25n
25N
25N

PSPV reconeix un "error" en l'informe sobre Port Mediterrani: "No es poden forçar les lleis"

Compromís: “No és més que mantenir viu un projecte especulatiu, el té complicat perquè s’han fet les coses molt malament”

PSPV reconeix un "error" en l'informe sobre Port Mediterrani: "No es poden forçar les lleis"
23/10/2019 -

El portaveu del PSPV en Les Corts, Manolo Mata, ha admés aquest dimecres que es va cometre “un error” en l’informe del Consell que denegava el projecte Port Mediterrani que ara el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat. “Sempre vam dir als nostres socis de govern que no era una qüestió de voluntarisme”, ha dit, per a agregar que no es poden “forçar les lleis, estan per a complir-les”.

Mata ha assenyalat que “sembla que el TSJ diu que reuneix els requisits, és una qüestió en la qual van cometre un error perquè no es podien forçar les lleis, estan per a complir-les”. “Al final, una part de l’administració veu que calia forçar uns requisits i el TSJ ha dit que no. Jo crec que això seguirà la seua evolució natural”, ha agregat.

Preguntat sobre a qui atribueix l’error, ha indicat que “als qui van fer un informe dient unes coses que el TSJ ha dit que no”, però ha apuntat que “els tribunals estan per a això”.

La postura dels socialistes, ha assenyalat, és que “són benvingudes totes les empreses que es volen instal·lar en la Comunitat Valenciana, però han de complir la llei i ara ens diuen que complia la llei”. Ha remarcat que si un centre comercial es vol instal·lar i reuneix els requisits, ha de seguir el seu curs “li agrade més o menys a qualsevol”.

“Jo pensava que a Bonaire no aniria ningú perquè estava molt lluny, la meua mare pensava que qui anava a anar a Nou Centre si estava a l’altre costat del riu? i ací estan”, ha ironitzat. De moment, ha agregat Mata, el TSJ diu que aqueix informe que posava determinades condicions no és vàlid i ara “seguirà la seua tramitació”.

“VEUREM FINS A ON ARRIBA”

El diputat de Compromís Juan Ponce ha assenyalat que s’està estudiant a fons la sentència i si ara cal refer aquest informe el Consell el farà i seguirà la seua tramitació, encara que ha advertit: “Ja veurem fins a on arriba, hi havia incompliments que les següents versions d’aquest mateix projecte continuen tenint; no s’han solucionat problemes ambientals, d’afecció a carreteres, en les noves versions”.

Així, considera que “això no va a cap costat i no és més que mantenir viu un projecte especulatiu d’Intu Mediterrani que vol mantenir actiu i semblar que pot arribar a fer alguna cosa però ho té molt complicat perquè s’han fet les coses molt malament”.

En tot cas, i després d’admetre que “si es compleix la normativa a tots els nivells haurà de seguir el seu tràmit”, ha recordat Ponce que no es pot oblidar que aquest projecte era una Actuació Territorial Estratègica (LLIGUE), una figura que va derogar el Botànic “per principis, perquè eren vestits a mesura per a grans inversions sense cap mena de control i sense importar l’impacte ambiental”.

Respecte a l’error al qual ha al·ludit el PSPV, ha assenyalat que “la llei sempre està sotmesa a interpretació i qui elabore l’informe tindrà el seu biaix”, però ha remarcat que “es va fer concorde a llei i a la realitat de la situació a Paterna, del comerç i dels accessos”.

El diputat de Unides Podem Ferran Martínez ha indicat que aquesta sentència no és ferma i tan sols al·ludeix a defectes formals en l’informe d’impacte ambiental. “Hi ha marge perquè el Consell continue parant un projecte que podria ser devastador per al paratge de la Mola i per a tot el comerç local de l’Horta”, ha indicat.

També ha apuntat sobre les possibles compensacions que podria demanar la promotora del projecte que “no tenen cabuda perquè no hi ha una aprovació prèvia” que donara dret a aqueixa reclamació, i ha demanat al Consell que tramite el Pla Sectorial del Comerç (Patsecova) i altres mesures que hi ha en algunes comunitats com la creació d’un impost a les grans superfícies.

“PAGARAN ELS VALENCIANS”

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha criticat que al final “el bloqueig del Botànic a Intu el pagaran els valencians” i ha preguntat si la responsabilitat patrimonial que exigeix l’empresa “la pagaran ells de la seua butxaca, com demanaven amb altres temes”.

Al seu judici, la sentència del TSJ és “una altra garrotada més contra el Botànic, perquè reconeix que una memòria ambiental a posteriori feta per un govern profundament sectari ha sigut tombada pels tribunals”.

“Han atemptat contra la legalitat. El tema ara és què farem amb una obra paralitzada que repercutiria positivament en l’economia”, ha dit, manifestant que espera que Puig “siga capaç d’imposar el seny i la legalitat en la seu Consell”, una cosa difícil” perquè Compromís “s’imposarà a un PSPV afeblit”.

El portaveu de Cs, Toni Cantó, ha lamentat aquest “problema gros” causat per un tripartit que està “en contra d’inversions tan importants” que “han bloquejat per motius ideològics”.

Ha criticat que tindrà “conseqüències” perquè potser l’empresa “decideix prendre mesures i li pot caure un pal al tripartit valencià”.

El portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha destacat que el Botànic “continua rebent pals que per desgràcia paguen tots els valencians” i ha censurat que s’hagen posat “traves al desenvolupament d’una zona que podria aportar”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

museo prehistoria
museo prehistoria