25n
25N
25N

El PSOE demana en el Congrés ajudes per als municipis afectats per 'Gloria'

El PSOE demana en el Congrés ajudes per als municipis afectats per 'Gloria'
29/01/2020 -

El Grup Socialista en el Congrés ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) perquè es declaren com a zones greument afectades per una emergència de protecció civil els territoris de la geografia espanyola afectats per inclemències climàtiques com la borrasca Gloria de la setmana passada.

Aquesta iniciativa, ha explicat el president del grup dels socialistes valencians en la Cambra Baixa, Alejandro Soler, suposa obrir la via perquè les zones afectades puguen rebre “ajudes directes i indirectes per a ajudar als afectats per la catàstrofe que hem patit en els últims dies en la Comunitat Valenciana, així com en altres zones del país”.

En aquest cas, la proposta abasta des del mes de novembre, amb tempestats com Amelie, Bernardo i Cecile, les de desembre Daniel, Elsa i Fabián, i ara al gener la borrasca Gloria.

Soler considera que seria una bona notícia que, tal com va ocórrer amb la proposta socialista en el cas de la DANA, “es comptara amb el suport de tots els grups” i ha recalcat “la importància de la unitat de tot un país davant una catàstrofe com la que han patit moltes zones de la Comunitat Valenciana i també, altres regions com Andalusia, Múrcia, Balears o Catalunya”.

El text contempla l’estudi dels danys produïts pels “incidents climatològics i altres sinistres ocorreguts” i insta al Govern a l’elaboració d’un informe” de manera que es “determine i quantifique l’abast dels danys”.

La proposta reclama també que es procedisca a “la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil dels municipis afectats”, així com a “aplicar les que resulten convenients per a pal·liar els danys provocats per les incidències climàtiques”. En concret, especifica, “ajudes directes pels danys materials produïts, tant en els béns de les persones i empreses, en les administracions, i per les despeses ocasionades per a fer front a aquesta catàstrofe”.

Les ajudes contemplarien indemnitzacions per danys produïts en explotacions pesqueres, agrícoles o ramaderes; beneficis fiscals aplicables als béns, empreses, establiments industrials, turístics i mercantils, així com explotacions i altres activitats afectades; bonificacions, exempcions i moratòries en els pagaments de les cotitzacions a la Seguretat Social; l’establiment de línies de crèdit preferencials per a finançar la reparació o reposició d’instal·lacions, béns i equips industrials i mercantils i automòbils danyats a conseqüència dels sinistres; i la concessió de bestretes o crèdits extraordinaris directament per l’Administració General de l’Estat sobre les ajudes i subvencions a les quals es tinguera dret per causa d’aquesta catàstrofe per a donar cobertura pressupostària immediata.

Així mateix, la PNL demana que el Govern inste a la Comissió Europea a la concessió d’ajudes a través del Fons de Solidaritat de la Unió Europea, tant per a restablir com més prompte millor el funcionament de les infraestructures i instal·lacions afectades en sectors com l’energia, l’aigua potable, la sanitat i l’ensenyament, com per a la neteja de les zones sinistrades i la protecció del patrimoni cultural.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =

Informacion coronavirus
escalante