25n
25N
25N

Els grans projectes urbanístics de València per a 2019

La remodelació de la Plaça de la Reina o la regeneració de l’entorn de Bruges entre les prioritats

Els grans projectes urbanístics de València per a 2019
21/11/2018 -

El 2019 serà l’any dels grans projectes urbanístics de la ciutat de València. Una transformació del centre històric que ja es contempla en els pressupostos municipals de 2019, en els quals es reflecteix una partida per damunt del milió d’euros destinada tant a la reurbanització de l’entorn del Mercat Central, com a la remodelació de la Plaça de la Reina. Sens dubte, projectes ambiciosos, que es troben en la fase final de tramitació, i que s’espera iniciar abans que acabe l’actual legislatura.

Si bé és cert que tot apuntava que la Plaça de la Reina anava a ser el primer gran projecte a abordar, la reforma de l’entorn del Mercat Central li ha pres la davantera, i arrancarà una vegada entre en funcionament l’aparcament de Bruges, previst per a principis del mes de desembre. D’aquesta manera, la remodelació de la Plaça de la Reina no començarà fins ben entrat l’any, segons el previst. I és que, com va assegurar el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, “ambdues obres no coincidiran en el temps”.

Regeneració de l’entorn de la Plaça de Bruges

L’Ajuntament de València ja ha rebut el projecte, resultant d’un concurs d’idees, per a la regeneració urbana de l’entorn de la Plaça de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i Santos Juanes. Un projecte que el Consistori començarà a tramitar, i que proposa unificar tots els espais posant com a prioritat al vianant.

Així mateix, es projecta la recuperació de l’antiga Plaça del Cementeri de Sant Joan; l’adequació de l’entorn de ‘Les Covetes’ per a convertir aquesta zona en un espai de trobada; i la instal·lació d’un sistema de pèrgoles en la Plaça de Ciutat de Bruges, així com elements d’estada al voltant de l’antiga Plaça del Cementeri de Sant Joan, entre altres actuacions que transformaran per complet un entorn de gran valor patrimonial per a la ciutat de València.

La remodelació de la Plaça de la Reina

futura Plaza de la Reina

Proyecto de remodelación de la plaza de la Reina

A càrrec de la UTE Escario Arquitectes, Tomás Llavador Arquitectes i Enginyers, AURAVAL Ingenieria i Logaritme, la futura Plaça de la Reina es projecta com un espai obert, accessible i en el qual es garantirà el desenvolupament de les activitats tradicionals que alberga aquest enclavament, com el Mercat de l’Escuraeta, l’Ofrena o altres actes religiosos.

La nova plaça comptarà amb més de 10.000 metres quadrats pensats per al gaudi de la ciutadania: zones verdes i zones d’ombra per a combatre les altes temperatures amb la instal·lació d’uns tendals alts desmuntables, un sistema de polvorització d’aigua, un centenar d’arbres i plantes mediterrànies, bancs i dues fonts.

No obstant això, un dels canvis més impactants serà el de l’aparcament subterrani. D’aquesta manera, l’accés d’entrada es traslladarà al carrer La Pau, i l’eixida al carrer del Mar, aconseguint alliberar aquest espai de vehicles.

A més, i atenent les peticions veïnals, la futura Plaça de la Reina també comptarà amb banys públics, el soterrament de contenidors i el control de terrasses. I és que, a més que no s’autoritzarà la incorporació de noves terrasses per a evitar la saturació, les ja existents tindran una alienació clara i uniforme, i s’allunyaran de la façana per a alliberar eixe espai de pas.

La conversió en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament

Aquest va ser el primer gran projecte que es va posar damunt de la taula, fruit de la tercera edició dels pressupostos participatius DecidimVLC. No obstant això, s’ha quedat en la cua. Així i tot, des del Consistori ja s’han començat a fer els primers passos per a convertir la remodelació de la Plaça de l’Ajuntament en una realitat.

Així, s’ha fet públic el plec per al procés en el qual es consultarà a la ciutadania sobre les opcions de disseny i usos que hauria d’albergar la futura plaça. Per descomptat, aquest procés tindrà en compte les reurbanitzacions de les places del Mercat, Bruges i Reina, amb l’objectiu de donar continuïtat als mateixos criteris de remodelació.

No obstant això, i malgrat que es tracta dels tres grans projectes de la ciutat, per al 2019 també s’han reservat altres importants actuacions, com el nou rastro de Tarongers, que substituirà al de Mestalla, així com les obres de la L10, antiga T2, que, com va anunciar el President de la Generalitat, Ximo Puig, es reprendran en el primer trimestre de 2019. Concretament, s’abordarà el tram entre el carrer Alacant i el barri de Natzaret per a, en 2021, connectar ja Natzaret amb el port de València mitjançant tramvia.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − quinze =

museo etnologia
ficcions 2019-2020