25n
25N
25N

El projecte 'Llit nou, riu nou' tornarà al llit del riu Túria un corrent d'aigua que permetrà la circulació de peixos altra volta

Ribó demanarà una reunió amb la ministra de Transició Ecològica per presentar-li este estudi juntament amb la reclamació de la dotació hídrica per a l’Albufera

El projecte 'Llit nou, riu nou' tornarà al llit del riu Túria un corrent d'aigua que permetrà la circulació de peixos altra volta
27/07/2020 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha tingut este matí una reunió amb els alcaldes i representants municipals de tot el riu Túria, començant des de Llíria cap avall, per a presentar una idea que “ja vàrem presentar en 2008 i que reformula el nou llit del riu Túria amb l’objectiu que es puga utilitzar de forma contínua i no quatre voltes a l’any com està ocorrent ara”. Una de les dades més destacades de la reunió de representants ha sigut la idea que ha presentat l’Ajuntament que “hi haja un corrent d’aigua fins a la mar que permeta la circulació d’espècies de peixos, com l’anguila, que debut que ara està tallat no hi pot ser”, ha destacat l’alcalde de València. A més, demanarà una reunió amb la ministra de per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per presentar-li este estudi juntament amb la reclamació de la dotació hídrica per a l’Albufera i la restauració ambiental de les platges del sud.

L’alcalde s’ha referit a la iniciativa com a un projecte molt il·lusionant per a tota la zona sud de València com pot ser Mislata, Xirivella, Quart de Poblet, Vilamarxant entre altres. És un projecte supramunicipal en el qual “tenim moltes ganes de començar a treballar i és una idea que volem traslladar al propietari que és la Confederació Geogràfica del Xúquer i a la ministra de medi ambient per a fer del llit del Túria un espai natural verd”, explica l’alcalde.

El projecte ‘Llit nou, riu nou’, impulsat per l’Ajuntament de València, té com a objectiu renaturalitzar el nou llit del Túria i crear una nova infraestructura verda que harmonitze la funció de drenatge d’esta zona. La seua ocupació serà d’ús públic i d’espai ecològic. Així ho ha anunciat l’alcalde de València, Joan Ribó, abans d’entrar a la reunió de representants públics dels pobles limítrofs amb el Túria que treballen mancomunadament per a dur a terme esta “idea verda i compartida, per connectar transversalment i longitudinalment els municipis riberencs”.

Llit nou, riu nou

Ribó, acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha participat hui en la presentació d’este projecte, junt amb les autoritats municipals de Vilamarxant, Manises, Paterna, Pedralba, Quart de Poblet, Mislata, Riba-roja, i Xirivella. L’objecte d’esta trobada, tal com ha informat Joan Ribó, ha sigut “continuar amb el treball encetat l’any 2018 perquè el nou riu del Túria puga ser un espai per la ciutadania i per garantir que el corrent d’aigua circule fins a la mar amb espècies d’animals com peixos que ara es troben amb este camí tallat”.

“Volem comptar amb recursos que permetran dur-lo a terme, i què este espai puga mantindre el seu ús i compatibilitzar amb altres usos possibles com s’ha fet, a Elx amb el Vinalopó, a Barcelona amb el riu Besòs, i a Lleida amb el Segre”, ha explicat Joan Ribó, qui així mateix ha avançat que l’Ajuntament de València també plantejarà al govern central altres assumptes relacionats amb el medi ambient.

D’esta manera, l’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament demanarà una reunió formal amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per reclamar per a L’Albufera, “la dotació hídrica que precisa”, i la restauració ambiental de les platges del sud.

Pel que fa al projecte ‘Llit nou, riu nou’, que afectarà la zona sud de València, l’alcalde ha recordat que l’Ajuntament va encarregar un estudi de viabilitat a través de la regidoria de Devesa-Albufera i que segons este “la funció hidràulica del nou llit del Túria, que es va fer amb de canalitzar possibles avingudes d’aigua, després de l’experiència de 1957, serà la principal i es compatibilitzarà amb altres usos possibles”. El document planteja tres eixos d’intervenció (hidràulic, ecològic i social) i un sistema de gestió. A més, l’espai complirà la missió de canal de trànsit de flora i fauna entre els dos parcs naturals (el del Túria i el de l’Albufera), i de recuperació del riu i la generació d’hàbitats al voltant del canal d’aigua.a.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 9 =