Puçol celebra el 25-N amb l'eslògan «No a la violència de gènere»

Guardar

25 n puçol
25 n puçol

Ha sigut probablement l'any amb una participació més alta de veïns: la plaça Joan de Ribera presentava un gran aspecte, no sols pel nombre d'assistents, també per la quantitat de pancartes, missatges i manifestacions de tota mena que han aportat els clubs, associacions i entitats participants el dilluns 25 de novembre en l'acte oficial en el qual Puçol ha dit «No a la violència de gènere».

L'acte ha començat amb la benvinguda de Paz Carceller, que no ha parlat com a alcaldessa sinó com a regidora responsable de l'àrea de la Dona. La seua intervenció ha finalitzat amb la lectura d'un manifest en contra de la violència masclista.

A continuació, ha anat presentant a cadascun dels tretze col·lectius participants: la Residència de la 3a edat, el cor de Santa Cecília, el Programa de Jardineria, l'associació Por Ti Mujer, el Programa Comunitari Social, els alumnes de l'Institut d'Educació Secundària, el projecte Vallet, el Taller de la Memòria, el Centre de Rehabilitació i Inserció Social, els pares de l'alumnat del Centre de Dia Martínez Coll, l'Escola Permanent d'Adults, el Grup Huit Teatre i l'associació de Colombaires.

Les propostes que ha oferit cada col·lectiu han sigut molt variades.

La Residència de la tercera edat ha llegit un manifest i, posteriorment, han repartit besos i abraçades entre el públic, al ritme del tema musical Un bes redó, de Conchita.El Cor de Santa Cecília ha recuperat un tema inoblidable de Matilde Salvador, una de les autores valencianes més importants de tots els temps: El nadal del Desert. Una peça d'impactant contingut a favor de la igualtat.

El Programa de Jardineria, malgrat certa reticència inicial per la timidesa dels joves participants, finalment ha exposat una sèrie de cartolines amb missatges que han llegit en la plaça: incloïen textos escrits per l'alumnat a favor de les víctimes de la violència de gènere.

Dues dones de l'associació Por Ti Mujer han llegit un manifest contra les agressions sexuals i han posat especial èmfasi en la mercantilització del cos femení.

L'alumnat del Programa Comunitari Psicosocial ha llegit una poesia, en la qual cadascú aportava un vers prèviament dissenyat sobre una cartolina que han exposat davant els assistents.

Alumnes i professors de l'Institut d'Educació Secundària han aportat diverses propostes complementàries: d'una banda, una pancarta amb el lema «Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones»; a continuació, una dramatització realitzada pels alumnes de teatre; i, finalment, una pàgina web presentada en forma de mural, de la qual han llegit els seus principals titulars.

El Projecte Vallet ha comptat amb la lectura d'una emotiva experiència, seguida de breus missatges a càrrec de participants en aquesta experiència educativa: cada missatge seguit de la solta d'un globus i, finalment, tots junts han format el missatge «No a la violència de gènere».

Les dones del Taller de la Memòria han exhibit una sèrie de «làpides» en homenatge a les víctimes de la violència domèstica, mentre Pepa Conesa llegia un comunicat.

Al ritme del tema musical I tu, sols tu, alumnes i alumnes del CRIS (Centre de Rehabilitació i Inserció Social) han anat agafant missatges d'unes corones de flors: els positius, els han exhibits orgullosos per la plaça; els missatges negatius els han destruïts perquè no es repetisquen.

Els pares de l'alumnat del Centre de Dia han apostat per la lectura del text Vive y deja vivir, en suport a les víctimes de la violència masclista.

L'Escola Permanent d'Adults ha realitzat tres propostes: d'una banda, un decorat sobre el qual realitzar-se fotos, amb l'eslògan «Vuela, eres una mujer libre»; el mateix tema que ha centrat la lectura del seu manifest; i finalment, lectura de missatge recolzat en «bocadillos de cómic», per a deixar per escrit les seues idees.

L'últim col·lectiu a actuar en la plaça és un clàssic de tota mena de manifestacions artístiques: el grup Huit Teatre, format per dones del Programa de Benestar Social, sota la direcció d'Aitor Caballer, ha realitzat una dramatització al llarg de tota la plaça, la lectura d'un text i, com a tancament, besos i abraçades com a regal de comiat per als presents.

Després de les intervencions de tots ells, s'ha guardat un minut de silenci acompanyat per algunes estrofes de la cançó La puerta violeta, de Rozalen.

I, com a tancament, l'Associació de Colombicultura ha soltat coloms en la plaça, una proposta que també realitza en altres trobades amb els veïns.

Una foto de família de tots els participants ha posat punt final a l'acte, que ha tingut una duració entorn de 80 minuts.

Destacats