25n
25N
25N

PSPV diu que els 340 ordinadors de Sanitat van ser cedits per HP per a compensar els preus d'un contracte anterior

El PP ha proposat una comissió d’investigació en Les Corts per a aclarir l’ocorregut i el Botànic la rebutja

PSPV diu que els 340 ordinadors de Sanitat van ser cedits per HP per a compensar els preus d'un contracte anterior
15/06/2020 -

La diputada del PSPV Carmen Martínez ha explicat aquest dilluns que els 340 ordinadors que van aparéixer en la Conselleria de Sanitat i dels quals inicialment es desconeixia la procedència s’emmarquen en un contracte subscrit amb l’empresa HP a través de la plataforma de contractació de l’Estat per a adquirir 3.000 equips sobre la base d’un acord marc per 3,4 milions.

Es va donar la circumstància que després de la tramitació els funcionaris van comprovar que el preu de mercat actual era inferior al fixat en el catàleg del Ministeri d’Hisenda per falta d’actualització i com que no es va permetre l’actualització de les condicions es va decidir millorar els termes de la contractació mitjançant un acord amb HP per a la cessió de material afegit que compensara aqueixa baixada de preus.

Aqueix material afegit, ha continuat Martínez, són aqueixos 340 ordinadors i 1.500 teclats amb banda magnètica, que són “una millora al contracte” inicial. D’aqueixos equips, 270 ordinadors van ser entregats a les unitats d’hospitalització domiciliària i 70 estan custodiats en el magatzem de Campanar fins que es resolga l’expedient obert.

En tot cas, Carmen Martínez ha admés que en el procés hi ha hagut “un error administratiu, mala praxi per la funcionària cessada”, la subdirectora de Sistemes d’Informació, Carmen Ferrer, ja que “s’havia d’haver formalitzat documentalment la cessió d’ordinadors” en l’expedient inicialment.

Però es tracta, ha incidit la socialista, d'”un error administratiu sense perjudici per a l’interés general” i que tampoc suposa un benefici propi ni va haver-hi en ell “mala intenció”: “No hi ha prevaricació ni malversació”.

Carmen Martínez ha donat aquestes explicacions en el ple de les Corts en què s’ha debatut la proposta del PP de posar en marxa una comissió d’investigació per a aclarir l’ocorregut amb aquests equips informàtics “que van aparéixer sense expedient de contractació”.

Així ho ha recalcat el diputat ‘popular’ José Juan Zaplana, que ha lamentat que després de sol·licitar en diverses ocasions informació sobre aquest tema no se’ls haja donat: “Ningú ha donat explicacions, transparència cap”.

Ha recordat que a la fi de febrer la consellera del ram, Ana Barceló, va donar compte de l’obertura d’un expedient informatiu i es va produir el cessament de Ferrer, però no han tingut més notícies des de llavors, per la qual cosa plantejaven que una comissió investigue qui va donar l’ordre de compra, amb quin procediment, la data de licitació i adjudicació, com s’han pagat i on estan els equips.

També ha censurat Zaplana que les conselleries d’Hisenda i Sanitat “elaboraren un document de donació” per a “tapar la irregularitat” i ha preguntat si tot aquest assumpte se saldarà amb un únic cessament i si es posarà la qüestió en coneixement de la Fiscalia.

“Tenim la responsabilitat d’investigar el que ha ocorregut i si no, no ens deixen una altra que recórrer a la via judicial”, ha indicat, per la seua “negació a la transparència.

José Juan Zaplana ha assenyalat, davant les explicacions donades per Carmen Martínez, que li donen la raó per a demanar la comissió d’investigació: “Per què vosté té aqueixa informació? Jo la vaig sol·licitar per escrit al febrer, vosté no, i té accés a un expedient que no és públic. Com té accés? Això també és una irregularitat”.

A més, ha plantejat que les coses eren així per què la consellera Ana Barceló no ho va explicar així i es va produir el “cessament fulminant” de la subdirectora”.

“Entenc que vulguen explicacions, jo estic donant les que tinc”, ha assenyalat la socialista, que ha incidit en què poden demanar aclariments o compareixences si així ho consideren. Al seu judici, no és necessari crear una comissió que ocupe sis mesos de treball parlamentari “per a aclarir alguna cosa que li quedarà clar quan consulte l’expedient”. “En 1, 2 o 3 mesos es podria resoldre”, ha respost Zaplana.

En el debat, tant Unides Podem com Compromís s’han mostrat en contra d’aquesta proposta del PP, mentre des de Vox han criticat la falta de transparència i Ciutadans ha urgit a aclarir l’ocorregut, ja que “en qualsevol empresa haurien tardat una vesprada a solucionar un problema així”.

Carmen Martínez ha subratllat que “s’ha actuat davant una irregularitat administrativa” i sense sol ni perjudici, ja que “ha suposat un avantatge, mal duta a terme la praxi”, però que ha suposat tindre 340 ordinadors que “no han costat més diners del que es va pagar pels 3.000 inicials”.

La votació d’aquesta iniciativa es produirà el dijous, al final dels punts de l’ordre del dia, i previsiblement serà rebutjada amb els vots en contra de PSPV, Compromís i Unides Podem, que han mostrat la seua oposició a la creació de la comissió durant el debat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − cinc =