Més places en residències, educació fins a 18 anys i jornada de quatre dies, entre les propostes del Botànic

Guardar

CONSELL
CONSELL

PSPV, Compromís i Unides Podem presenten al Debat de Política General una sèrie de propostes conjuntes com "continuar blindant la sanitat pública" amb la recuperació de les reversions, més places de residències, implantar l'educació obligatòria fins als 18 anys a la Comunitat Valenciana i treballar cap a una jornada setmanal de quatre dies.

Són algunes de les presentades pels tres grups del govern valencià en Les Corts, a debatre aquest dimecres per a la seua votació el divendres, amb l'objectiu comú de "lluitar contra la pandèmia amb totes les mesures a l'abast de la Generalitat", com ha avançat el síndic socialista, Manolo Mata, abans de la junta de portaveus.

A nivell nacional, el Botànic torna a reclamar al Govern un nou model de finançament autonòmic i la creació "immediata" d'un mecanisme transitori, a més del reconeixement del deute històric amb la suspensió dels interessos del FLA, una inversió concorde "com a mínim" a la població i el compliment del 50% del finançament de dependència.

La sanitat centra la majoria de les propostes, amb idees com a "canvis immediats" en atenció primària, actualitzar plantilles, un sistema d'informació al pacient, més coordinació entre ambulatoris i atenció especialitzada, una nova cartera de serveis en funció de les necessitats de cada departament o reorganitzar el treball amb més digitalització.

També advoca per impulsar els equips de rastrejadors ampliant la seua comesa, per desenvolupar la telemedicina i per "continuar blindant i defensant la sanitat pública, treballant per la recuperació dels serveis privatitzats una vegada finalitzada la concessió amb una política comuna que garantisca una millor prestació i no supose un perjudici econòmic".

Altres mesures són enfortir l'espai de la Conselleria per a millorar la gestió en aquest temps i "blindar" el sistema científic, tecnològic i innovador valencià amb la creació d'una institució d'excel·lència en la investigació per a oferir places permanents.

En serveis socials, el Botànic demana un pla d'infraestructures d'acord amb el mapa de necessitats detectat per la Generalitat, amb l'objectiu de solucionar el "dèficit històric i estructural" de places i de poder posar en marxa centres públics "microresidencials".

També aposta per l'aplicació afectiva de la llei de renda valenciana d'inclusió per a mantindre-la com a prestació pròpia i fer-la compatible amb el nou ingrés mínim vital (IMV), així com pel desenvolupament d'una estratègia de migracions i d'una nova llei d'igualtat per a "feminitzar la societat valenciana", a més de mesures concretes contra el tràfic sexual.

En matèria d'educació, defensar a nivell autonòmic l'escolaritat obligatòria fins a 18 anys "garantint que cap alumne abandone la seua formació per a treballar sense obtenir cap titulació", augmentar l'oferta d'FP, un pla de digitalització efectiva a les aules. I en cultura, adaptar els espais per a garantir la seguretat sanitària i destinar més ajudes.

TELETREBALL I NOVA JORNADA LABORAL

Dins de l'àmbit laboral, PSPV, Compromís i Podem advoquen per un programa d'incentius per a desenvolupar "una nova cultura del temps de treball" que permeta reduir la jornada a quatre dies o 32 hores setmanals sense que supose una baixada dels salaris, així com potenciar el teletreball garantint el seu caràcter voluntari i reversible.

Sobre aquest tema, el síndic socialista ha ressaltat que el Consell ja incentiva a les empreses que redueixen la jornada, mentre que el de Compromís, Fran Ferri, ha recordat que ho treballa "des de fa temps" el servei valencià d'ocupació 'Labora' i està implantada en altres països "amb un notable èxit en productivitat i qualitat de vida".

IMPOSTOS VERDS

En impostos hi ha idees com un pla de justícia fiscal que "focalitze l'aportació en els segments amb més poder adquisitiu" per a aconseguir més recursos contra la crisi, així com revisar les deduccions autonòmiques de l'IRPF sobre la base de la riquesa i "considerar la creació de nous impostos i deduccions per a afavorir la transició ecològica" sobre la base del que diu la UE.

Sobre aquesta fiscalitat 'verda', el portaveu del PSPV ha defensat que siga "prou contundent perquè el canvi climàtic no siga dramàtic". "La creativitat està ací; els detalls cal concretar-los i ens esforçarem molt a no perjudicar la gent, ha remarcat.

De Compromís, el seu síndic, Fran Ferri, ha advocat per la creació de nous impostos per a gravar als que més contaminen davant l'emergència climàtica, des de vehicles a indústries, però també amb incentius. També ha dit que "els que més s'han estat enriquint en aquesta crisi facen un xicotet esforç més i ajuden a avançar al conjunt de la societat".

"No parlem de més imposats, sinó d'una reforma fiscal perquè siga progressiva, en la línia del Govern", ha remarcat la diputada de Podem Beatriu Gascó, amb l'objectiu d'"espantar" la contaminació amb aquesta fiscalitat 'verda'.

INTEGRACIÓ DE TARIFES DE TRANSPORT

Altres propostes del Botànic són reorientar la transformació del model econòmic valencià, fomentar la relocalització, "virtualitzar" llocs de treball, noves i millors seus judicials, posar en funcionament centres de mediació en pobles i avançar cap a la integració de tarifes del transport públic. També vol desenvolupar la Llei de Funció Pública amb "mecanismes més moderns" per als funcionaris, millorar les condicions del 112 i "continuar apostant fermament per la sobirania alimentària".

En habitatge, els tres grups volen intensificar la posada en el mercat d'habitatges buits de grans propietaris per a donar resposta a col·lectius vulnerables, al costat de noves promocions en sòl públic en col·laboració amb empreses. També insten el Govern a regular preus màxims de lloguer i a un pla 'verd' de renovació d'immobles.

Algunes de les mesures de transparència i memòria històrica són coordinar els primers pressupostos participatius autonòmics a partir de 2021, facilitar el retorn dels valencians des de l'exterior, impulsar una estratègia de dades obertes de la Generalitat, començar a recuperar els béns immatriculats il·legítimament per l'Església catòlica en el XX i instar a declarar la nul·litat de les condemnes dictades per tribunals franquistes.

Destacats