25n
25N
25N

Prova, encert i error per a controlar la teua migranya

Esta malaltia és una de les més discapacitants que existeixen però ningú millor que la teua per a combatre-la

Prova, encert i error per a controlar la teua migranya

La migranya és una malaltia que pateix un poc més del 15% de la població europea. No consisteix en un simple mal de cap i només qui la pateix arriba a entendre el ‘complicat’ que és viure amb este tipus de malaltia perquè no és alguna cosa visible encara crea molta incertesa. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) esta malaltia està reconeguda com altament discapacitant perquè obstaculitza l’activitat diària.

La migranya consisteix en una dilatació de les artèries situades en el crani, és la conseqüència de l’activació de les fibres del nervi trigémino el qual transmet la sensibilitat del cap. Este té tres branques i les fibres de la primera d’elles són les que envolten els gots sanguinis localitzats en les meninges (constituïdes per diverses capes de teixit que recobreixen el cervell) i són les estructures que dolen.

El mal de cap que produeix és recidivant, pulsatiu i intens, generalment localitzat en un costat del cap i que comença de forma sobtada si bé és cert que depenent dels casos pot venir precedit de dolor ocular, molèsties visuals, angoixa, malestar general… ningú millor que el que ho pateix per a conéixer-ho doncs cada migranya és un món.

Dies abans d’una crisi de migranya, el malalt pot notar símptomes d’advertiment com podria ser alguns canvis com en l’humor, en la visió, olfacte o oïda, dolor de coll, badalls incontrolats, nas taponada… També es podria donar episodis de fatiga, sensació d’anar a ralentí, ansietat per consumir determinats aliments com la xocolata. Fins i tot la migranya es pot donar amb aura que es pateix minuts o hores abans de l’atac i consisteix en símptomes visuals com veure punts, centelleigs, rajos, imatges fraccionades o també disminució en el camp visual.

Els ‘orígens’ d’esta malaltia encara són desconeguts però si se sap que pot ser hereditària, fins en un 60% dels casos hi ha relació familiar, i que la majoria dels pacients són diagnosticats en edat primerenca, també la pateixen els xiquets i adolescents. Esta es dóna més en dones que en homes, en una proporció de 4 a 1, sobretot en edat fèrtil. També és normal que puga desaparéixer a partir dels 50 anys. Els atacs de migranya són una de les causes més comunes d’absència al treball o baixa doncs és un dolor incapacitant, impedint al malalt realitzar les activitats diàries en el moment que està patint una crisi que poden durar entre 4 i 72 hores produint no solament mal de cap sinó altres efectes secundaris com a parestèsia, vòmits, fotosensibilitat, alteracions a causa dels sorolls, olors… a més la migranya empitjora si el pacient està en moviment pel qual la majoria quan la pateix acaba en llit.

 

Causes, tractament i prevenció

Entre les causes que es poden donar a l’hora de patir migranya es troben les hormonals, pot donar-se una crisi a conseqüència de la baixada d’estrògens que pateixen les dones just abans de la menstruació; el tipus de dieta que se seguisca doncs existeixen aliments que fomenten el mal de cap, xarrupa tot aquells que contenen teramina (formatge, anous…), prendre begudes alcohòliques, xocolata, café; factors ambientals com l’estrés, canvis de pressió atmosfèrica, angoixa, preocupacions vàries, dormir poc o molt segons els casos… També per la realització d’esforços físics, estímuls freds, exposició a llums intenses, massa soroll ambiente, olors fortes…

Òbviament cada malalt de migranya coneix millor que ningú el seu cos i els seus episodis pel que tenint tota la informació referent a la malaltia, qui millor pot informar és el seu propi neuròleg, pot aprendre a viure amb el mal de cap i, fins i tot controlar-ho. També es poden provar teràpies alternatives com el Daith Pírcing, basat segons el doctor Thomas Cohn en l’acupuntura auricular. Malgrat que no té una base científica molts són els que asseguren que els ha ajudat. Practicar esports com el ioga o el tai-chi també ajuden doncs eliminen una de les causes, l’estrés.

Diuen que si quan es nota l’inici de la crisi et prens un café, pot fins i tot ajudar a frenar el dol de cap. Una dutxa en la qual s’alterne l’aigua freda i calenta en el cap també pot alleugerir els símptomes. No obstant això, una vegada es decidisca prendre la medicació per a la crisi és millor fer-ho com més prompte millor i ‘tancar-se’ en un lloc fosc, sense sorolls i amb una temperatura mitjana per a poder descansar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + 8 =