La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital convertirà la Comunitat Valenciana en referent

Aquesta aposta de Puig serà una nova cartera del Consell, estarà liderada per Carolina Pascual (PSPV) i tindrà la seua seu a Alacant

Guardar

Posesion consellers-10
Posesion consellers-10

La legislatura 2019-2023 comença carregada de novetats. Després d'una intensa negociació entre els socis del nou Pacte del Botànic – PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV-, la Generalitat es regirà per 12 conselleries, amb una d'elles com a "aposta forta" del president Ximo Puig: La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Perquè l'objectiu, a més d'aconseguir que la Comunitat Valenciana cresca, és que convertisca en un referent tecnològic, tal com va destacar el mateix Puig durant el seu discurs d'investidura.

Puig va voler deixar clar que durant aquests quatre anys es continuarà treballant per a passar "del paradigma de l'especulació al de la innovació", necessària per a impulsar el creixement de la Comunitat Valenciana: "La innovació és el camí a l'increment de la productivitat i l'increment de la productivitat és la via a millors llocs de treball".

Per això, el Consell comptarà per primera vegada amb aquesta àrea de govern que tindrà la seua seu a Alacant i estarà liderada per Carolina Pascual, amb gran trajectòria en el món de les telecomunicacions i professora en la Universitat d'Alacant. Després de jurar el seu càrrec aquest dilluns, va assegurar que "és una de les apostes fortes" del president i que "és una manifestació de la seua intenció per vertebrar el territori".

De moment ja es coneixen les línies generals que portarà aquesta conselleria. Segons la mateixa Pascual, la nova cartera tindrà competències en matèria d'universitats, ciència, investigació i innovació tecnològica, com el seu propi nom indica, però a més, com va desgranar Puig en el seu discurs, durà a terme projectes més concrets. Un d'ells, el Pacte Social per la Innovació,"amb tots els agents socials i, especialment, amb les universitats", on es potencie l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i l'Institut Valencià de Finances (IVF).

A més, es desenvoluparà un pla de digitalització per a incorporar el Big Data en les empreses, implementant processos vinculats a la indústria 4.0, la intel·ligència artificial, la computació, la robòtica, la ciberconnectivitat, les tecnologies de fabricació avançada, les nanotecnologies, les tecnologies de ciències de la vida i la micro/nano electrònica i fotònica en l'Escola Valenciana d'Administració Pública i l'Institut Tecnològic d'Administració Pública i s'aprovarà l'Estratègia Valenciana d'Intel·ligència Artificial.

Una altra de les mesures serà la de coordinar les actuacions entre el conjunt del Sistema Valencià de la Innovació per a maximitzar el seu impacte i impulsar una iniciativa estratègica de col·laboració públic-privada d'implantació generalitzada en empreses i administracions de tecnologies clau habilitadores (KET), així com la innovació en processos i administrativa.

Així mateix, es potenciarà la coordinació amb les empreses tecnològiques que operen en la Comunitat Valenciana amb un ràpid desplegament de la xarxa 5G i l'extensió de la seua cobertura a tot el territori per a estar entre les regions avançades europees en impuls a l'economia del coneixement.

L'objectiu, així, serà convertir la Comunitat Valenciana en un territori innovador, potenciant el Districte Digital d'Alacant, la Marina de València i un hub d'empreses aeronàutiques en l'aeroport de Castelló, tal com va destacar Puig dimecres passat.

Destacats