25n
25N
25N

Ximo Puig afirma que el Consell de Participació Ciutadana 'obri una finestra' al consens cívic en el procés de recuperació de la Comunitat Valenciana

Apel·la al “coratge, esforç i treball” de la ciutadania, “sense que ningú es quede al marge”, per a establir un full de ruta per a aconseguir l'”acord valencià”

Ximo Puig afirma que el Consell de Participació Ciutadana 'obri una finestra' al consens cívic en el procés de recuperació de la Comunitat Valenciana
22/06/2020 -

El president de la Generalitat Ximo Puig, ha afirmat que el Consell de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana “obri la finestra” a un quart pilar, “el consens cívic”, en el procés de recuperació de la Comunitat Valenciana.

Aquest pilar, “donada la seua rellevància social”, ha assenyalat Puig, “serà transversal” als tres àmbits de treball ja iniciats “per a la reflexió, el diàleg i l’acord”: la Comissió de la Reconstrucció en les Corts, que compta amb la participació de tots els grups parlamentaris i la veu de persones expertes, plataformes i associacions professionals; la Mesa de Diàleg Social, en la qual participen el Consell, la patronal i els sindicats; i la Conferència amb els i les representants de les principals institucions de la Comunitat Valenciana: Generalitat, diputacions, grans ciutats, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, mancomunitats comarcals i el Fòrum de Municipis d’Interior.

El cap de l’Executiu autonòmic, qui s’ha pronunciat en aquests termes en l’obertura de la huitena reunió del Consell de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, ha recordat la necessitat d’un “gran pacte multilateral” – polític, social i institucional- per a propiciar la “recuperació social i econòmica de la Comunitat Valenciana”, que, en la seua opinió “hem de dissenyar entre totes i tots”.

Així, el màxim responsable del Consell ha apel·lat al “coratge, esforç i treball” de la ciutadania, “sense que ningú es quede al marge”, per a establir un full de ruta amb l’objectiu d’aconseguir l'”acord valencià”.

Un acord per a una generació

“Els valencians i les valencianes estem convocats a un gran consens parlamentari, social, laboral i territorial”, ha asseverat Puig, qui ha reflexionat sobre alguns dels avantatges que comportarà com, per exemple, “l’augment de la porositat i l’eficiència de les mesures per a la recuperació”.

Per al president es tracta d’actuar “sense centralismes, sense uniformitats i respectant la diversitat i la diferència en cada àmbit: en el parlament, en el món laboral, en l’àmbit territorial i en l’espectre cívic”.

Segons el màxim responsable del Govern valencià “aquesta iniciativa coral”, que pren com a base l’estudi encarregat per la Generalitat a les persones expertes de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, cerca “un acord per a una generació”.

“Per això, necessitem escoltar-nos, sumar i alçar-nos junts per a avançar cap a aqueixa normalitat millorada amb la qual volem superar la vella normalitat”, ha recalcat el president.

Augment de la codecisió i corresponsabilitat

El cap de l’Executiu autonòmic ha posat també en relleu que, a través del Consell de Participació Ciutadana, “augmentarà la codecisió i la corresponsabilitat” de la societat valenciana, un aspecte que ha valorat com a “transcendental per al nostre futur més immediat”.

“Els dirigismes són producte d’un altre temps, d’una societat afortunadament ja superada”, ha continuat Puig, qui ha assegurat que “una societat complexa i diversa, en un moment especialment convuls com l’actual, requereix consensos amplis en tots els nivells”.

Així, el president ha instat a actuar “amb el suport de la ciutadania”, tant en el Consell de Participació Ciutadana com “en les tres àgores per al gran acord valencià de recuperació”.

Agraïment a la responsabilitat de la societat valenciana

El president de la Generalitat, ha tingut paraules d’agraïment cap a la responsabilitat i col·laboració de la societat valenciana durant la pandèmia de coronavirus en la seua intervenció en la reunió del Consell de Participació. En aquest sentit, ha recordat com una de les “majors proeses de la nostra història com a poble” el fet d’haver salvat la vida “de més de 42.000 valencians i valencianes gràcies al compliment estricte del confinament, que ha frenat el contagi i reduït l’abast de la pandèmia”.

“El Consell estarà sempre agraït al paper que la societat civil ha demostrat en les hores més crítiques de la nostra història recent”, ha emfatitzat el cap de l’Executiu valencià.

‘Alcem-nos’

La directora general de Participació Ciutadana, Maria Jesús Pérez Galante ha explicat la tercera pota del projecte ‘Alcem-nos’, denominada ‘Acord Ciutadà’, que recollirà la veu de la ciutadania per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana.

Aquest acord ciutadà compta amb tres eixos: la convocatòria del Consell de Participació, on es recolliran totes les propostes de l’òrgan; un espai web, on la ciutadania es pot dirigir a títol individual o col·lectiu per a enviar les seues propostes de millora; i, finalment, tres trobades ciutadanes online, emmarcats en cadascuna de les províncies, cadascun dels quals comptarà amb la participació de quatre entitats ciutadanes, un tècnic/a municipal de Participació Ciutadana, un investigador/a de les universitats públiques i un membre de la Conselleria de Participació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =