25n
25N
25N

Una legislatura marcada pels projectes de peatonalització de les grans places de València

La Plaça de la Reina o la Plaça de l’Ajuntament, les conversions en zona de vianants més importants que no arrancaran fins a la següent legislatura

Una legislatura marcada pels projectes de peatonalització de les grans places de València
11/04/2019 -

Des de l’arribada del Govern de la Nau, València ha estat marcada per un enfortiment de les polítiques sostenibles, però també per l’aposta de retornar al vianant l’espai que havia perdut per l’increment dels vehicles privats. Sens dubte, en aquests quatre anys de legislatura, la conversió en zona de vianants ha sigut un dels pilars fonamentals de l’Ajuntament de València i, encara que queda per veure la llum els projectes més ambiciosos, València ha anat evolucionant cap a una ciutat més alliberada de trànsit, especialment, en els punts més sensibles.

Els barris del Carme, El Pilar o El Mercat, pertanyents al districte de Ciutat Vella, han sigut el reflex d’aquests grans canvis en els quals s’ha treballat per a aconseguir la pacificació del trànsit no solament limitant la velocitat, sinó convertint en zona de vianants places com la de Santa Úrsula o part del Tossal, amb l’objectiu de recuperar els carrers per a les persones.

No obstant això, en cas de reeditar-se el Govern de la Nau, la nova legislatura estaria marcada per les conversions en zona de vianants de les grans places de la ciutat, que s’han quedat pendents. A principis de 2016, l’Ajuntament de València aconseguia una pacificació del trànsit als voltants de la Llotja i el Mercat Central, a través d’una actuació blana, és a dir, fent ús de mobiliari urbà i pintura. No obstant això, la reurbanització definitiva de l’entorn estava plantejada per a molt més endavant.

Sota el nom de ‘Confluència’, la reurbanització de la Plaça de Bruges ja es projecta com un futur espai verd, que s’ha inspirat en l’aigua i en la seua topografia per a no desvirtuar l’essència cultural i històrica d’aquest enclavament. D’aquesta manera, es proposa la recuperació de l’escala de l’antiga plaça d’accés a Sant Joan del Mercat; la recuperació de ‘Les covetes’, actualment tancades, per a convertir-les en espais d’interpretació; així com la incorporació d’un palmerar a la porta dels Sants Joans. Una actuació que es completa amb el nou pàrquing de Bruges que obria les seues portes el mes de desembre passat.

parking-brujas

La Plaça de la Reina: 10.000 metres quadrats per al vianant

El març de 2018, es presentava el projecte de remodelació de la Plaça de la Reina, que després de l’execució de les obres, es convertirà en una plaça de més de 10.000 metres quadrats per a ús i gaudi del vianant. Encara es desconeix quan està previst que comencen les obres, però el que sí que es coneixen són els principals detalls de la transformació que es produirà en una de les principals places de la ciutat.

Els accessos al pàrquing subterrani, situats en el centre de la plaça, desapareixeran per a donar pas a un ampli espai en el qual no faltaran zones d’oci i descans, així com zones verdes i d’ombra per a combatre les altes temperatures en els mesos d’estiu. Així, els accessos es traslladaran al carrer la Pau per a l’entrada i al carrer de la Mar per a l’eixida de vehicles, encara que, per descomptat, es garantirà el passe a taxis, autobusos, vehicles de càrrega i descàrrega i residents.

El projecte de conversió en zona de vianants de la Plaça de la Reina també inclou peticions veïnals, com la instal·lació de banys públics, el soterrament de contenidors o la reserva de l’espai central per al Mercat de l’Escuraeta. Així, quant a l’ocupació de l’espai pels locals, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, no solament confirmava que “no s’autoritzarà la incorporació de noves terrasses”, sinó que les existents “tindran una alineació clara i uniforme, allunyant-se una mica més de la façana per a alliberar eixe espai”.

La conversió en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament, un projecte per polir

La Plaça de l’Ajuntament va ser la primera que es va unir a la llista de conversions en zona de vianants, gràcies a una proposta presentada en els pressupostos participatius de DecidimVLC, que va aconseguir un important suport ciutadà. No obstant això, tot apunta al fet que serà l’última a dur-se a terme.

Per això, des de l’Ajuntament de València es llançarà un concurs d’idees perquè veïns i comerciants puguen opinar sobre el futur disseny d’aquesta plaça, que representa el cor de la ciutat. Des de la regidoria de Participació ja es va anunciar la publicació del plec per a aquest procés. No obstant això, el llançament d’aquest concurs no es posarà en marxa, almenys, fins a la següent legislatura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − cinc =

CCCC
activem alfafar