25n
25N
25N

PSPV vota amb PP, Cs i Vox perquè Grezzi no estiga en compareixences de treballadors de l'EMT

Compromís adverteix que s’obri “una crisi de govern sense precedents” i que suposa “un abans i un després”

PSPV vota amb PP, Cs i Vox perquè Grezzi no estiga en compareixences de treballadors de l'EMT
16/10/2019 -

El PSPV, el PP, Ciutadans (Cs) i Vox han votat una proposta dels socialistes en la comissió de treball sobre el frau de quatre milions d’euros en l’Empresa Municipal de Transports de València dirigida al fet que el president de l’entitat i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi (Compromís), no estiga present quan compareguen en aquest òrgan persones amb relació contractual amb la companyia pública.

Aquesta decisió suposa, segons ha advertit el vicealcalde de València per Compromís, Sergi Campillo, que no és conseller però ha acudit a la seu de l’EMT i ha atés als mitjans, una “crisi de govern sense precedents” perquè el PSPV “s’ha alineat amb l’oposició”.

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de València havia anunciat abans de la reunió d’aquest dimecres la seua proposta que Grezzi s’absentara de la comissió de treball amb l’objectiu que qualsevol compareixent d’aquest tipus estiga “més còmode” i “puga parlar lliurement”. La proposició –una de les quals s’ha votat al costat del pla de treball i la relació de compareixences– ha comptat amb el suport del PSPV, el PP, Ciutadans i Vox i amb el vot en contra de Compromís.

No obstant això, el vicealcalde ha indicat que ell havia arribat a un acord “molt raonable” amb la regidora socialista Pilar Bernabé segons el qual serien els propis compareixents els qui sol·licitaren l’absència de Grezzi o d’un altre membre de la comissió “si se sentien incòmodes”.

“Mentre Bernabé arribava a aquest acord amb Campillo, en paral·lel,Valía anunciava davant els mitjans que el PSOE apostava per vetar la presència del president de l’EMT en les compareixences on hi haja qualsevol persona vinculada a l’empresa”, ha manifestat Compromís en un comunicat.

CAMPILLO: “FET LAMENTABLE”
En la seua compareixença després de la reunió, Campillo ha considerat que la votació ha sigut un “fet lamentable” i creu que el PSPV ha trencat “de manera incomprensible” el seu acord, al seu judici, “alineant-se amb la proposta de Vox, del PP i de Ciutadans per a intentar humiliar a un membre de Compromís que és membre de ple dret de la comissió”.

“Em sent molt decebut també. Sóc un home de paraula i em costa molt entendre perquè altres membres no compleixen aqueixa paraula. Pot semblar que qui ha negociat amb mi no tenia la capacitat suficient de negociar amb el seu grup, això ho desconec, però quan parle amb una persona, entenc que aqueixa persona té la legitimitat suficient per a parlar amb el seu grup, i que els acords als quals arribem són aplicables als dos grups del govern”.

El vicealcalde ha indicat que Compromís “respecta el pacte al qual ha arribat amb el seu soci de govern” i que, per tant, mantindran la seua posició que quan un compareixent demane que algun membre de la comissió abandone la sala, aquesta persona –siga Grezzi o una altra– ho farà.

VALÍA: AQUESTA SITUACIÓ NO AFECTA “PER A RES” AL PACTE

Per part seua, la regidora socialista i presidenta de la comissió, Elisa Valía, ha assenyalat –en una compareixença posterior a la reunió però prèvia a la de Campillo– que, en funció del seu càrrec en aquest òrgan, “ha de vetlar perquè els acords es respecten”. Així, preguntada pels mitjans per què ocorrerà si Grezzi no s’absenta quan comparega una persona de l’EMT, ha assenyalat: “de moment no ens hem vist en aqueixa situació”.

Valía ha manifestat que, a la seua entendre, aquesta situació no afecta “per a res” al pacte de govern entre Compromís i PSOE: “Això és una comissió d’investigació i jo entenc que tothom està vetlant perquè se celebren les sessions amb les màximes garanties, i és fonamental que la gent que vinga puga expressar-se lliurement, estiga còmoda i ens puga aportar tota la documentació que demanem”.

