Aconseguir que la joventut trobe motius “de debò” per a quedar-se: la lluita contra la despoblació

El Fòrum de la Nova Ruralitat ha llançat un manifest amb propostes per a acabar amb el desequilibri demogràfic valencià

Guardar

Castelldecabres2
Castelldecabres2

Representants de les comarques de l'interior de Castelló han reclamat al nou Consell que es plante i done resposta a una de les qüestions que cada dia marca la seua rutina: la despoblació. El Fòrum de la Nova Ruralitat ha llançat el 'Manifest per un govern equitatiu al territori valencià', un document amb recomanacions i propostes perquè el govern valencià duga a terme polítiques que acaben amb el desequilibri demogràfic perquè valencians i valencianes siguen iguals, procedisquen d'on procedisquen. I amb un clar objectiu de futur: que les generacions més joves no hagen d'eixir a la recerca d'oportunitats.

I és que les actuacions per al present són més que necessàries, però també amb l'ull posat en el futur. És per això que el 'Manifest per un govern equitatiu del territori valencià: condició per a revertir el despoblament' planteja, entre les seues propostes principals, dedicar especial atenció a la joventut.

Així, des del Fòrum consideren clau que els membres del Consell es posen en la pell dels joves que han d'estudiar i anar-se fora per a fer-ho. "Les persones han de desenvolupar els seus sabers dins del territori. Cal generar una identitat positiva per a la joventut rural quant al seu entorn i futur en ell", comencen.

Per això, creuen que seria necessari "comunicar els avantatges que té desenvolupar el projecte vital individual o familiar en un municipi rural", amb opcions per a quedar-se "de debò", com serien: un transport a demanda com a eix fonamental enfront de l'ús de l'automòbil privat; espais adequats que oferisquen la possibilitat de dur a terme un ampli ventall d'activitats esportives; una cultura accessible i variada amb programacions estables i rotatives dins d'un circuit cultural; la facilitació de l'emancipació familiar al poble; i parcs d'habitatges, lloguer o adequació d'habitatges".

A això caldria sumar altres actuacions que van més enllà dels mateixos joves i que afecten el dia a dia de les persones. En concret, el document reivindica dotar a les comarques d'interior de les infraestructures necessàries per a estar en igualtat amb les zones sense problemes de despoblació, oferir plans de mobilitat i de comunicació i, com a prioritat, aconseguir una distribució adequada dels recursos que no siga "disfuncional ni socialment injusta i despobladora", entre altres.

Destacats