Projectes valencians orientats a la rehabilitació energètica d'habitatges concorren al programa europeu Horizon

Guardar

Termostato radiador calefaccion pixabay
Termostato radiador calefaccion pixabay

Un total de quatre propostes valencianes concorren per a obtindre finançament en el programa europeu d'investigació i innovació Horizon 2020. Es tracta d'iniciatives orientades cap a la dinamització de la rehabilitació energètica d'habitatges.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rúbén Martínez Dalmau, ha expressat "el suport" de la Generalitat a aquestes propostes, que es canalitzen a través de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE).

D'aquesta manera, l'IVE presenta quatre projectes valencians d'innovació en temàtiques alineades amb els objectius de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i, especialment, aquells orientats cap a la dinamització de la rehabilitació energètica d'habitatges en la Comunitat Valenciana.

Horizon 2020 és el programa marc d'Investigació i Innovació de la Unió Europea que finança projectes d'investigació i innovació de diverses àrees temàtiques en el context europeu. La participació de l'IVE obri la porta a captar fons europeus per a la Comunitat Valenciana i fer partícips als agents del sector de l'habitatge i la rehabilitació arquitectònica, explica el Consell a través d'un comunicat.

Segons assenyala Rubén Martínez Dalmau, amb aquests projectes es pretén "accelerar la ràtio de rehabilitació en la Comunitat Valenciana". "Per a això, una de les estratègies més importants és informar el ciutadà quant a les seues opcions per a millorar l'eficiència energètica del seu habitatge creant una sèrie de solucions estàndard destinades a escometre la rehabilitació energètica d'edificis i acompanyant-los en tot el procés, des de la diagnosi tècnica i social, passant pel disseny de les solucions apropiades i les opcions de finançament d'aquestes. D'això s'ocupa en bona part l'arquitectura bioclimàtica", agrega.

Una de les línies de treball que es contempla en les propostes és la de crear plataformes d'informació basades en la gamificación per a ajudar els usuaris a l'hora d'augmentar l'eficiència energètica i, sobretot, augmentar la producció d'energies renovables.

FORMACIÓ DELS TREBALLADORS

Un altre eix és el relatiu a potenciar l'accés a la formació dels treballadors i treballadores del sector de rehabilitació energètica d'habitatges, per a així augmentar el número de mà d'obra qualificada en tota la cadena de valor (disseny, operació i manteniment de l'edifici).

L'objectiu és millorar els mètodes existents, desenvolupar capacitats, conscienciar a la ciutadania i fomentar els canvis legislatius necessaris per a això. Es persegueix, a més, impulsar una nova generació de processos de certificació i avaluació del rendiment energètic dels edificis, mitjançant el desenvolupament d'eines amb noves tecnologies que faciliten la presa de decisions per a la millora de l'eficiència energètica i la planificació i seguiment d'uns fulls de ruta de renovació i manteniment dels edificis.

El programa Horizon 2020 compta amb una dotació de quasi 80.000 milions d'euros per al període 2014-2020 i, a aquest, poden concórrer empreses, centres tecnològics i entitats públiques i centres d'investigació, com és l'Institut Valencià de l'Edificació.

Destacats