25n
25N
25N

Puig reivindica l'IVAM com a referent de modernitat i assegura que "mira cap avant" en el seu 30 aniversari

Puig reivindica l'IVAM com a referent de modernitat i assegura que "mira cap avant" en el seu 30 aniversari
13/02/2019 -

El ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat el paper que ha exercit l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) en els seus 30 anys d’història com a referent de modernitat i ha reafirmat la seua confiança en una institució que mereix un “compromís clar” de totes les forces polítiques, socials i culturals que permeta continuar amb la gestió independent i professional recuperada en l’actualitat.

De cara al futur, ha assegurat que el museu ha recuperat la seua identitat i “mira cap avant” com a element vertebrador del territori valencià, com ha manifestat aquest dimecres a la vesprada en la inauguració de l’exposició ‘Temps Convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l’IVAM’ amb motiu del 30 aniversari.

L’esdeveniment ha comptat amb la intervenció del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, al costat d’altres membres del Consell, detalla la Generalitat en un comunicat.

Puig ha tirat la vista arrere i ha recordat que l’IVAM va sorgir, fa trenta anys, de la voluntat de la societat de gaudir de la cultura i es va convertir des dels seus inicis en símbol de modernitat i en nexe d’unió entre artistes i ciutadania, una trajectòria que ho va convertir en centre de referència internacional.

L’Institut Valencià d’Art Modern va ser “un èxit d’una societat valenciana oberta i dinàmica que va aspirar no solament a renovar l’art, sinó també consciències i actituds”, ha asseverat, i ha posat en valor el llegat que va deixar Carmen Alborch, la que fora la seua directora entre 1988 i 1993, morta l’any passat, i el seu compromís “amb la modernitat, però també amb la justícia, la llibertat, la igualtat i la solidaritat”.

“EL PERILL D’INVOLUCIÓ EXISTEIX”

Sota aquest prisma, ha afirmat que “l’IVAM ha sigut un èxit quan ha tingut les idees clares i ha sabut fer realitat un projecte cultural exigent i dirigit a tots”, però ha advertit que “l’experiència viscuda en els anys immediatament precedents a etapa actual han demostrat que el perill de la involució existeix”. “Tots hem de recordar com un projecte de llibertat i alliberador pot quedar en res, pot perdre l’ànima”, ha emfatitzat.

En 1989, any en què va nàixer aquesta institució, el cap del Consell ha recordat que els valencians havien recuperat l’autogovern, per la qual cosa la seua creació va ser fruit de “les ànsies d’un poble per gaudir de la cultura” i d’un moment en el qual canviaven la forma i el contingut dels centres artístics.

Tres dècades després, l’IVAM ha tornat als seus orígens per a recuperar la seua identitat i projectar-se renovada cap al futur com a element vertebrador per al territori valencià, “un futur ja present” en el Centre d’Art d’Alcoi (CADA) “i amb la mirada posada a Castelló i en la seua ampliació a València”.

Per tot això, Puig ha assegurat que l’IVAM és de nou notícia per mèrits propis i ha recuperat el seu paper com a lloc de reflexió i debat per a persones de tota edat i condició social, per la qual cosa ha manifestat el seu desig que, quan torne a fer-se balanç dins d’altres 30 anys, siga encara més positiu.

AUGMENT DEL 26% EN 2018

Marzà, en la mateixa línia, ha ressaltat que la ciutadania valenciana gaudeix amb la galeria d'”un projecte sòlid que compta amb tot el suport de la Generalitat” i que gaudeix d’una gran resposta per part de la societat, ja que va obrir les seues portes en 2018 a més de 170.000 visitants, un 26% més que l’any anterior.

El Govern valencià ha treballat per a recuperar el “prestigi” de la institució introduint canvis que han concitat la unanimitat i que pretenen atorgar-li més autonomia, control i transparència, també incrementant el pressupost fins als 9,3 milions d’euros. Tot això permet “tornar a mirar el present i el futur amb optimisme i esperança”, ha manifestat el titular de Cultura.

Al llarg dels seus 30 anys, l’IVAM ha viscut alguns grans moments i també uns altres “per a oblidar”, ha recordat, per la qual cosa ha posat en valor la recuperació de la seua essència al servei de la societat valenciana i ha cridat a “fer justícia al seu llegat i la seua trajectòria”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

Valencia activa
bombers
bombers
Valencia activa