25n
25N
25N

Puig insisteix que és "absolutament irrenunciable" que el Govern aborde el finançament autonòmic a la tardor

Destaca la coordinació del Botànic i els pactes post-Covid: “La Comunitat té més maduresa democràtica del que alguns pensaven”

Puig insisteix que és "absolutament irrenunciable" que el Govern aborde el finançament autonòmic a la tardor
08/08/2020 -

El ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, insisteix que el canvi del model de finançament autonòmic és “absolutament irrenunciable” a la tardor, al marge del coronavirus, per a “superar les discriminacions entre CCAA i teixir una cogovernança sana a Espanya”. “La identitat més important és la igualtat”, reivindica en una entrevista a Europa Press.

Es tracta d’un dels objectius del pacte de reconstrucció segellat pels partits del govern valencià (PSPV, Compromís i Unides Podem) i l’oposició (PP i Cs) menys Vox, un tercer acord que se suma a l’aconseguit amb patronal i sindicats i diputacions i ajuntaments perquè “la Comunitat torne a alçar-se”.

Puig creu que aquesta triple aliança genera confiança, estabilitat, credibilitat i dóna una imatge positiva de la Comunitat, a més d’atraure més inversió. Ho veu com un exercici de responsabilitat per part de tots i la millor notícia que es pot donar a la societat valenciana, “creure en si mateixa per a tindre un horitzó fix”.

Encara que “sempre és difícil arribar a acords”, defensa que pactar no és “trair”, sinó pensar en l’interés general des de les diferències, i que l’oposició no ha d’oblidar el seu paper: “Amb totes les diferències que existeixen i existiran, si podem tindre un sòl comú és un valor intangible”.

El també líder del PSPV espera que els tres acords, amb unes 300-400 propostes cadascun, servisquen de full de ruta per al “renaixement” de l’activitat econòmica. També destaca que hagen complit l’objectiu de tancar-lo abans del final de vacances: “Eixirem d’això, ho sabem”.

“MÀXIMA COORDINACIÓ” EN EL BOTÀNIC

Sota aquest prisma, assegura que el Botànic s’ha mantingut unit durant els mesos de pandèmia, perquè “totes les parts han sabut treballar i veure de quina manera podien aportar, amb la màxima coordinació possible i un objectiu comú”.

Després d’un any de la reedició del pacte, amb l’entrada de Podem, Puig trau pit de l'”experiència valenciana” del mestissatge, “una manera diferent de governar, sense segmentar conselleries i amb més cooperació”. Remarca, això sí, que és un govern secundat per un partit i dues coalicions i “això té la seua complexitat”.

Comparant-ho amb Espanya, davant les diferències en el si del govern PSOE-Unides Podem, es limita a afirmar que “cadascun té la seua via” i que la de la Generalitat és la responsabilitat amb els valencians. “Aquest acord ‘Alcem-nos’ sorgeix del nostre himne i la nostra identitat”, clama.

SENSE RENUNCIAR Al FINANÇAMENT

Però, per a aconseguir-ho, el president valencià torna a defensar que el finançament autonòmic és un problema estructural que va més enllà de la crisi i del fons europeu de reconstrucció, per la qual cosa urgeix al Govern a complir la seua promesa d’iniciar els treballs a la tardor: “En l’agenda política no es pot renunciar a aconseguir-ho en els pròxims mesos”.

El seu objectiu és que les asimetries existents entre CCAA en repartir els ingressos de l’Estat no es mantinguen per a no generar més “desafecció, injustícia i cronificar la falta de convivència”, a més d’acabar amb la diferència de 12 punts en la renda per capita entre els valencians i la resta d’espanyols.

La Comunitat, al seu judici, no està pitjor del que està pel seu “enorme potencial” i la seua creativitat: “Ara que necessitem més motor públic que mai no podem estar amb un motor gripat”. I es mostra “moderadament satisfet” amb el fons no reembossable de 16.000 milions aprovat pel Govern per a “rescabalar a les comunitats del forat fiscal que presentaran”.

UNITAT D’ACCIÓ AMB EL GOVERN

En tots aquests fronts, Puig assegura que la Comunitat manté una posició de “serietat i rigor” que li ha permés avançar en els últims mesos en la cogovernança amb el Govern. “Hem aconseguit estar on ens correspon”, celebra malgrat la “terrible factura” que deixa la pandèmia.

Defensa com a balanç que Espanya i CCAA mantenen la unitat d’acció des de març, sense sentir “desistiment de responsabilitats en cap moment” perquè la sanitat pública i els serveis socials “sempre han sigut competència autonòmica”. I aposta així per mantenir les conferències de presidents per a avançar a “un Estat més cogestionat i amb més espais de cooperació”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + divuit =