El PSPV presenta una reforma 'exprés' per a baixar el llistó electoral davant crítiques del Botànic i l'oposició

I. CABALLER/CORTS VALENCIANES

El PSPV presenta una reforma 'exprés' per a baixar el llistó electoral davant crítiques del Botànic i l'oposició
18/10/2018 -

El PSPV ha registrat aquest dijous una proposició per a modificar la llei electoral valenciana amb l’única intenció de rebaixar el llistó electoral del 5 al 3% que pretenen es tramite per lectura única en Les Corts. Es tracta d’una reforma ‘exprés’ que, no obstant açò, no ha acontentat ni el Botànic ni l’oposició, mostrant tots els grups la seua sorpresa davant aquesta iniciativa que no se’ls havia avançat i mentre es tramita en comissió una reforma més extensa d’eixa llei.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha explicat en declaracions als mitjans que han decidit presentar aquesta iniciativa a cinc mesos que acabe la legislatura “real” amb la dissolució del parlament a la fi de març, amb l’objectiu que aquesta reforma per lectura única permeta, d’aconseguir el vot a favor de 66 diputats (majoria qualificada, de dos terços), ser aplicada en els comicis de maig de 2019.

Ha indicat que els treballs en comissió per a la reforma àmplia de la llei electoral (que també inclou eixa rebaixa de la barrera electoral) han sigut “ambiciosos” però la negativa de Ciutadans a recolzar eixa reforma si no s’aprova la modificació estatutària per a incloure la circumscripció única fa que no estiga en disposició de tirar endavant.

El socialista Alfred Boix, qui presideix la comissió que tramita la reforma general i firma també aquesta proposta, ha indicat que no renuncien a eixa reforma més àmplia, però “no és incompatible amb aquesta via ràpida”.

Mata ha agregat que “hui és el dia que les forces polítiques que en el seu programa tenen la rebaixa del llistó se sumen”, incidint que els socialistes no han fet un “càlcul electoral” per a prendre aquesta decisió, que ni tan sols saben “com afectarà els resultats del PSPV”. “Ho fem per un compromís, no per qüestions partidistes”, ha dit.

Segons ha incidit, a partir d’ara començaran a parlar amb la resta de grups. “Altres tampoc han parlat abans amb nosaltres”, ha dit, per a demanar-los que no facen “politiqueig” d’aquest assumpte.

COMPROMÍS NO SAP “QUÈ PRETENEN”

Quan ha conegut aquesta iniciativa, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, s’ha mostrat “sorprés” per haver-se assabentat d’ella en una roda de premsa i ha assegurat no entendre “per què havent-hi una reforma més extensa que parla de més coses el PSPV presenta aquesta proposta quan podríem avançar una llei més avançada”, especialment quan “el problema és el mateix”, no arribar als 66 diputats si es manté el no de Cs.

“No sé què pretén amb açò, espere que no es pretenga acabar amb el debat sobre la reforma de la llei”, ha dit, assenyalant també que l’acusació “de falta de diàleg quant a la circumscripció única no és certa” perquè els portaveus del Botànic tenen un grup i no saben res del socialista des que Cs va llançar la seua proposta per a modificar l’estatut.

No obstant açò, Ferri ha indicat que el seu partit ja ha dit en diverses ocasions que “si estàs a favor d’alguna cosa, votes a favor” i si aquesta proposta arriba a ple ho faran.

PODEM: “ÉS UNA DESLLEIALTAT POLÍTICA”

El diputat de Podem Antonio Montiel també ha mostrat la seua sorpresa davant aquesta “iniciativa unilateral” que veu “una deslleialtat política” i ha advertit que el PSPV “ha donat un salt al buit” amb aquesta proposta que necessita una majoria qualificada que els socialistes no poden garantir.

CS: “ÉS DINAMITAR ELS PONTS”

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, també ha al·ludit a la seua sorpresa pel fet que el PSPV no haja comptat amb els seus socis de govern per a presentar aquesta proposta i ha indicat que si la reforma de la llei li pareixia “insuficient” i “de mínims”, aquesta és “de mínims elevat a la màxima potència”.

EL PP DIU QUE EL PSPV NO PARLA AMB ELS SEUS SOCIS

La portaveu adjunta del PP Eva Ortiz ha indicat que al PSPV se li veu “cada vegada més nerviós” i després de tres anys i mig de debat en comissió presenta aquesta proposta que demostra que “ja no és que no parle amb el PP, és que no parla amb els seus socis de govern”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 5 =

jornadas gastronomicas el puig
semana santa de torrent 2019