Puig avança que adoptarà mesures més restrictives "si és necessari" i qualifica d'"extrem" un confinament

Guardar

fotonoticia_20210117141605_1920
fotonoticia_20210117141605_1920

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Generalitat adoptarà mesures "encara més restrictives" en l'àmbit de la competència autonòmica "si és necessari" i "des del convenciment que no hi ha disjuntiva entre salut i economia ni mesures neutres ni innòcues". A més, ha qualificat d'"extrem" un confinament "prolongat a casa" perquè tindria "greus efectes secundaris" i "només podria decretar-ho el Govern espanyol", que "en aquest moment el descarta".

En un missatge institucional pronunciat aquest diumenge, Puig ha afirmat que tota mesura "té un cost, un mal i un impacte social, físic i psicològic", per la qual cosa ha defensat que "s'han de ponderar des del rigor màxim, encertant el moment i atés el bé col·lectiu". "En això ha estat, està i estarà la Generalitat, des de la responsabilitat institucional", ha agregat.

Sobre aquest tema, ha agraït a tots els grups polítics que "facen aportacions a la causa comuna, que és la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica".

Puig ha qualificat la situació actual com "molt difícil", en un moment de "gran desgast anímic, d'enormes sacrificis i de preocupació col·lectiva". "Estem davant una tercera ona de la pandèmia que ens obliga a donar tres respostes de manera immediata: protegir-nos millor del virus, accelerar la vacunació i intensificar l'ajuda als més afectats", ha manifestat.

El cap del Consell ha advertit que la Comunitat Valenciana "té ocupades set de cada deu llits d'hospital" i ha admés la situació d'"estrés hospitalari".

No obstant això, ha assenyalat que hi ha habilitades 931 llits, quasi 1.000 llits nous, als hospitals auxiliars de campanya, en espais addicionals i en la unitat d'acció amb la sanitat privada. Uns llits suplementaris que, ha precisat, "són ampliables a 19.000 llits de planta i 1.200 de crítics". "Això duplica la nostra planta hospitalària inicial", ha assegurat.

"VÉNEN DIES MOLT DURS"

Encara que ha avançat que "vénen dies molt durs", ha remarcat que l'atenció sanitària en la Comunitat Valenciana "estarà garantida, tant per als malalts Covid com per a les persones amb patologies que no poden esperar". "I serà, sobretot, gràcies a l'immens treball de metges, infermeres, Salut Pública i tot el conjunt de la comunitat sanitària", ha pronunciat.

D'altra banda, Puig ha indicat que els experts "coincideixen en l'acció que cadascun pot implementar per a evitar el contagi", amb un decàleg de mesures "indispensables" d'autoprotecció personal davant el virus, entre les quals es troben la reducció "tot el possible" de la relació directa amb persones alienes al nucli habitual, el fet d'evitar anar a casa d'altres persones o evitar els espais concorreguts, especialment els tancats.

A aquestes ha afegit una última qüestió "crucial" que "recalquen els experts": "Que una activitat estiga legalment permesa no vol dir que no comporte risc".

Per això, Puig ha insistit a "extremar el sentit comú i les precaucions" en aquest moment amb una incidència "tan alta", partint de la idea que "si et confies, et confines". "En les últimes setmanes, moltes persones estan patint quarantenes, aïllades en una habitació de la seua casa. Aqueixa experiència desagradable està ara més prop de qualsevol de nosaltres", ha lamentat.

"Per tant, que no se'ns oblide: confiar-se porta a confinar-se en quarantena. I a vegades, a coses molt pitjors: a l'hospital, a l'UCI, o, per desgràcia, a la defunció", ha afegit.

SEMICONFINAMENT

El president de la Generalitat ha ressaltat que la Comunitat Valenciana "ja està en una situació de semiconfinament. "Vam ser la comunitat que més restriccions socials va imposar per Nadal, i fa 10 dies les augmentem fent-les encara més dures. Ho hem fet per a reduir el risc de contagi, sense paralitzar per complet l'activitat de la societat valenciana i sense provocar els problemes de salut física i mental associats al confinament prolongat a casa: una mesura extrema, amb greus efectes secundaris, que només podria decretar el Govern espanyol i que en aquest moment descarta".

En aquest sentit, ha avançat que "si és necessari" la Generalitat adoptarà mesures "encara més restrictives" en l'àmbit de la competència autonòmica.

No obstant això, Puig ha insistit que la mesura "més efectiva" per a acabar amb la pandèmia "és la vacunació". "Espanya és el nové país del món que més ha vacunat i la Comunitat Valenciana lidera el procés de vacunació espanyola, 25 punts per damunt de la mitjana estatal", ha destacat.

El president ha posat en valor que els professionals valencians "ja han posat 87.000 vacunes, més del 92% de les dosis rebudes" i que "al 80% de les residències de majors se'ls ha administrat ja la primera dosi". "I hui s'ha administrat ja la segona dosi en les primeres residències", ha agregat.

Puig ha afirmat que la Comunitat "és un dels territoris europeus que més ha vacunat, i així seguirem". Sobre el retard de Pfizer en el lliurament de les seues vacunes, el cap del Consell ha lamentat que "perdrem una setmana" però s'ha mostrat convençut que "la recuperarem, fent tot allò que és a les nostres mans, per a arribar a immunitzar al 70% de la població aquest estiu".

Així mateix, ha agraït als equips de vacunació l'"enorme" esforç en aquests dies "i també a la immensa majoria de persones que s'estan vacunant amb confiança en la ciència, responsabilitat cívica i solidaritat amb els altres". "Només un 2% dels valencians i les valencianes ha rebutjat la vacuna", ha informat.

"Aqueixa és una gran notícia que convida a l'esperança. Perquè en la vacuna, com en tot el referit a aquesta pandèmia, no tenen cabuda els egoismes", ha pronunciat, al mateix temps que ha advertit: "O ens vacunem tots i eixim d'aquesta junts, o eixirem més tard, a mig fer i malament".

SUPORT ECONÒMIC

Quant al suport econòmic "als més afectats", Puig ha destacat que aquesta setmana s'ha arribat a un acord amb les diputacions i els ajuntaments per a un Fons de Cooperació amb els més afectats. "També hem acordat amb empresaris i sindicats el camí a seguir", ha agregat.

En aquesta línia, ha avançat que la Generalitat presentarà aquest dilluns un "important" Pla de Xoc amb ajudes econòmiques destinades als sectors "més perjudicats" per les restriccions, una planificació "consensuada amb els agents socials" i que serà l'instrument econòmic "més potent fins hui" per a mantindre l'ocupació i l'activitat de les empreses més afectades.

"L'objectiu és clar: ajudar al fet que aquestes empreses i autònoms puguen resistir, en aquest difícil parèntesi, mentre la vacunació avança i els seus negocis recuperen normalitat", ha manifestat.

"No és fàcil aquesta situació, les pèrdues humanes, la incertesa, el cost emocional. I a tots se'ns està fent molt llarg, perquè som humans. Però hem de resistir. Aqueix és l'únic camí que tenim: resistir", ha finalitzat Puig.

Arxivat a:

Destacats