El PSOE confia que la UE implante clàusules de salvaguarda preventives a la taronja en l'acord amb Mercosur

Apunta al suc com el producte que es podria veure més perjudicat i aposta per un "'lobby' agrícola valencià" a Brussel·les

Guardar

naranjas
naranjas

L'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero ha defensat que la Comissió Europea (CE) està oberta a estudiar la possibilitat d'implantar clàusules de salvaguarda preventives a la citricultura per a "previndre riscos" en l'acord entre la UE i els països que formen Mercosur (l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i Paraguai), amb l'objectiu que els productors de taronja se senten "segurs, protegits i en igualtat de condicions".

Després de la publicació del gruix de l'acord, la parlamentària ha explicat en un desdejuni informatiu a València que va traslladar aquest dimecres a la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, la necessitat que siga "dinàmic i flexible", sobre la base de l'evolució del mercat, i incloga clàusules de salvaguarda bilaterals que actuen amb caràcter preventiu, "abans d'una possible crisi" d'un sector "sensible" com la citricultura espanyola.

Amb aquestes mesures, a les quals la CE està "oberta a estudiar" fins a setembre, la socialista ha promés que a Brussel·les intentaran "fer tot perquè el sector estiga protegit, hi haja un equilibri i puga fer front a la competència, perquè tots obtinguen el major benefici". "L'acord UE-Mercosur és globalment positiu per a Europa, Espanya i especialment per a la Comunitat Valenciana", ha recalcat.

Una vegada entre en vigor, previsiblement en el primer trimestre de 2020, establirà rebaixes aranzelàries amb "períodes de transició llargs" fins a arribar a eliminar els drets d'importació del 92% de productes. Això suposa "l'estalvi de 4.000 milions per a les empreses europees, 400 milions per a les espanyoles i uns 65 per a les valencianes".

En concret, l'eurodiputada ha destacat les rebaixes dels aranzels entre un 14 i 20% en maquinària, mentre el sector tèxtil, el calçat, el moble o la ceràmica seran "dels més beneficiats" amb reduccions a zero en deu anys.

En el cas de l'agricultura, "hi ha més sensibilitat pels riscos futurs", sobretot en el sector cítric, ja que Mercosur imposa un aranzel del 10% als cítrics europeus, un impost que "quedarà reduït a zero en el moment de l'entrada en vigor, sense període de transició". Mentrestant, les exportacions d'aquests països a la UE estan gravades amb un 4% que "es mantindrà en deu anys".

TARONJA I ARRÒS

I en la taronja, Mercosur produeix "fonamentalment varietats de taula que estan fora de temporada", com en el cas de l'Argentina, encara que la socialista ha advocat per la reconversió de l'agricultura espanyola per a fer front a aquests mercats: "Allí tenen tractors sense conductor i està tot digitalitzat. Com competeixes amb això? No podem prescindir d'una dels nostres senyals d'identitat".

Enfront d'això, ha defensat la possible implantació de mecanismes com una "subvenció a la taronja", clàusules de salvaguarda preventives "abans que la taronja caiga de l'arbre" i que "la pròpia CE puga actuar d'ofici quan hi haja risc", alguna cosa en el que ha promés "continuar insistint fins a la sacietat" a Brussel·les.

El producte que al seu judici podria veure's més perjudicat és el suc, amb un aranzel del 12,5% i el Brasil com "el major productor del món", davant el que ha preguntat a la CE quin serà el període de transició en la rebaixa. "La indústria del suc valencià és fonamental per a anivellar les campanyes de producció", ha asseverat.

Els cítrics valencians són precisament un dels productes que UE-Mercosur inclou com a indicacions geogràfiques --capítol que encara no està tancat en l'acord--, al costat d'uns altres com el torró d'Alacant o els vins. En canvi, en la xufa "no hi ha possibilitat de plagi perquè no hi ha producció en aquests països".

I en l'arròs, la parlamentària ha assegurat que no és un producte sensible perquè en Mercosur es produeix la varietat índica, "completament diferent" a la japonesa que es consumeix a Espanya. "Ningú faria una paella amb arròs oriental", ha il·lustrat.

En xifres, l'acord estableix una quota lliure d'aranzels per a 60.000 tones, la qual cosa suposa el 2% del consum total europeu que arriba a 2,7 milions de tones, ja que "la UE necessita importar arròs per a les seues necessitats de demanda".

EVITAR PARANYS

Sobre els controls fitosanitaris, ha posat l'accent que "la UE té els estàndards més elevats del món" i ha confiat que les agències de qualificació de Mercosur puguen implantar-los. Ha advertit, això sí, de l'existència de "paranys i ports que permeten saltar-se les normes", davant el que ha advocat per dur a terme un seguiment i que el sector puga denunciar de forma anònima per a "actuar immediatament".

En matèria mediambiental, ha garantit que "està negre sobre blanc el compromís de complir tots els acords, també el de París" --el primer amb compromisos per a fer front al canvi climàtic-- i ha subratllat que són "tots són vinculables jurídicament perquè si no seria paper mullat".

"L'ACORD MÉS IMPORTANT DE LA UE"

Per tot això, Piñero ha insistit que l'acord és "globalment positiu" i en què hi ha temps per a introduir mesures fins que es complete la revisió jurídica, la traducció a les 24 llengües oficials de les seues més de mil pàgines i els posteriors tràmits parlamentaris. "Una vegada estudiat del tot, prendrem la decisió", ha assegurat.

Per al PSOE és el fruit de 20 anys de negociacions que busca donar resposta a la "pèrdua de pes de la UE per l'estratègia de (Donald) Trump --president dels Estats Units--, mentre la Xina guanya pes en l'economia mundial". "Europa no es pot quedar arrere", ha defensat, i ha posat en valor a Mercosur com "la cinquena economia del món" amb 260 milions d'habitants, per la qual cosa és "l'acord més important mai signat per la UE".

En qualsevol cas, de cara al sector agrícola, ha indicat que entén les seues reticències i s'ha compromés a mantindre les reunions perquè UE-Mercosur no genere "competència deslleial" com en l'acord amb Sud-àfrica, que "cada vegada aposta més per varietats tardanes" per a competir. Ha ressaltat el compromís del fons de compensacions de mil milions per a "compensar a potencials perdedors".

Amb l'objectiu que els agricultors valencians puguen "crear nous mercats, créixer i generar ocupació", la socialista ha cridat a la col·laboració perquè puguen tindre una "presència permanent" a la UE, mitjançant "'lobbies' agraris". "No pots tindre a 30 organitzacions com a interlocutores", ha resumit.

D'altra banda, ha descartat que l'acord amb Mercosur puga suposar l'obertura a la Xina perquè "és una porta que ha de tindre directament la UE amb el Pacífic", si bé ha recalcat que és un "soci estratègic" per a Europa que cobra més rellevància amb la Ruta de la Seda. També ha anunciat la visita del comissari de seguretat vegetal, Vytenis Andriukatis, a la Comunitat Valenciana i la seua petició que una delegació europea visite Sud-àfrica.

Destacats