25n
25N
25N

Puig anuncia la convocatòria de la Comissió Mixta Consell-Corts sobre Finançament

Puig anuncia la convocatòria de la Comissió Mixta Consell-Corts sobre Finançament
05/02/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la convocatòria de la comissió mixta entre el Consell i Les Corts per a la Reforma del Finançament amb la finalitat de fixar la posició valenciana en el Comité de Política Fiscal i Financera, durant la sessió de control d’aquest dimecres celebrada en la Cambra autonòmica.

El titular del Consell ha assegurat que serà en aquesta comissió on defensaran “abans, ara i sempre” allò que és “just” per a la ciutadania, és a dir, “un finançament just per a la Comunitat Valenciana”.

Transferència Rodalia

Així mateix, Puig també ha anunciat que la Generalitat i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana es reuniran el pròxim 14 de febrer i que el Govern valencià demanarà que “es comence a pactar la transferència del servei de Rodalia”.

A més, ha assegurat que no “acceptarem mai eixa transferència si no va acompanyada dels recursos suficients” per a intentar millorar el servei de Rodalia. Sense els mitjans necessaris -ha explicat el president- “la transferència per si mateixa no solucionarà la qüestió”.

En aquest sentit, el president ha asseverat que “la mobilitat ha d’estar vinculada a l’estat del benestar” i que l’actual servei de Rodalia “està molt lluny de les necessitats de la Comunitat Valenciana”. “El ferrocarril és el present i el futur de la mobilitat sostenible”, ha afegit.

El president també ha anunciat que l’Autoritat del Transport Metropolità de València llançarà el mes de març el ‘Bo Falles’, amb el qual, per 7 euros, es disposarà de viatges il·limitats en tota la xarxa de Metrovalencia, Metrobus i l’EMT durant cada dia de la setmana fallera. A més, ha explicat que aquesta iniciativa també s’implementarà en les Fogueres d’Alacant i en la Magdalena de Castelló.

Política educativa

El cap de l’Executiu autonòmic ha destacat la voluntat del Consell de posar l’educació com a “pilar fonamental del qual és el futur de la Comunitat Valenciana” i d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques perquè “l’educació estiga al marge de la utilització partidista”. “No es pot utilitzar l’educació com a arma de destrucció de la convivència”, ha afegit.

Respecte a la política lingüística, Puig ha explicat que amb la Llei del Plurilingüisme han intentat “aconseguir allò que és fonamental per als xiquets i xiquetes valencians, que és que quan acaben la seua edat escolar parlen castellà, valencià i anglés”.

“Nosaltres no volem fer cap mena de guerra lingüística”, ha afirmat Puig, qui ha explicat que “amb l’acció del Consell s’ha aconseguit que hi haja 8.000 professors més, s’avance en la gratuïtat de 0 a 3 anys i es desenvolupe el ‘Pla Edificant’ per a millorar les infraestructures educatives”.

Creixement econòmic

Durant la sessió de control, el president de la Generalitat ha assegurat que gràcies al seu govern s’ha millorat la confiança en la Comunitat Valenciana per part del sector turístic, grans empreses i inversors.

“La Comunitat és motor de creixement econòmic” ha afirmat Puig després de recordar que l’Airef ha estimat que l’autonomia valenciana augmentarà en un 2,1% el seu PIB, situant-la com la segona regió amb major activitat, per damunt del 2%.

També, ha assenyalat que 2019 va tancar amb “les dades d’ocupació més altes dels últims 10 anys”, amb més de 2,1 milions de persones emprades. A més, ha destacat el nou rècord en les exportacions, les quals han superat els 31.000 milions d’euros.

En aquest sentit, Puig ha assegurat que el Consell ha donat suport a les empreses valencianes perquè “puguen ampliar els seus mercats a través de les fires de Londres, Milà, Bolonya, Frankfurt i, demà, a Berlín”.

Puig també ha volgut destacar que la Xarxa d’investigadors Ellis va triar a Alacant com la seua seu en el sud d’Europa, al mateix temps que ha recordat l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial que ha impulsat la Generalitat.

A més, ha indicat que “les obres per a convertir l’Àgora en el Caixa Fòrum més gran d’Espanya” començaran al març i que suposen una inversió de 19 milions d’euros, més altres 5 cada any, per a “dotar a l’edifici de contingut”.

En referència al turisme, ha assenyalat que “hem batut en 2019 el rècord de turistes, amb quasi 30 milions de visitants, i el rècord de turistes estrangers, amb més de 9,5 milions”.

Salut i dependència

“La Comunitat Valenciana s’ha incorporat a l’elit dels 8 hospitals autoritzats pel Ministeri de Sanitat per a administrar els tractaments d’última generació CAR-T contra el càncer”, ha explicat el president.

A més, ha assegurat que els valencians i valencianes esperen un mes menys que la mitjana nacional per a operar-se en la sanitat pública valenciana i ha recordat que “la Comunitat Valenciana és l’autonomia en la qual més persones s’han incorporat al sistema de dependència en 2019”. “El 20% del total d’Espanya, 13.000 de 61.000 persones”, ha explicat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 17 =

Valencia activa
bombers
Valencia activa