25n
25N
25N

Les propostes per als primers pressupostos participatius de la Generalitat es podran presentar a partir de l'11 de maig

Pérez Garijo destaca que “l’Administració local és fonamental per a la implicació ciutadana en els primers pressupostos participatius de la Generalitat”

Les propostes per als primers pressupostos participatius de la Generalitat es podran presentar a partir de l'11 de maig
19/04/2021 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que “l’administració local és fonamental en el foment de la participació ciutadana perquè és la més pròxima a la ciutadania”, al que ha afegit que “ens trobem en la legislatura “d’avançar en participació” i els pressupostos participatius “són ara un gran repte per al govern del Botànic”.

La consellera, acompanyada del secretari autonòmic de Participació Ciutadana i Transparència, Antoni Llorente, s’ha reunit amb l’alcalde de Xiva, Emilio Morales, per a tractar assumptes relacionats amb participació, transparència i qualitat democràtica. Posteriorment, la consellera s’ha desplaçat a Xest per a mantenir una trobada amb l’alcalde de la localitat, José Morell, i l’equip de govern.

En aquest procés ha estat essencial la posada en marxa del Portal de Participació ‘GVA Participa’, una nova finestra a la participació de la ciutadania que obre diferents possibilitats per a la implicació dels ciutadans i les ciutadanes en els assumptes públics, “eina amb la qual a més desenvoluparem el projecte pilot de pressupostos participatius”, ha indicat la consellera.

“Amb aquesta iniciativa -ha continuat Pérez Garijo- el Govern valencià és pioner en tot l’Estat espanyol. Es tracta d’una nova forma de participació que permetrà que la ciutadania decidisca on es dirigeix una part del pressupost de la Generalitat, en concret un 1,25% de les partides II, IV i VI”.

A partir de l’11 de maig l’administració posarà en marxa els mecanismes perquè qualsevol persona o associació pugui presentar la proposta que considere per a formar part dels primers pressupostos participatius de la Generalitat de 2022.

La consellera ha posat l’accent en la importància de la participació en aquesta proposta i, per això, “farem un treball de dinamització a través del Consell Valencià de la Joventut i de la Xarxa Municipalista Participativa per a arribar a tots els municipis”.

En aquest sentit, l’alcalde de Xiva, Emilio Morales, ha anunciat que la localitat “se sumarà a la Xarxa Autonòmica de Governança Participativa Municipal de la Generalitat”.

Per part seua, l’alcalde de Xest, José Morell, ha compartit amb la consellera Pérez Garijo l’experiència de pressupostos participatius de la localitat, una iniciativa que l’ajuntament porta desenvolupant tres anys a través de ‘Xest Decideix’.

Pérez Garijo ha destacat que el procediment participatiu de la Generalitat serà molt senzill i ha explicat que es realitzarà a través d’un formulari en la plataforma ‘GVA Participa’, on qualsevol ciutadà, ciutadana o associació disposarà d’un termini de 15 dies per a fer qualsevol proposta d’àmbit autonòmic que considere. Posteriorment, els projectes passaran a una avaluació tècnica i recollida d’avals a través d’una votació pública, procés que conclourà a l’octubre, quan s’incorporaran als pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici.

Mecanismes de transparència

Durant la seua intervenció, la consellera de Participació ha assenyalat també que “hem passat de l’opacitat dels governs del Partit Popular a aconseguir un important avanç en matèria de transparència en el primer govern del Botànic amb la posada en marxa de mecanismes com el Portal de Transparència, el Consell de Transparència o l’Agència Antifrau”.

“Volem mantenir una actitud activa en aquest sentit, que la gent vulga saber i sàpiga el que fan les seues administracions públiques com a clar antídot davant la desafecció de la ciutadania cap a la política, a més de fomentar la participació de la ciutadania en les decisions polítiques que es prenen des de les institucions”, ha afirmat la consellera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − deu =

museo prehistoria