25n
25N
25N

Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives superaran els 14.000 milions d'euros als Pressupostos de la Generalitat per a 2021

El projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2021 superarà, per primera vegada, els 25.000 milions d’euros

Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives superaran els 14.000 milions d'euros als Pressupostos de la Generalitat per a 2021
29/10/2020 -

El projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2021, que es presentarà aquest divendres, superarà, per primera vegada, els 25.000 milions d’euros. Són “els pressupostos de la reactivació valenciana” que no només augmentaran en un 10% la inversió en Sanitat, sinó que només les conselleries de Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives superaran, també per primera vegada, els 14.000 milions d’euros. Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la sessió de control a Les Corts, mostrant l’aposta ferma del Consell per millorar l’Estat de Benestar.

En concret, l’augment d’eixe 10% en Sanitat anirà destinat a fer front a la pandèmia millorant l’Atenció Primària, hospitalària i la xarxa de Salut Pública, gràcies a la creació de 400 noves places estructurals de personal. Però, a més, es destinaran 145 milions d’euros tant a la construcció de 20 nous centres de salut, com a l’ampliació d’altres 12 i a la reforma de 5 per a potenciar l’Atenció Primària.

Així mateix, en Atenció Especialitzada, Puig ha detallat que es continuarà amb la construcció del nou hospital d’Ontinyent, per al qual s’injectaran 14,3 milions d’euros, i amb el Centre d’Especialitats i de Salut de Campanar-Ernest Lluch amb una inversió de 10 milions d’euros.

Finalment, en els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 també es veurà reflectit el repartiment de més de 18 milions d’euros per a actuacions de reforma i ampliació de l’hospital de la Marina Baixa, el Clínic de València i el General de Castelló. Però no seran els únics, ja que el pressupost augmentarà per a escometre la reforma d’altres set hospitals de la Comunitat Valenciana.

Respecte a Educació, la Generalitat garantirà, per a 2021, “els recursos necessaris per a mantenir tots els protocols anticovid, assegurar la igualtat d’oportunitats i avançar en la digitalització de les aules”. D’aquesta manera, s’adquiriran 32.000 portàtils per a l’alumnat de Secundària, 10.000 tauletes per a Primària i 25.000 ordinadors per al desenvolupament d’aules digitalitzades, gràcies a la inversió de 26 milions d’euros.

Per descomptat, i gràcies a l’aposta de la Conselleria d’Educació per fomentar la Formació Professional, en els Pressupostos, la dotació per a l’FP augmentarà en un 111%.

Finalment, s’incrementarà en un 22% els recursos destinats a la Dependència per a “continuar protegint a les persones més vulnerables” com una de potes fonamentals del Consell, però, a més, s’atendrà una reivindicació històrica del personal sociosanitari, ja que s’equipararà salarialment al personal sanitari de les residències amb els professionals de la sanitat pública.

Ampliació d’habitatge públic i impuls a l’ocupació i a la investigació

El president de la Generalitat també ha anunciat, aquest dijous, que l’Institut Valencià de Finances (IVF) posarà en marxa en 2021 una estratègia de suport financer “sense precedents” en coordinació amb diverses Conselleries per a destinar 420 milions d’euros al fet que les pimes de la Comunitat Valenciana puguen eixir de la crisi, però, en els Pressupostos de la Generalitat per a l’any vinent, també contemplen un augment de l’aportació a Labora del 21%, superant els 400 milions d’euros, per a posar en marxa plans i accions de foment d’ocupació.

Entre elles es troba la nova Estratègia de Millora d’Ocupabilitat dels Joves – 63,1 milions d’euros – que s’inclourà dins del Pla Ariadna, i que permetrà la contractació de milers de joves tant en empreses privades, com en les administracions, al mateix temps que els prepara per al futur digital.

D’altra banda, el Consell apostarà tant per l’ampliació del parc públic d’habitatge i l’increment de les ajudes al lloguer, especialment per a la població jove, gràcies a un augment del 9% en el pressupost, superant els 200 milions, com per l’impuls a la Xarxa de Metrovalencia i el Tram d’Alacant.

En aquest sentit, la inversió se centrarà en la línia 9, que uneix Benidorm amb Dénia – 16,7 milions –; la Línia 10, que connectarà el barri de Natzaret amb el centre de València pel carrer Alacant – 26,3 milions –; i es licitaran els projectes per a la construcció de les línies que connectaran la xarxa de Metrovalencia amb La Fe i la del Tram amb l’Hospital de Sant Joan.

Finalment, i tenint en compte que la investigació juga un paper clau en la societat – ha quedat demostrada la seua importància en la lluita contra la pandèmia –, els Pressupostos de la Generalitat faran una aposta decidida per aquesta àrea, “que hauria de ser la cinquena pota de l’Estat de Benestar”.

Així, Puig ha anunciat que, l’any que ve, “es posarà en marxa la nova Escola de Postgrau en Intel·ligència Artificial, que servirà de paraigua per a unir a tots els grups d’investigació de la Comunitat Valenciana, i reforçarem la recuperació del nostre talent amb el programa Gen-T”, que augmentarà la seua dotació en 3,7 milions, arribant fins als 12 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =