La Corporació Municipal ha aprovat elaborar un paquet de projectes alineats amb el Pacte de Reconstrucció de València

Guardar

ayuntamiento valencia ep
ayuntamiento valencia ep

La Corporació Municipal ha aprovat en la sessió del Ple de hui a «elaborar un paquet de projectes, alineats amb el Pacte de Reconstrucció de València i amb els requisits establits en el Pla de recuperació per a Europa per a l'obtenció dels màxims fons d'aquest Pla». Es tracta d'una proposta del Grup Municipal Ciutadans, que ha comptat amb el suport dels grups del Govern Municipal (Compromís i PSPV) i del PP.

El regidor d'Innovació, Carlos Galiana, ha explicat que «València és ara mateix un referent mundial en l'àmbit de Ciutat Intel·ligent», i ha detallat que actualment la ciutat està treballant amb 30 països i 596 col·laboradors, en 38 projectes que suposen una inversió de 138 milions d'euros provinent de fons europeus.

La moció, que ha sigut presentada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, parteix de la línia de treball impulsada des de la Comissió Municipal de Reconstrucció que va estar treballant durant el mes de maig passat, i planteja «que es coordine la col·laboració publicoprivada entre la societat civil, empresarial, universitària i instituts tecnològics amb l'Ajuntament de València, per a l'obtenció dels màxims fons provinents del Pla de recuperació per a Europa». Així mateix, inclou «elaborar un paquet de projectes, alineats amb el Pacte de Reconstrucció de València i amb els requisits establits en el Pla de recuperació per a Europa», i «instar el Govern d'Espanya perquè s'incloga en el pla de reformes i inversions estatal projectes l'àmbit d'actuació dels quals siga a la ciutat València».

El debat ha continuat amb dues propostes del Grup Municipal Vox, que han concitat el rebuig de tots els altres grups de l'Hemicicle. En primer lloc, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha proposat convocar a la Junta Local de Seguretat per a «donar suport a les labors de detenció, retenció i repatriació d'immigrants il·legals», «eliminar les subvencions a ONG que col·laboren amb les màfies de tràfic d'éssers humans» i reobrir les CIES (Centres d'Internament d'Estrangers). La segona proposta del grup ha sigut l'eixida de l'Ajuntament de València de la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) i atribuir «a les diputacions provincials la completa assistència als ajuntaments».

Respecte a la primera proposta, el regidor de Ciutadans, Javier Copoví, ha denunciat que «les persones migrants són acusades sense motiu d'anar contra ocupació i copar l'assistència sanitària; i les ONG, acusades pertànyer a màfies d'explotació i tràfic de persones», i ha recordat que «l'entrada i estada irregular en un país són infraccions administratives, no delictes». El regidor del PP Santiago Ballester, ha assegurat «entendre el fons de la moció», i la seua companya Marta Torrado ha subratllat que «la immigració han de ser fluxos ordenats, legals i segurs, regulats per la UE, i ha de basar-se en el principi de la solidaritat». Per part seua, el regidor delegat de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha assegurat que la moció de Vox «no aporta ni una sola dada que fonamente el seu discurs», i ha informat que des de l'any passat, « l'arribada d'immigrants per mar a l'Estat s'ha reduït en un 40%; i en un 53% si només es parla de la península i Balears». Cano ha qualificat la moció de «vomitiva perquè plantegen una imatge que no existeix i reinterpreten les dades».

Quant a la moció sobre la FEMP, el portaveu de Ciutadans ha rebutjat la mesura i ha assegurat que la FEMP ha sigut «la veu del municipalisme espanyol», mentre que la portaveu del Govern Sandra Gómez ha refusat argumentar i ha demanat passar a la votació de la proposta, que ha sigut rebutjada per la majoria de la Corporació.

Finalment, el Ple ha aprovat, amb els vots a favor dels grups que formen el Govern municipal -Compromís i PSPV- i del grup Ciutadans, i amb l'abstenció del PP i Vox, la proposta defensada per l'equip de Govern per a reiterar els acords en el Ple celebrat ahir amb caràcter extraordinari: «treballar amb responsables municipals de qualsevol color polític per a reivindicar conjuntament diàleg amb el ministeri d'Hisenda i el repartiment de 5.000 milions d'euros amb criteris poblacionals, així com l'aportació de 1.000 milions d'euros en 2020 per al transport urbà, i l'eliminació de la denominada Llei Montoro del Partit Popular».

La portaveu popular, María José Catalá, que havia presentat una moció prèvia «en defensa de l'autonomia local financera» ha assegurat que la moció alternativa de l'equip de Govern es tracta «d'una exposició de motius que, en cap moment, especifica que la reivindicació al Govern central és incondicional», mentre que el regidor de Ciutadans, Rafael Pardo, ha parlat de "la dualitat existent" entre els dos partits que conformen l'equip de Govern local, «que és la que condiciona la petició».

Destacats