El PSPV reivindica la memòria de les víctimes del franquisme i anima als municipis a buscar als seus "oblidats"

Guardar

Paredó d'Espanya a Paterna, lloc on el bàndol franquista va afusellar a més de 2200 persones durant i després de la Guerra Civil
Paredó d'Espanya a Paterna, lloc on el bàndol franquista va afusellar a més de 2200 persones durant i després de la Guerra Civil

El PSPV-PSOE de les províncies de València i Castelló s'ha acostat aquest dissabte, amb motiu de Tots Sants, als cementeris per a reivindicar la memòria de les "víctimes de la violència i repressió" del franquisme i ha animat als municipis a emprendre la localització dels seus "oblidats".

D'una banda, el PSPV-PSOE de la província de València ha acudit al conegut com a Paredassa d'Espanya a Paterna. L'emergència sanitària ha obligat enguany a suspendre l'homenatge del PSPV-PSOE a les 2.238 persones afusellades a Paterna entre abril de 1939 i novembre de 1956, procedents de 191 pobles de la Comunitat Valenciana i d'altres 60 municipis espanyols.

La secretària general del PSPV-PSOE de la província de València, Mercedes Caballero, ha explicat que "la situació epidemiològica ha portat al fet que, per primera vegada des de l'inici de la democràcia, la Paredassa d'Espanya no albergue l'homenatge dedicat als milers de persones represaliades i afusellades pel franquisme".

Amb tot, ha agregat, els socialistes mantenen el seu "esperit de reivindicació de la memòria, la justícia i la dignitat de les persones desaparegudes". Ha ressaltat a més la "determinació i el compromís" del Govern central amb els ajuntaments perquè es bolquen en l'aplicació de la Llei de Memòria Democràtica.

En aquest sentit, s'ha referit a les ajudes aprovades per l'Executiu perquè els municipis puguen restituir la memòria de les "víctimes directes, els oblidats de la guerra i el franquisme".

Aquesta línia d'ajudes, que es tramitarà a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, és, al seu judici, "un pas més en la justícia que mereixen les milers de famílies que porten dècades per a poder recuperar als seus éssers estimats".

Cavaller ha indicat que, "mentre la nova llei de Memòria Democràtica supera el tràmit parlamentari, hem d'intensificar els nostres esforços perquè els ajuntaments puguen disposar de les ajudes necessàries per a la identificació de fosses comunes i de les restes de desapareguts".

La líder socialista ha subratllat que la futura llei permetrà anul·lar les sentències i condemnes emeses pel franquisme per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa. "Aquesta novetat implica l'anul·lació d'una ingent quantitat de sentències dictades durant o després de la Guerra Civil, que van servir per a vestir de legalitat a execucions, en els casos més extrems", ha destacat.

D'altra banda, el secretari de Memòria Històrica de la CEP, Matías Alonso, s'ha referit a la decisió de l'Ajuntament de Madrid de suprimir els noms dels carrers dedicats als històrics socialistes Llarg Cavaller i Indalecio Prieto, per a recordar que tots dos van tindre responsabilitats polítiques gràcies a les urnes.

En aquest sentit, ha afegit que "qualsevol persona demòcrata i d'esquerres ha de saber que a Paterna, en la Paredassa d'Espanya, continuarem reivindicant el nostre compromís i reivindicació de la memòria".

UN GEST SIMBÒLIC A CASTELLÓ

Per part seua, el PSPV-PSOE de Castelló ha recordat a les víctimes del franquisme en el cementeri de San José, on han depositat flors, un gest simbòlic en el qual han participat la presidenta del PSPV-PSOE de Castelló i alcaldessa, Amparo Marco, i el secretari general del PSPV-PSOE de Castelló i diputat autonòmic, Paco Gil.

Marco ha incidit en què, malgrat la situació de pandèmia, els socialistes han volgut acostar-se al composant per a "reivindicar, honrar i dignificar la memòria dels qui van creure en una societat basada en ideals de justícia i igualtat i van ser víctimes de la violència i la repressió". "Dones i homes que van lluitar per la llibertat", ha assegurat l'alcaldessa socialista.

El PSPV-PSOE de Castelló ha realitzat així un homenatge simbòlic complint amb la cita anual que també realitza des de la instauració de la democràcia en el denominat cementeri civil, al costat del memorial de les 971 víctimes de la repressió franquista que van ser enterrades en el recinte entre 1938 i 1947 i que durant anys, com a figura en la placa que en 1979 es va col·locar amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, van ser els oblidats.

"Des de l'Agrupació Socialista de Castelló mantenim encesa la flama del record, respecte i reconeixement cap a les víctimes i les seues famílies, amb aquesta ofrena floral íntima", ha apuntat el secretari general.

Destacats