“Ja avancem en la sessió constitutiva de la comissió que enteníem que Grezzi havia de formar part de la comissió, i ningú va tindre res en contra, però és veritat que sí que véiem que podia afectar la compareixença i al contingut. Evidentment havíem de preservar la garantia que la gent estiga lliure i còmoda per a declarar el que considere”, ha manifestat.

En la mateixa línia s’ha manifestat l’altre conseller socialista, Ramón Vilar, que ha assenyalat que “és habitual en qualsevol comissió que investiga alguna cosa en una empresa que la subordinació laboral faça que se senta incòmode un compareixent per a expressar-se lliurement”.

“No dic que no ho puga fer ni que siga intimidació, ni res, però el que ve ací, encara que no estiga acusat de res, sinó que vinga a col·laborar, pot tindre una situació incòmoda, i estem buscant la major confortabilitat”, ha indicat.

COMPROMÍS: “S’HA TRENCAT LA UNITAT DEL GOVERN EN AQUESTA VOTACIÓ”

Referent a aquesta votació, el vicealcalde ha assenyalat que “hui hi ha hagut un abans i un després” en el govern de la ciutat, que “s’ha trencat la unitat del govern en aquesta votació” i ha considerat que aquest fet és “absurd” perquè “havien acordat una posició que era perfectament assumible”.

“No era una qüestió de gran importància per al govern, era una qüestió accessòria: havíem acordat la llista de compareixents, com funcionaria la comissió, havíem acordat que el PSOE presidiria, ho havíem acordat tot, i és completament innecessari que un partit de govern s’alinee amb l’oposició per a votar en contra d’un altre partit de govern quan havíem arribat a una postura raonable”, ha manifestat, i ha considerat que aquesta posició dels socialistes es deu a “interessos partidistes”.

Així, ha assenyalat que Compromís “havia cedit en les seues posicions inicials” i ha indicat que “els que han trencat la unitat del govern hauran de donar explicacions de per què l’han fet”.

En un comunicat, des de Compromís han lamentat que “el PSOE, de facto, ha apostat per una ruptura amb l’esquerra i una connivència amb la dreta que serà difícil d’entendre per part dels seus propis votants”.

“Demostra que ni confia en la unitat d’acció del govern municipal, ni en els seus socis de govern”, manifesten els valencianistes al mateix temps que asseguren que “Compromís sempre posarà els interessos dels veïns i veïnes de València per damunt d’interessos partidistes”.

PSPV: “NO EXISTEIX UNA CRISI DE GOVERN”

Posteriorment, des del PSPV-PSOE han manifestat en un comunicat: “no existeix una crisi de govern, sinó una crisi en l’EMT que hem de solucionar junts”, per la qual cosa han demanat “prudència”, i han indicat que “qualsevol diferència s’emmarca en la comissió d’investigació sobre la gestió de la crisi ocorreguda en el si de l’empresa de transport”.

“Al llarg del dia d’ahir i el matí de hui s’han produït diversos contactes entre els grups de govern per a intentar que els seus companys de partit convenceren al president de l’entitat per a donar suport a aquesta proposta que vetla pels drets dels treballadors i per una màxima transparència en la gestió de la crisi de l’EMT”, resa el comunicat dels socialistes.

Per això, han lamentat que “aquesta proposta del PSPV-PSOE no haja comptat amb el suport dels seus socis de govern en la Comissió i hagen votat en contra d’aquesta”, però els socialistes han incidit en què “continua la voluntat de treballar conjuntament per a esclarir els fets i recuperar els diners defraudats”.

“Hem de treballar de manera conjunta per a esclarir els fets i estar a l’altura de l’exigència que com a partits polítics hem de tindre en la gestió dels recursos públics i estem convençuts que continuarem fent-ho junts quan precisament la transparència i el bon govern són un senyal d’identitat del pacte del Rialto i de l’actual govern a l’ajuntament de la ciutat de València”, han asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =