El pròxim curs escolar arrancarà amb importants novetats curriculars

Plans de reforç o agrupació d’assignatures per àmbits, entre les propostes d’Educació

Guardar

Aula infantil ARCHIVO EP
Aula infantil ARCHIVO EP

La Conselleria d'Educació ja està establint les bases per al nou curs escolar que, a causa de l'actual crisi sanitària, s'estrenarà amb algunes novetats. Ja s'ha establit que la data d'inici de l'activitat lectiva serà el 7 de setembre de 2020 i finalitzarà el 23 de juny de 2021, però a més s'han donat instruccions en els centres educatius perquè es mantinguen tant els llibres de text, com la resta de materials curriculars que s'han utilitzat al llarg de l'actual curs escolar.

No obstant això, no seran les úniques indicacions. I és que com explicava el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, és primordial millorar la transició a les noves etapes educatives en un moment en el qual és necessari reforçar els aprenentatges i competències bàsiques que no s'han desenvolupat amb normalitat, després de la suspensió de les classes presencials en aquest últim trimestre. D'aquesta manera, des d'Educació s'ha proposat, per al canvi d'etapa educativa, de sisé de Primària a Secundària, la possibilitat de treballar per àrees relacionades.

Aquesta possibilitat d'agrupar assignatures en àmbits més amplis ja està recollida en la LOE i en la LOMCE, però ara el que es planteja és "una proposta més flexible per a primer de l'ESO". D'aquesta manera, Soler ha assenyalat que la proposta és "flexible" i que, per tant, cada centre podrà crear les seues pròpies estructures, per exemple, creant una àrea humanística i una altra lingüística o unes cientificotècniques. Així, Soler ha explicat que, encara que es reduirien el nombre d'assignatures, l'alumnat tindria les mateixes hores lectives i, d'aquesta manera, no afectaria el nombre global de docents de cada centre.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, també ha apuntat altres novetats com l'aposta per la formació en noves tecnologies per part del professorat o un plantejament nou de les aules d'informàtica, així com la inversió de 9 milions d'euros per al desenvolupament d'activitats extraescolars – que seran gratuïtes per a l'alumnat que el necessite – amb l'objectiu que cada ajuntament organitze aquelles que més s'ajusten a les necessitats dels menors.

Així mateix, tots els cursos escolars comptaran amb plans de reforç, fruit de l'avaluació de cada alumne i alumna, per a la consolidació i recuperació dels aprenentatges i, especialment, perquè aquells que hagen mostrat més dificultats puguen seguir amb èxit el pròxim curs escolar. En aquest sentit, cada centre educatiu realitzarà, per al mes de setembre, una programació extraordinària de l'activitat educativa, sempre partint dels informes individualitzats que s'emetran en finalitzar aquest curs escolar.

Quant als programes de millora ja existents en 3r i 4t de l'ESO, que agrupen les assignatures en àmbits de coneixement, continuaran igual.

Finalment, des d'Educació ja han anunciat que destinaran 3 milions d'euros per a material de protecció i higiene, que recomana Sanitat, que s'adaptaran a les necessitats de cada etapa educativa. I és que l'objectiu final no és un altre que garantir un inici de curs segur tant per al personal docent, com per a l'alumnat.

Destacats