com a enginyeria, informàtica, matemàtiques o física, “cada vegada hi ha menys dones”.

En aquest sentit, Puig ha explicat que “el 70% de les empreses tecnològiques i científiques no tenen a cap dona en el seu equip directiu” i que “el capital de risc inverteix menys d’un 3% en startups liderades per dones”. A més, “un 85,4% de les persones que tenen estudis científics i tecnològics superiors a Espanya són homes”.

“És cert que existeix una bretxa de gènere a tots els nivells: en l’espai del privat, en l’àmbit formatiu i en el món productiu”, ha afirmat el president, qui ha indicat que “la bretxa de gènere en el sector tecnològic i científic revist especial gravetat, perquè és la indústria que més ocupació neta crearà en els pròxims anys”.

Per això, ha defensat aquest pla de foment de la presència femenina en l’àmbit cientificotècnic que es va presentar en el Seminari d’Hivern de Dénia i Xàbia del passat cap de setmana i que considera “fonamental” impulsar el canvi de paradigma des de l’educació primària i secundària, per a augmentar la vocació cap a aquesta àrea.

El president, que ha destacat que Margarita Salas va ser “una referència” en matèria d’igualtat en el camp científic, ha assenyalat que “la nova societat i la nova economia no pot estar construïda des d’una perspectiva masculina”.

“Salas va ser incansable en la denúncia d’aquesta bretxa de gènere”, ha recordat Puig, qui ha assegurat que “aquesta pèrdua del 50% del talent és un drama per al conjunt de la societat”.

“Va ser una de les grans lluitadores per visibilitzar a les dones en el món de la ciència i va haver d’enfrontar-se als dubtes d’altres científics sobre la seua capacitat com a dona i demostrar que era una gran investigadora”, ha afegit.

La trajectòria de Salas

Salas, una de les primeres investigadores d’Espanya en biologia molecular i biotecnologia, va estudiar els mecanismes de l’ADN i va treballar amb el Nobel Severo Ochoa, amb qui va investigar a Nova York als anys 60.

Va rebre de mans de la Generalitat el Premi Jaume I a la Investigació Bàsica l’any 1994 i el Premi Isabel Ferrer en 2002 i va obtenir el guardó de la Unesco a la Investigadora Europea en 1999.

A partir de 1995 va dirigir l’Institut d’Espanya, que agrupa les reials acadèmies, i va ser la primera científica triada membre de la Reial Acadèmia Espanyola, on ocupava la butaca amb la ‘i´’ minúscula.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + 16 =

caixaontinyent
paterna