25n
25N
25N

PSPV, Compromís i Podem destaquen el "mestissatge" del Botànic I i afronten les negociacions amb voluntat de continuïtat

Podem s’incorpora al Consell per a estar “en primera línia” i aprofundir en les polítiques “des de la lleialtat”

PSPV, Compromís i Podem destaquen el "mestissatge" del Botànic I i afronten les negociacions amb voluntat de continuïtat
20/05/2019 -

PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida han posat en marxa aquest dilluns l’avaluació del compliment del Botànic per a negociar en les pròximes setmanes la reedició del pacte, amb voluntat de “continuïtat”, avançar en les polítiques públiques i seguir la línia de “mestissatge”.

Els tres partits han coincidit que primer és necessari establir “el quin” en el disseny del nou Consell per a després parlar d’arquitectura institucional. Com a prioritat han situat el canvi del model de finançament autonòmic que permeta anar més enllà en les mesures iniciades des de 2015.

Així ho han explicat els portaveus de la comissió avaluadora –Manolo Mata (PSPV), Àgueda Micó (Compromís) i Fabiola Meco (Podem)– a preguntes dels periodistes en un descans de la reunió en el col·legi major Rector Peset de València. En la trobada, que s’ha prolongat durant més d’hora i mitja, les tres parts han compartit els seus documents d’avaluació del primer Botànic.

Per part de Podem, que té “clar” que vol ser part del govern i “estar en primera línia”, el seu portaveu ha destacat el paper de suport en donar suport al pacte aquests quatre anys. De cara al futur, ha assegurat que aniran en la mateixa direcció, “des de la lleialtat”, i que comencen “des d’una talaia privilegiada” després de ser “artífexs d’un espai de futur”.

“Estem treballant, som conscients que ha sigut la legislatura més productiva”, ha asseverat, però “sense cap dubte” Podem creu que “cal continuar aprofundint perquè el marc normatiu entre a la casa dels valencians”. En definitiva, “primer el quin i el com abans de l’arquitectura, que ha de servir al quin i al com”.

ANAR CAP A l’EFECTIVITAT

Sota aquest prisma, la formació habitada creu que un primer Botànic “decisiu per a la ciutadania” dóna pas a “un espai a la reflexió, sent conscients del molt avançat i de com estava el panorama”. “Si la primera legislatura va ser la d’avançar en drets, la segona ha de ser d’efectivitat en les polítiques”, ha reivindicat la diputada sortint, i ha avançat que plantejaran “propostes que no estaven o no de la mateixa manera”.

De Compromís, el seu portaveu ha coincidit en la valoració positiva i a recordar que van prendre el testimoni a “20 anys de majoria absoluta del PP”, per la qual cosa van iniciar “una època de canvi que requereix el seu temps”. Ha posat com a exemple les 74 lleis i projectes que ja estan “sobre la taula” des de 2015 i “marquen una nova forma de fer política en un govern estable”.

Ara bé, ha reconegut que “no tot ha sigut el bonic que volíem” per dues qüestions: el temps i l’infrafinançament, per la qual cosa ha advocat pel que aquest “nou temps” pose l’èmfasi en el canvi de model. El següent pas és establir “aqueixes polítiques essencials per a portar avant el nou govern, i d’ací al com i a l’estructura”.

PUNT DE PARTIDA

I del PSPV, Mata ha bromejat que aquest “deixa vu” entre els tres partits mostra la voluntat de continuar amb “un punt de partida i final”. “A més de la valoració hiperpositiva de la ciutadania, és evident que sempre hi ha coses per fer: desenvolupar lleis i tindre diners”, ha il·lustrat.

Per a això, els socialistes veuen el model de finançament com a “reivindicació absoluta” i creuen que “la millora ha de ser en fases d’arquitectura institucional”, perquè “s’aprén a governar governant”. Mata també ha ressaltat la “sort” que Podem s’incorpore al Govern valencià i la valoració “molt positiva” del mestissatge: “A partir de la setmana que ve, veurem què ens ofereix el futur”.

La reunió a tres bandes arriba després de l’inici de les negociacions formals del passat dimarts, amb l’acord d’avaluar de forma global el Botànic signat en 2015 i ampliat en 2017. Els grups tenen huit dies per a presentar les seues propostes i tancar el nou acord de govern, després de la constitució de les Corts del passat dijous.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − huit =

museo prehistoria
museo prehistoria