25n
25N
25N

Sanitat permetrà a un acompanyant dir adéu als malalts molt greus en el final de la seua vida

Sanitat impulsa un protocol d’acompanyament al final de la vida que, de moment, no inclou a pacients d’UCI

Sanitat permetrà a un acompanyant dir adéu als malalts molt greus en el final de la seua vida
11/04/2020 -

La Conselleria de Sanitat Universal permetrà a un acompanyant dir adéu de les persones ingressades molt greus i la resta de la família podrà comunicar-se amb el pacient a través de dispositius tecnològics. Es valorarà la presència d’un nombre superior de persones en el cas que “existisquen llaços familiars que el justifiquen i es garantisca la seua seguretat”.

L’administració valenciana ha dissenyat un protocol d’acompanyament al final de la vida per a persones ingressades en hospitals durant la pandèmia per COVID-19, ja que, segons ha destacat en un comunicat, aquesta malaltia ha generat una de les conseqüències més dures d’aquest període: que les persones ingressades a l’hospital no puguen estar acompanyades pels seus éssers estimats en els moments finals de la seua vida.

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, va avançar aquest divendres en la roda de premsa diària per a informar sobre l’evolució de la pandèmia que aquest protocol es remetria a tots els departaments de salut. Barceló va insistir que s’ha pogut aprovar “gràcia a l’esforç” de la Generalitat a portar el material de protecció necessari que permeta als familiars dir adéu amb seguretat dels seus éssers estimats.

El protocol, com ja va avançar la consellera, estableix dos possibles escenaris. Un d’ells se situa abans que el pacient entre en fase terminal un dia o dos abans de la mort i l’altre escenari es dóna hores abans de la defunció.

El protocol s’activarà per decisió del personal sanitari i la família decidirà, d’acord amb la voluntat del pacient, en quin moment d’eixos dos supòsits desitja acudir a l’hospital per a acompanyar-li i dir-li adéu.

La persona ingressada ha de triar a un familiar com a interlocutor (portaveu familiar) a qui s’informarà de l’inici d’aquesta etapa i s’oferirà la possibilitat de realitzar una visita per a romandre durant unes hores a l’habitació al costat de la persona ingressada.

Es valorarà la presència d’un nombre superior de persones en el cas que existisquen llaços familiars que el justifiquen i es garantisca la seua seguretat.

El familiar que acudisca a l’hospital haurà de seguir el ‘Protocol de protecció de la persona visitant excepcional’ establit pel centre, que serà lleugerament diferent en funció que el pacient siga un cas positiu o negatiu de coronavirus.

TECNOLOGIES DE COMUNICACIÓ I SUPORT PSICOLÒGIC PROFESSIONAL

A més, aquest protocol contempla que es “maximitzarà” l’ús de tecnologies de comunicació mitjançant recursos proporcionats per l’hospital i es facilitarà la presència virtual de la resta de familiars a l’habitació i la comunicació amb la persona ingressada.

D’altra banda, l’equip assistencial podrà sol·licitar el suport de l’equip de psicologia de l’hospital que podrà tindre un paper rellevant com a suport en el maneig del duel tant del pacient com de la família.

És a dir, tant el pacient com la persona acompanyant podran rebre el suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari.

La Conselleria ha puntualitzat que, en aquests moments, el pacient ingressat en UCI no pot ser inclòs en el protocol ja que el risc és excessivament alt per a la persona que acudeix, encara que s’establirà un “circuit segur” tant per a l’entrada com per a l’eixida de l’hospital.

No obstant això, s’estan estudiant alternatives per a permetre també l’acompanyament en aquest context, ha afirmat l’administració valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − huit =