25n
25N
25N

Puig advoca perquè la desescalada tinga "especificitats" geogràfiques, per edat i sectors econòmics

El ‘president’ anuncia la creació d’un grup d’experts valencians per a plantejar propostes sobre l’eixida del confinament

Arxiu

Puig advoca perquè la desescalada tinga "especificitats" geogràfiques, per edat i sectors econòmics
12/04/2020 -

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha defensat aquest diumenge al costat d’altres dirigents autonòmics que el procés de desescalada de les mesures de confinament per la Covid-19 i la “volta a la nova normalitat” després de concloure l’estat d’alarma decretat pel Govern es realitze amb “accent diferenciat” i “especificitats” que atenguen les circumstàncies de cada territori, entre altres paràmetres.

Puig ha explicat que així ho ha exposat aquesta jornada en la reunió que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha mantingut amb els presidents autonòmics per a tractar la crisi del coronavirus. En la roda de premsa posterior a aquesta trobada, el cap del Consell ha detallat que s’ha parlat “de començar ja a veure com s’anirà fent el desconfinaments” a partir del 26 o si s’allarga, a partir de la data que es determine.

El president de l’Executiu valencià ha comentat que “fins llavors” s’ha estat “d’acord” entre “Govern i comunitats autònomes” per a “començar a parlar de criteris”, tenint en compte que “hi ha moltes casuístiques diferents”.

Referent a això, ha comentat que s’ha assenyalat que “per a aqueixa transició a la nova normalitat” s’han d’atendre “mirades específiques i també, mirades globals” i ha ressaltat que “hi haurà qüestions homogènies per a tota Espanya i altres diferenciades” en aspectes com a segments d’edat o activitats.

Ximo Puig ha agregat que aquest és un plantejament que s’anirà abordant “a través del debat que es produirà” i ha precisat que en el cas de la Comunitat Valenciana, el seu govern, el farà “des de la visió d’un grup d’experts valencians”, que tindrà caràcter “multidisciplinari”, i que farà “propostes per a aqueix desconfinament futur”.

Respecte a aquest grup, el responsable autonòmic ha detallat que uns “estaran vinculats a la Generalitat i uns altres a instituts, a l’economia o a altres disciplines”, per la qual cosa ha subratllat que serà “interdisciplinària”.

Puig ha considerat que en la conferència mantinguda aquest diumenge entre el president del Govern i els responsables de les comunitats autònomes s’ha vist que es va per “un camí de franca recuperació” encara que “tenint en compte que encara queda molt per fer i que encara estem en ple confinament”.

“És un moment en el qual cal agrair el treball dels professionals de la sanitat, dels sociosanitaris i dels ciutadans. Ja es veu la llum al final del túnel però encara estem en el túnel” ha exposat. Sobre aquest tema, ha comentat també que en l’actualitat “la dicotomia entre seguretat sanitària i activitat econòmica no es pot donar” perquè podria produir-se “el greu perill de no ajudar a una eixida global de la crisi d’aquesta pandèmia”.

“SEGURETAT SANITÀRIA”

Ximo Puig ha afegit que en l’actual estat d’alarma i de crisi sanitària, encara que es reprendran activitats econòmiques, no es pot permetre “cap” que “no garantisca la seguretat sanitària dels seus treballadors”, per la qual cosa ha defensat assegurar-la i ha instat a la “corresponsabilitat”.

“És necessari que cadascun assumisca la seua part de responsabilitat. Els empresaris estaran d’acord i segur que atendran les raons de la lògica i faran el que toc”, ha assenyalat, a més de manifestar que “per descomptat, funcionaran inspeccions”.

Preguntat pels criteris que ha plantejat per a l’eixida del confinament, entre ells els geogràfics, Puig ha defensat que en aquest procés hi haja, d’una banda, unes “qüestions homogènies per a tota Espanya” i d’altra banda, qüestions amb “accent diferenciat” que tinguen en compte tres paràmetres: el geogràfic, ja que “la pandèmia no actua igual en tots els territoris”; el segment d’edat de la població i les diferents activitats econòmiques.

“NO ACTUA IGUAL”

“L’homogeneïtat enfront de la pandèmia ha sigut positiva, la unitat d’acció, però quan plantegem aqueixa eixida escalonada cal veure altres factors” perquè “és cert que la pandèmia no actua igual en totes les parts del territori”, ha insistit, per la qual cosa ha reiterat que caldrà tindre unes “característiques generals per a tota Espanya i especificitats, no per comunitats autònomes, també per pobles potser”.

En aquesta línia, Ximo Puig ha instat a fer-ho “de la millor manera, sense crear diferències. “He plantejat això i sí que hi ha receptivitat”, ha asseverat el president de la Generalitat valenciana, a més d’agrair la “sensibilitat” mostrada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa