Puig acusa el PP de fer "partidisme" amb el seu 'no' a prorrogar l'estat d'alarma

Adverteix que "no té sentit desprotegir al conjunt de la societat sense una mesura alternativa"

Guardar

puig videoconferencia ep
puig videoconferencia ep

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha acusat el PP de fer partidisme amb el seu vot negatiu a la pròrroga de l'estat d'alarma i ha assegurat que seria "molt difícil" justificar aqueixa postura, que ha qualificat d'irresponsable.

En una entrevista aquest dimarts en Ràdio 4 recollida per Europa Press, Puig ha defensat que "la unitat d'acció és positiva" i que no hi ha una solució millor que la pròrroga de l'estat d'alarma, i ha assegurat que és una incoherència màxima fer partidisme sobre això.

Ha demanat al líder del PP, Pablo Casado, que evolucione "de l''aznarisme' a posicions més temperades, més obertes i a posicions de país" i ha afegit que ha de pensar en el que els convé a les persones, que al seu judici és la màxima unitat.

"Ja es fiscalitzarà després. La democràcia no està en quarantena", ha sostingut Puig, que ha lamentat que la irrupció de l'extrema dreta en la política espanyola haja fet que s'aferme, segons ell, una visió 'aznarista' de la dreta.

Sobre el 'no' d'ERC a la pròrroga, Puig ha mostrat sorpresa i ha afirmat que, en el procés de transició cap a la nova normalitat, les comunitats autònomes tindran un major paper: "No pot ser d'una altra manera. La realitat és la que és".

Puig també s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió en la seua conferència en el Fòrum Alacant organitzat pel Diari Informació, en el qual ha defensat la cogobernança, que "es podria millorar, segur", i ha anomenat a la unitat d'acció de tots els partits.

Segons ha comentat, "el confinament sol es garanteix a través d'una fórmula constitucional com l'estat d'alarma" i si hi ha una altra li semblarà bé, però si no n'hi ha s'entrarà "en una situació caòtica" i "no té sentit desprotegir al conjunt de la societat sense una mesura alternativa".

"No hi ha raó objectiva en aquests moments perquè no s'aprove l'estat d'alarma", ha dit Puig, que ha indicat que des de la Generalitat demanen que hi haja major corresponsabilitat entre Govern i autonomies en el seu desenvolupament però tenint en compte que la unitat és "indiscutible".

En tot cas, ha manifestat que el PP, un partit de govern, assumirà la responsabilitat que toca en aquests moments.

Preguntat sobre la posició de Torra, ha subratllat que la seua posició "ha sigut molt contradictòria des del principi fins ara" perquè ha coincidit a vegades amb altres presidents del PP demanant el confinament total i ara s'obri al desconfinament més ràpid.

Ha reiterat que en les decisions que es prenguen en la transició a la nova normalitat "ha d'haver-hi major complicitat, coordinació" i també ha assenyalat que ha d'afrontar-se amb humilitat.

"FALTA DE CULTURA FEDERALISTA"

En la seua entrevista en la ràdio catalana, Puig ha sostingut que "falta molta cultura federalista a Espanya", però ha valorat que cada setmana s'estiga realitzant una reunió de manera instaurada, segons ell, entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics.

"Pot millorar molt la cooperació. La conferència de presidents també podria ser més deliberativa, segur. El més important és que estem tots asseguts", ha subratllat Puig, que ha dit que l'única manera d'entendre's és conéixer-se, ja que creu que hi ha moltes coses que uneixen a les comunitats.

Ha opinat que el president del Govern ha actuat amb el to que correspon per a donar seguretat a la ciutadania, encara que ha apuntat que "sempre es pot millorar l'empatia i la complicitat amb uns altres".

Preguntat per les actituds dels presidents autonòmics, Puig ha dit que el president català, Quim Torra, té una actitud "molt respectuosa" i ha demanat que es pense en aquestes reunions no sols com una taula reivindicativa cap al Govern central, sinó de treball comú.

El president valencià ha sostingut que ell està exercint les mateixes competències, excepte les que tenen a veure amb la mobilitat i els drets afectats pel confinament, i s'ha preguntat si la solució és l'"atomització de les decisions", després del que ha defensat que l'estat d'alarma és una qüestió de sentit comú.

"Són moments d'unitat i saber-nos situar empàticament en l'espai de l'altre", ha insistit Puig, que considera que sempre pot haver-hi millores de comunicació i ha opinat que no tot s'ha fet bé en el Govern, i que hi ha insuficiències i febleses, en les seues paraules.

AUTOCRÍTICA I DEMANAR PERDÓ

Sobre les compres centralitzades de material sanitari pel Ministeri de Sanitat, Puig ha assegurat que "pot ser que no fóra encertat, sobretot com va ser comunicat", i ha cridat a fer autocrítica i que també ho facen les comunitats autònomes, que ha dit que haurien de demanar perdó per no haver-se anticipat al virus.

Puig ha afirmat que el procés de desconfinament ha de ser "flexible", i ha explicat que la divisió per províncies no és bona per a avançar en la transició tenint en compte la realitat socioeconòmica valenciana.

LA POBLACIÓ COM A BASE DEL REPARTIMENT DE FONS

En el fòrum del Diari Informació, Puig també ha sigut preguntat per la posició de la Comunitat respecte als criteris per al repartiment dels 16.000 milions del fons anunciat per Pedro Sánchez per a fer front a la despesa causada per la pandèmia.

Sobre aquest tema, ha defensat que "el paràmetre més objectiu en qualsevol repartiment ha de ser sempre la població" i en el cas de la sanitat especialment perquè la despesa més elevada, en farmàcia i hospitalització, "és per persona, no per hectàrea".

Ha admés que "es pot ajustar" però la base ha de ser la població, encara que es pot calibrar que una part s'adeqüe als afectats per Covid en cada territori.

Respecte a la gestió del superàvit dels ajuntaments, el 'president' ha afirmat que és uns diners que han de gestionar els mateixos consistoris, això sí amb un acord entre administracions sobre les grans prioritats a abordar i "treballar junts i posar tots els recursos de manera eficient per a aqueixos objectius comuns".

Arxivat a:

Destacats