Davó (Podem): "El PSPV hauria d'obrir els ulls al PSOE de Madrid i demostrar que una coalició funciona"

Rebutja l'"Espanya buida" de Sánchez i lleva ferro a la confluència de Compromís amb Errejón

Guardar

Naiara Davó Podem
Naiara Davó Podem

La portaveu de Unides Podem en Les Corts, Naiara Davó, creu que el model del Botànic és "perfectament exportable" a Espanya i lamenta que "Pedro Sánchez no volguera mirar a la Comunitat Valenciana", per les negociacions fallides entre Podemos i el president del Govern en funcions i líder del PSOE.

"El PSPV hauria d'obrir els ulls al PSOE de Madrid i posar sobre la taula que un govern amb diferents forces del canvi pot funcionar", defensa en una entrevista a Europa Press, a un mes de les eleccions generals del 10 de novembre.

Davó sosté que "aqueixa és la solució i el canvi que hauria de fer el PSOE", seguir l'exemple del govern del Botànic II entre PSPV, Compromís i Unides Podem. "Estem demostrant que un govern de coalició sí que és capaç de marcar el rumb de les polítiques públiques", recalca.

Sota aquest prisma, flama al fet que la Comunitat "comence a creure's que és i pot ser un actor rellevant per a la resta d'Espanya". "Sempre hem viscut amb subalternitat quan estava el PP a Madrid", lamenta, i adverteix que la situació es pot repetir si hi ha un canvi de govern després del 10N.

Per a la síndica 'habitada', "un acord del PP, Ciutadans i Vox seria perjudicial per a la Comunitat Valenciana i per a tota Espanya", després de "les destrosses que estan fent on governen, com a Andalusia o Madrid, en qüestionar els drets més bàsics".

Malgrat això, considera que "Sánchez ha renunciat completament a portar el Botànic a Espanya", ja des de la primera investidura fallida de juliol, la qual cosa veu com un exemple de "quan el PSOE vol pactar i quan no". Recorda, per contra, les negociacions a tres bandes PSPV-Compromís i Podem després del 28A, "des de l'endemà, sense vetos i sense demanar l'abstenció".

Però "el més preocupant", al seu judici, es va plasmar en el míting que va donar Sánchez la setmana passada a València, on "va renunciar a canviar el model de finançament autonòmic" en comprometre's a abordar-lo durant els pròxims quatre anys i "va fer un discurs molt semblant al del PP: una Espanya buida, només de paraula, que no garanteix els drets dels ciutadans".

PUIG, "FERM GOVERNE QUI GOVERNE"

En aquest context, Davó espera que el 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, es mantinga "molt ferm" davant Sánchez en la reivindicació del finançament. Encara que entén que "és el seu partit", recorda que "és el president de tots els valencians" i ha de seguir la mateixa línia "governe qui governe".

Respecte a si veu "dos PSOEs" a Madrid i la Comunitat o si Puig ha baixat el to des que governa Sánchez, atribueix la seua posició a les dues campanyes electorals de 2019: "El Botànic ha continuat demanant aqueixes reformes; ha sigut el Govern central, encara que en funcions, el que ens ha torejat i ha dit 'on vaig dir dic, dic Diego'".

Enfront d'aquestes "excuses", exigeix al PSOE que "si de debò té voluntat política, siga capaç de buscar els mecanismes" per a compensar l'infrafinançament valencià. "Ací hem vist la diferència entre Madrid i València", subratlla.

Això sí, per a la portaveu de Podem, la situació no hauria de complicar la relació entre els socis del Botànic, "un govern fort on caben les discrepàncies i hi ha pluralitat". "Tots tenim molt clar el que hem vingut a fer", recalca, i reivindica que "a Espanya li aniria molt bé si mirara a la Comunitat: Sánchez ho tenia tan fàcil com adonar-se que està funcionant".

MÉS PAÍS "NO ÉS UN ACTOR Més"

D'altra banda, sobre la decisió de Compromís de confluir el 10N amb la plataforma d'Íñigo Errejón en Més País, remarca que encara que "sembla que entra un actor més, no és realment un nou actor". Davó posa l'accent que no és més que "Compromís en coalició amb un partit regional de Madrid" i que, per tant, "al final és com en les passades eleccions".

I lamenta que no volgueren tornar a concórrer junts encara que "els resultats van demostrar que sí que funcionava aqueixa aliança" en 2015 (És el Moment) i 2016 (A la Valenciana). "És legítim; és cert que Mónica Oltra --coportaveu de la coalició-- es va mostrar molt predisposada, però l'Executiva va prendre una altra decisió", argumenta, i apunta que "no sol passar" que un partit que baixa d'uns comicis a uns altres no vulga sumar.

En qualsevol cas, els votants d'esquerra no tindran, al seu judici, "cap dubte" de qui votar, perquè "Compromís té la seua papereta i Podem la seua". Defensa que la "diferència" està en el projecte de país que té el seu partit per a "tota Espanya, amb propostes diferenciades per a cada territori".

Podem mira al 10N "amb força" i "relativa tranquil·litat" després dels resultats de les dues últimes eleccions, encara que manté la "prudència". "La ciutadania ha demostrat la seua confiança amb el nostre projecte", rebla la portaveu 'habitada'.

Destacats