Reinventar-se i il·lusionar-se: els nous reptes de la música

La Comunitat Valenciana és bressol de músics que tracten d’innovar per a combinar passió i treball a la recerca d’un reconeixement que els impulse

IES Arabista Ribera de Carcaixent

Reinventar-se i il·lusionar-se: els nous reptes de la música
24/06/2019 -

Les arts ho tenen complicat en un escenari on les noves tecnologies han acaparat un gran pes quant a l’oci o l’accés de productes culturals. Una invasió que ha provocat que les persones que estan després d’elles, inevitablement, tracten de reinventar-se per a eixir a flotació i continuar dedicant-se al que, per a molts, és una passió i no un treball. Exemple d’això són diversos projectes valencians, entre ells Spanish Brass, Capella de Ministrers o el programa educatiu musical de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, que han aconseguit créixer i collir èxits malgrat les dificultats i ràpides transformacions actuals.

“A tots els ha marcat haver participat en aquest projecte”. Així explica Adolf Murillo com viuen els alumnes de l‘IES Arabista Ribera de Carcaixent les seues classes de música en el que s’ha convertit en un laboratori de creació i de desenvolupament de la imaginació. I és que, a diferència del que pot ser una classe habitual amb llibres de text, el projecte d’aprenentatge del Departament de Música de l’institut des de 2009 col·loca als alumnes i alumnes com a “creadors”. Les diferents tecnologies, el treball en equip en grups reduïts, la microfonía o diverses pissarres gegants per a crear són les peces que completen aquest referent internacional de mecenatge, segons expressa el seu cocreador, Murillo.

El projecte musical de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent col·loca als alumnes com a creadors d’art

Així mateix, segons Murillo, la filosofia de desenvolupar-se amb la creació s’impregna en la resta d’assignatures, ja que des de la classe de Música es treballen altres matèries per a establir sinergies, per exemple amb Història, Literatura o Matemàtiques, i aconseguir, així, una “mirada multidisciplinària de l’art”. “L’important és situar al xiquet en el centre de l’aprenentatge i que tinga autonomia, siga creatiu i aprofite aqueixa capacitat per a altres matèries i situacions”, afig.

IES Arabista Ribera Carcaixent

Això s’ha traduït en una gran llista de subprojectes que van des de crear una banda sonora, lluitar contra el fracàs escolar o implantar el sistema SoundCool per a crear un equip multidisciplinari d’investigadors vinculats a diferents universitats espanyoles i treballar en la creació col·laborativa a través de dispositius mòbils, a més de llançar CD Jazzcitric, un disc amb temes de jazz creats pels mateixos alumnes i arreglats posteriorment per Jesús Santandreu per a un sextet de jazz, i no al revés, com és l’habitual. Com a reconeixement, han obtingut diversos premis entre els quals destaquen el Premi Nacional SIMO 2016 a la innovació educativa a l’experiència en programació i robòtica SoundCool o el Premi al Talent Musical Bankia al millor projecte educatiu musical de la Comunitat Valenciana en la seua primera edició de 2017.

Aquest últim guardó li uneix amb un dels noms més sonats del panorama musical a la Comunitat Valenciana: Capella de Ministrers. I és que des que es va fundar en 1987, ha desenvolupat una gran tasca investigadora i musicològica per a recuperar i difondre patrimoni musical espanyol des de l’edat mitjana fins al segle XIX que li ha valgut el seu reconeixement a nivell regional, nacional i internacional. En concret, ha guanyat premis i distincions com la de Millor Producció Discogràfica del Ministeri de Cultura, el Premi Bankia a la Formació Musical Valenciana de caràcter professional, el segell de qualitat de la GVA Mediterranew Musix o el Premi Internacional de Música Clàssica 2018 (ICMA), entre altres.

Capella de Ministrers

Així mateix, ha difós el seu estudi i recuperació de música antiga a través de 55 discos -amb segell discogràfic exclusiu de Capella de Ministrers- i més de 1.500 concerts i participacions en festivals de França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, el Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunísia, Xile, Portugal, Grècia, l’Argentina, el Brasil, els EUA, Mèxic, Finlàndia, Àustria, Cuba, Croàcia, la Xina, Algèria, Suècia, Noruega o l’Índia. Tots ells, sota la batuta de Carles Magraner (Almussafes), especialista en música antiga, docent i director que va fundar aquest projecte.

Tan sols dos anys més tard, en 1989, es fundava Spanish Brass, també amb la il·lusió de trencar motles i de dedicar-se a la seua gran passió: la música. Després de 30 anys en funcionament, Spanish Brass és un dels quintets de metall que més trajectòria ha tingut a nivell nacional i internacional gràcies a un esforç que li ha donat l’oportunitat de tocar en la gala dels Premis Príncep d’Astúries de 1995 o de rebre, juntament amb l’institut valencià i Capella de Ministrers, el I Premi Bankia al Talent Musical en la mateixa modalitat.

El seu trombonista, Indalencio Bonet, explica que, per a ell, el quintet és sinònim de “llibertat”. “Spanish Brass va nàixer fa 30 anys. Estàvem – Carlos Benetó i Juanjo Serna, amb la trompeta; Manolo Pérez, amb la trompa; i Sergio Finca des de fa uns anys, amb la tuba- en la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i volíem fer una cosa diferent de la resta amb música de cambra. Ara organitzem al voltant de 100 concerts anuals en països com Rússia, Ucraïna, Hong Kong, els EUA, Llatinoamèrica, Corea del Sud, Polònia, França, Alemanya o el Japó, organitzem el Festival Spanish Brass Alzira i l’internacional Bassurround i hem gravat 25 discos”.

Indalecio Bonet, trombonista: “Spanish Brass ès sinònim de llibertat”

No obstant això, no ha sigut un camí fàcil. El trombonista valencià assegura que “crear un projecte inusual és molt difícil, sobretot en una cosa tan etèria com és la música”, on normalment els músics de cambra es dediquen també a altres camps professionals musicals. Però ells ho han aconseguit: tots els seus membres es dediquen a temps complet a fer música de cambra i a recórrer món perquè la gent gaudisca dels seus concerts. “Hem pogut crear una empresa al voltant de la nostra il·lusió”, celebra tirant la vista arrere.

Bonet: “Crear un projecte singular en la música és molt difícil”

Tant ell com Magraner, asseguren que el suport d’entitats institucionals i privades és clau per a impulsar aquest tipus de projectes innovadors. En el cas de Capella de Ministrers i de Spanish Brass, reben ajudes per part de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) de la Generalitat Valenciana, així com de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INEAM) del Ministeri de Cultura, mentre que la Universitat de València (UV) també patrocina les activitats d’investigació, recuperació i difusió de patrimoni musical del grup de Magraner.

En aquest sentit, tant l’institut de Carcaixent com les formacions de músics valencians aconsegueixen una altra espenta gràcies als premis que reconeixen el seu esforç diari, com és el cas dels Premis al Talent Musical de Bankia, que tenen com a objectiu “donar suport al desenvolupament de la societat valenciana a través del reconeixement a les persones i entitats que estan duent a terme projectes d’excel·lència de referència nacional i internacional en els diferents àmbits de la música”, segons defensa l’entitat.

“Quan vam saber que havíem guanyat, ens alegrem moltíssim, ja que suposa que el teu treball siga reconegut. Era just i necessari celebrar uns guardons com aquest”, confessa Carles Magraner després de rebre el premi a la Millor Formació Musical Valenciana de caràcter professional en la primera edició de 2017. Un reconeixement molt renyit per la gran qualitat de les onze candidatures que va reunir aqueixa categoria que, de fet, va comportar que el jurat no es quedara amb un sol premi, sinó amb dos, en aquest cas per a Spanish Brass. “És important que també hi haja una dotació econòmica – 10.000 euros en dividir-se en dos premiats -, ja que gràcies a això hem pogut millorar la nostra economia i gravar dos discos des de llavors”, agraeix Bonet.

Així mateix, l’institut Arabista Ribera de Carcaixent també va ser protagonista d’aquesta estrena, ja que es va alçar amb el Premi al Projecte Educatiu Musical amb ‘Experimentarts: música, creativitat i aprenentatge col·laboratiu’. “Jo crec que més que el nostre projecte, el que va valorar el jurat va ser la trajectòria, ja que portàvem 7 o 8 anys esforçant-nos per aquest programa i recollint premis que ens han permés avançar. Gràcies a eixos 20.000 euros que rebem, vam poder comprar nous materials, gravadores, teclats i organitzar eixides amb l’alumnat del centre”, explica Murillo.

El co creador del projecte afig que “és un reconeixement a l’esforç i un impuls a la música, perquè moltes vegades no arriba a la gent tot el que porta darrere”. Per això, i com a membre del jurat d’aquesta nova edició, anima a tothom a presentar-se en la segona convocatòria dels Premis Bankia al Talent Musical en les diverses modalitats: al Músic Valencià, a la Formació Musical Valenciana de caràcter professional, a l’Investigador/a Valencià/na relacionat amb l’activitat musical, al Projecte Educatiu Musical i a l’Activitat Empresarial o emprenedora relacionada amb la música.

Els Premis Bankia al Talent Musical donen als guanyadors 20.000 euros per a ajudar-los amb els seus projectes

Segons ha indicat Bankia, cadascuna d’aquestes categories està dotada d’un premi en metàl·lic de 20.000 euros bruts i una estatueta i el jurat estarà format set persones “de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura i la música” seleccionats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), l’IVC i Bankia.

El director corporatiu de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, va subratllar en la seua presentació que “la segona convocatòria d’aquests guardons són una mostra més del compromís de Bankia en el reconeixement a unes societats musicals que representen un fenomen social i cultural d’enorme envergadura a la Comunitat Valenciana i que vertebren el territori”. Des de l’IVC, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular, va apuntar que “el sector musical valencià necessita ser conegut i reconegut i aquests guardons bianuals contribueixen a fer-ho visible premiant la trajectòria de persones destacades de la nostra música”.

La II edició d’aquests premis ja té oberta la seua convocatòria per a presentar els projectes fins al 30 de juny i donar, així, una espenta més que premie l’esforç diari que hi ha al voltant de la música davant i darrere d’escenaris, auditoris o aules de la Comunitat Valenciana, bressol i referent d’aquest art a nivell mundial.

IES Arabista Ribera de Carcaixent

Més informació


mostra viva del mediterraneo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × cinc =

programacion rialto
cultura als barris 2019
punt cat
alcasser
anna i la maquina del tiempo
cultura als barris 2019
cultura als barris 2019